Maailmasta löytyy tuskin sellaista formulafania, joka ei olisi perillä McLaren-Hondan tämänhetkisestä ahdingosta.

Tapahtunut tähän mennessä:

Autot lahosivat talvitesteissä jatkuvasti radalle. Honda ei kestänyt.

Kierrosajat olivat surkeita. Hondassa ei ollut tehoa.

Fernando Alonso kiehahti ensimmäisen kerran. Honda pahoitteli.

McLaren kartoitti jo paluuta Mercedekseen. Honda lupasi parantavansa.

Kaksikon ahdingosta on kirjoitettu tälläkin sivulla kattavasti. McLaren on kauden avauskilpailun ja jopa koko kauden mielenkiintoisin talli, jota kannattaa seurata useastakin eri syystä. Kausi voi lähteä muovautumaan tästä kahteen erilaiseen suuntaan.

Luotettavuuden lisäksi tarkastelussa on myös tallin suorituskyky muihin talleihin verrattuna. Pystytäänkö Hondasta ruuvaamaan jo enemmän tehoja irti ilman pelkoa heti räjähtävistä moottoreista?

Käsitellään ensiksi se parempi vaihtoehto. Ensi viikolla katseet kiinnittyvät totta kai siihen, onko talli kehittynyt talvitesteistä yhtään. Barcelonassa päästiin eteenpäin parhaimmillaankin 11 kierrosta putkeen, kauden avausviikonloppuna tuosta on jo pakko petrata. Luotettavuuden lisäksi tarkastelussa on myös tallin suorituskyky muihin talleihin verrattuna. Pystytäänkö Hondasta ruuvaamaan jo enemmän tehoja irti ilman pelkoa heti räjähtävistä moottoreista?

Mikäli Australiassa havaitaan selkeitä edistysaskeleita, voidaan otetta paniikkinappulasta hieman hellittää. Sekä McLarenin että Hondan resurssit takaavat, että ahkeralla ja kertakaikkiaan putkeen menevällä kehitystyöllä talli voi nousta syvältäkin suosta. Kun päälle saataisiin onnistumisten kierre, voisi paljon hehkutettu yhteistyö lopulta jopa lähteä toimimaan.

Toinen vaihtoehto on synkempi. Ja tällä hetkellä valitettavasti se todennäköisempi.

Viime loppukauden positiiviset merkit on onnistuttu murskaamaan täysin. Mikään selitys ei ole hyväksyttävää sille, että tehoja on nyt käytössä jopa vähemmän kun kauden 2016 päätösosakilpailussa. Mieleen hiipii hirvittävä kausi 2015, jolloin yhteistyö lähti käyntiin täsmälleen tämänkeväisissä merkeissä. Tuolloin kurssia ei pystytty kääntämään missään vaiheessa kautta, vaan meno oli vaivalloista alusta loppuun.

Kausi voidaan katsoa jo tässä vaiheessa epäonnistuneeksi. Talli janosi paikkaa ”kolmen suuren” takana, tavoiteenaan säännölliset palkintosijat. Ei tule onnistumaan.

Jos talvitestien vire jatkuu, ei kestä kauaa, ennen kuin tässä liitossa alkavat heilua syyttävät sormet. Tekeekö sen ensiksi Fernando Alonso, Eric Boullier, Zak Smith vai kenties jopa Yusuke Hasegawa? Kaikilla on tällä hetkellä siihen ainakin syynsä.

McLaren määräsi vuosikymmeniä standardit, jolla jokaisen tosissaan otettavan F1-tallin kuuluisi toimia. Tällä hetkellä brittitallissa vallitsee kuitenkin sellainen kaaos ja sekasorto, etteu se ole kenestäkään miellyttävää seurattavaa. McLaren kuuluu kärkitaisteluun.