Miten F1-sarjan pistelasku-uudistus olisi vaikuttanut takavuosien MM-taistoihin? Räikköselle helpotusta, klassikkovuosi olisi saanut toisen mestarin

© Kuva: Getty Images

F1-sarjan muutos pistelaskuun tarjoaa herkullisen spekulaation lähimenneisyyteen. Olisiko maailmanmestaruuksia jaettu eri tavoin, jos lisäpiste olisi ollut tarjolla jo aiempina vuosina?

Kysymys on totta kai hypoteettinen, sillä kuljettajat olisivat varmasti pyrkineet nappaamaan vapaana roikkuneen lisäpisteen nyt nähtyä hanakammin. Mutta jos ajatusleikkiä halutaan yksinkertaistaa ja tarkastella pelkkiä raakoja tilastoja, vaihtaisi yksi mestaruus omistajaa.

Dramaattinen kausi 2008 ei unohdu keneltäkään sen todistaneelta F1-fanilta. Lewis Hamilton nappasi lopulta uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden pisteen erolla Felipe Massaan, noustuaan mestaruuden ratkaiseelle sijalle viimeisen kilpailun viimeisen kierroksen viimeisessä mutkassa.

Muistatko tämän F1-sarjan dramaattisen loppuhuipennuksen? Tämän kisan avulla kuka tahansa syttyy rakastamaan formuloita

Jos kilpailun nopeimmasta kierroksesta olisi saanut tuolloin yhden lisäpisteen, olisi kolme nopeinta kierrosta napannut Massa vienytkin MM-tittelin pisteen erolla yhden nopeimman kierroksen ajaneeseen Hamiltoniin nähden.

SuomiF1 TOP10: Kaikkien aikojen F1-kaudet, osa 2: Ykkösenä ikimuistoinen kausi, jollaista ei toivoisi enää koskaan nähtävän

2008 olisi 2000-luvun ainoa kausi, jolloin mestari olisi muuttunut. Esimerkiksi 2007 Kimi Räikkösen mestaruus olisi tullut vieläkin suuremmalla marginaalilla, sillä suomalainen nappasi Ferrarillaan kuusi nopeinta kierrosta, pisteellä hänelle hävinneet Hamilton ja Fernando Alonso kaksi ja kolme.

F1-kausi käynnistyy viikonloppuna – lähetysajat, historia, suomalaistilastot…kaikki löytyvät erikoissivultamme!