Voi voi McLaren-Hondaa. Japanilaisyhtiön sloganista ”Power of Dreams” saa heikompikin koomikko väännettyä jos jonkinlaista vitsiä. Tosin Fernando Alonson ja Stoffel Vandoornen kärsimysnäytelmää katsoessa ei tiedä kuitenkaan pitäisikö itkeä vai nauraa.

Ovatko asiat muka todella näin huonosti? Eihän tuo meno nyt äärimmäisen katastrofaaliselta näytä. Ja vuoteen 2015 verrattuna Hondan voimanlähdehän tuntuu suorastaan tuhoutumattomalta.

Hei, nyt puhutaan McLarenista, jolla on yhteistyökumppaninaan yksi maailman suurimmista autonvalmistajista.

Vaikka asiasta koittaisi kuinka vääntää positiviisia näkökulmia, ei mikään voi muuttaa sitä tosiasiaa, että Barcelonan talvitestit ovat olleet kaksikolle raskas pettymys.

Vaikka asiasta koittaisi kuinka vääntää positiviisia näkökulmia, ei mikään voi muuttaa sitä tosiasiaa, että Barcelonan talvitestit ovat olleet kaksikolle raskas pettymys. Epäluotettavuudesta saisi edes hiukan hyväksyttävämmän seikan, mikäli vauhti olisi kohdillaan. Mutta toistaiseksi tässäkin tapauksessa on tuotettu vain pettymys. Ennen tämänpäiväistä Vandoornen ”onnistumista” McLaren oli ainoa talli, joka ei ollut kyennyt puhkaisemaan minuutin ja 22 sekunnin kierrosaikaa.

Talvitauolla puheet olivat Hondan puolelta samaan aikaan sekä nöyriä että mahtipontisia. Japanilaisyhtiö myönsi ottaneensa aiemmin väärän lähestymistavan nykyisiin voimanlähteisiin, ja se kertoi hyppäävänsä suunnittelufilosofiassaan Mercedeksen ohjaamaan kelkkaan. Samalla merkki lupasi toimittaa McLarenille vihdoinkin moottorin, jolla se pystyisi nousemaan takaisin kärkeen, josta se tipahti kauden 2012 päätteeksi.

Kauniit sanat eivät ole toteutuneet. Nyt kumppaneiden välit ovat jo avoimesti tulehtumispisteessä, eikä varsinainen kausi ole vielä edes alkanut. McLaren on ollut erittäin kärsivällinen ja diplomaattinen aiemmissa kommenteissaan, mutta tallipäällikkö Eric Boullierin tiistaina laukomat sanat suhteen olemisesta äärimmäisessä rasituksessa kertovat paljon. McLarenia ei naurata.

Myös tuuliviirinä heikkoutensa osoittava Alonso on jo aloittanut oman show’nsa. Tunteet ottavat näköjään edelleen miehestä vallan turhautumisen hetkellä, joten meille lajia TV:stä seuraaville on varmasti luvassa lukuisia ikimuistoisia tiimiradiohetkiä.

Onko McLarenin kausi sitten tuomittu epäonnistumaan jo tässä vaiheessa? Ei, mutta pelastusrengas täytyy heittää pian.

Onko McLarenin kausi sitten tuomittu epäonnistumaan jo tässä vaiheessa? Ei, mutta pelastusrengas täytyy heittää pian. Ja sen on syytä olla iso ja helposti kiinni tartuttava.

Hondan pelastus saattaa olla täksi kaudeksi avattu mahdollisuus kehittää voimanlähteitä rajattomasti. Aiemmin rajattu määrä ”kehityspoletteja” esti laajamittaisen kehitystyön, silloin moottorinvalmistajan täytyi olla sataprosenttisen varma uuden osan toimivuudesta sen radalle tuodessaan.

Talli toivoisi ensimmäisen korjauspaketin saapuvan Australian GP:en toimivana. Mikäli kuljettajat saisivat luvan ottaa voimanlähteistään irti kaiken tehon, olisi talli varmasti välittömästi mukana vähintään keskikastin taistossa. Tällä hetkellä se on joutunut köröttelemään radalla säästöliekillä, sillä kone on sanonut sopimuksensa irti välittömästi tehoja toivotulle tasolle nostettaessa. Tähän nähden vauhti on ollut suhteellisen siedettävää. Mutta kun tehoja puuttuu, ei autoa voi ajaa sillä tasolla, mistä talli oppisi omaa kehitystyötään ajatellen.

Honda voi, ja sen täytyykin, ottaa enemmän riskejä eron kiinni kuroakseen. Kehitystyötä tehdään luonnollisesti myös kilpailijaleireissä, joten japanilaisvalmistajan täytyy saada kaikki uudet ideansa toimimaan välittömästi. Muuten Fernando ei ole ainoa kiukkuinen mies Wokingissa.