Ruotsin MM-rallin perjantainen ajopäivä on paketissa. Päivän viimeisellä erikoiskokeella Uumajan yleisöerikoiskokeella nopeinta vauhtia kieputteli päivän kirkkain tähti Esapekka Lappi.

Perjantain ajopäivä sisälsi runsaasti tapahtumaa, kun olosuhteet yllättivät kuskin, jos toisenkin. Eniten dramatiikkaa koettiin neljännellä pätkällä, kun Ott Tänak ja Kalle Rovanperä joutuivat lumivallin haukkaamiksi. Molemmilta hajosivat jäähdyttimet laitteista, joten peli oli menetetty.

LUE MYÖS: Kalle Rovanperän keskeytyksen syy selvisi

Tänakin ja Rovanperän epäonni oli Lapin onni, vaikka pieksämäkeläinen oli voittotaistossa jo mukana ennen kärkimiehien vaikeuksia. Suomalaisen tehtäväksi jäi yllätysjohtaja Takamoto Katsutan kiinni ajaminen, jonka suomalainen hoiti iltapäivällä tyylillä. Lappi tarvitsi kolme erikoiskoetta napsiakseen japanilaisen 11 sekunnin johdon kiinni ja paineli kärkeen. Illan viimeisellä pyörityksellä Lappi kasvatti vielä 1,4 sekunnilla johtoaan ja lauantaille lähdetään suomalaisen johtaessa 3,2 sekunnilla.

– Käytimme lähtöpaikan hyväksi ja pitää olla tyytyväinen, kun on johtoasemassa. Alkupäivä oli ihan hyvää ajamista, mutta autoon en ollut tyytyväinen, mutta silti ajat ihan hyviä. Riskejä ei otettu iltapäivällä, kun oli eroa taaksepäin, mutta tästä on hyvä jatkaa, veisteli Lappi perjantain annin.

Olosuhteista ja ajopaikan merkityksestä kertoo se tosiasia, että WRC2-luokassa kaasutteleva Oliver Solberg keikkuu edelleen kokonaistilanteessa kolmantena.

Ralli jatkuu lauantai-aamuna kello 08:45 Suomen aikaa ja ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta. Kilpailun kokonaistilanne alla.

Ruotsin MM-rallin tilanne, EK 8/18

 1. Esapekka Lappi & Janne Ferm, Hyundai
 2. Takamoto Katsuta, Toyota +3,2
 3. Oliver Solberg, Skoda (WRC2) +1:20,7
 4. Adrien Fourmaux, M-Sport Ford +1:26,3
 5. Elfyn Evans, Toyota +1:50,0
 6. Georg Linnamäe, Toyota (WRC2) +1:50,1
 7. Sami Pajari & Enni Mälkönen, Toyota (WRC2) +2:05,8
 8. Mikko Heikkilä & Kristian Temonen, Toyota (WRC2) +2:19,0
 9. Roope Korhonen & Anssi Viinikka, Toyota (WRC2) +2:33,6
 10. Lauri Joona & Janni Hussi, Skoda (WRC2) +2:45,7
 11. Thierry Neuville, Hyundai +2:46,0
 12. Nikolay Gryazin, Citroën (WRC2) +3:09,1

**Emil Lindholm & Reeta Hämäläinen, Hyundai (WRC2) +4:16,0
**Grégoire Munster, M-Sport Ford +6:39,8

LUE LISÄÄ