F1-sarjalle tärkeä tulonlähde, kilpailuiden järjestämismaksuista koostuva potti, oli viime vuonna pienin seitsemään vuoteen. Sarjan omistavalla Liberty Medialla tulee olemaan vaikeuksia uusien sopimusten kanssa myös tulevalla kaudella.

Viime vuonna F1-kilpailun järjestäminen maksoi keskimäärin 29,4 miljoonaa dollaria, mikä oli pienin keskiarvo sitten kauden 2012. Huolimatta yhden kilpailun lisääntymisesä kisakalenterissa kokonaispotti oli edellisvuotta pienempi.

F1-sarjan sponsoroinnissa raju muutos kymmenessä vuodessa – luvut suorastaan romahtaneet

Syynä tähän on rahakkaan Malesian GP:n menettäminen kauden 2017 jälkeen. Sepangin radan haltijat katkaisivat sopimuksen F1-sarjan kanssa ennenaikaisesti, sillä vuosia tappiota tehnyttä kilpailua ei koettu enää järkeväksi rahalliseen panostukseen nähden.

Kaudeksi 2018 kisakalenteriin mukaan ilmaantuneet Saksan ja Ranskan GP makosivat F1-sarjalle yhteensäkin vähemmän osallistumismaksua kuin pelkkä Malesia.

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Vuonna 2017 F1-sarjan johtoonsa ottanut Liberty Media on ollut ongelmissa nykyisten kisasopimusten kanssa. Valtaosa niistä on neuvoteltu Bernie Ecclestonen aikakaudella, ja sarjan ”rautakanslerina” toiminut britti onnistui tiristämään usealta kisajärjestäjältä valtavan vuosimaksun GP-oikeudesta.

Jatkuvasti nousevat kustannukset yhdistettynä sopimusaikakauden päättymiseen ovat asettaneet Libertyn vaikeaan tilanteeseen. Nykyiset kisaisännät vaativat tuntuvia alennuksia järjestämismaksuihin, mutta tärkeänä tulonlähteenä Libertyn on vaikea antaa myönnytyksiä kaikille.

Pienemmät tulot laskisivat paitsi talleille jaettavaa palkintopottia, myös Libertyn itsensä taloudellista tulosta.

Näin F1-tallit saavat palkintorahaa – Ferrari omassa kastissaan erikoisbonuksensa turvin

Liberty neuvotteli viime vuonna jatkon Singaporen ja Azerbaidzhanin GP:iden kanssa ja ilmoitti sarjan laajentuvan Vietnamiin, mutta tänä vuonna edessä on todellinen haaste.

Viimeistä sopimusvuotta viedään läpi peräti viiden osakilpailun osalta. Forbesin mukaan näiden kisojen vuosittainen taloudellinen arvo F1-sarjalle on 130 miljoonaa dollaria, joten kaikille huojennetun järjestämishinnan neuvotteleminen voi pudottaa sarjan tuloja merkittävästi

Lisähuolia tuottavat myös Meksikon GP:n tippuminen sarjasta sekä USA:n kilpailun moka valtionavustuksen suhteen.