Hallitseva maailmanmestari Max Verstappen ajoi sunnuntaina Espanjan GP:n voittoon. Voitto nosti Verstappenin ensimmäistä kertaa tällä kaudella MM-sarjan kärkeen.

SuomiF1-sivusto listasi tälläkin kertaa kilpailun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Haas. Amerikkalaistallin meno näytti vielä lauantain jälkeen erinomaiselta, kun molemmat autoit löytyivät ensimmäistä kertaa yli pariin vuoteen viimeisestä aika-ajosta. Kisavauhtia ei kuitenkaan ollut lainkaan ja lopputuloksena molemmat kuljettajat kaukana MM-pisteiltä.

Nooa Ruuth: Carlos Sainz. Espanjalainen menetti loistotilaisuuden napata uransa avausvoitto ja vieläpä kotikentällä. Sainzin alkukautta ei voi kaunistella, se on ollut odotuksiin nähden heikko. Espanjalaisen surkea lähtö sekä ajovirhe nelosmutkassa antoivat Red Bullille avoimet ovet kaksoisvoittoon. Loppukauden tavoite ei ole enää mestaruus tai tallikaverin voittaminen, vaan Sergio Perezin päihittäminen.

Eetu Lehtonen: Haas. Günther Steiner paukutteli hurjasti henkseleitään loistavan aika-ajon jälkeen, kun molemmat autot painelivat kympin sakkiin ilman suuria päivitysosia. Kilpailussa kuitenkin Kevin Magnussenin kolautus Lewis Hamiltonin kylkeen vei mahdollisuudet pisteille, eikä Mick Schumacherin kisavauhti riittänyt lähimainkaan pitämään kiinni uran ensimmäisistä MM-pisteistä.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Carlos Sainz. Ei tunnu saavan Ferrari-kuljettaja millään rytmiä kohdilleen tämän kauden osalta. Tuskin kukaan edes muistaa, että Sainz oli viime kaudella Charles Leclercin edellä MM-sarjassa? Kisavauhti oli heikkoa ja paikka podiumilla karkasi oman virheen takia.

Nooa Ruuth: Daniel Ricciardo. Kun ei lähde niin ei lähde. Aussin tilanteesta ei oikeastaan löydy enää uutta sanottavaa. Ricciardon suoritukset eivät riitä enää F1-sarjan huipulle, eikä mielestäni McLaren saa tarpeeksi irti huippuliksalla operoivalta 33-vuotiaalta. Aika on ajanut entisen ohituskuninkaan ohitse ja pahasti.

Eetu Lehtonen: Aston Martin. Silverstonen väki teki sen taas ja Barcelonaan rullattiin häkellyttävästi Red Bullia muistuttava auto. Olisipa edes vauhti ollut lähimainkaan sinne päin, mutta surkean alkukauden ajanut talli sai itsensä näyttämään jälleen kerran täysin puuhastelijoilta. Toivottavasti he saavat pakettinsa toimimaan, jottei kopiointiin käytetyt miljoonat valu kokonaan roskakoriin.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Brittitalli näytti jo löytäneen vauhdin kahdessa edellisessä kilpailussa, mutta Barcelonassa vauhtia ei ollut nimeksikään. Aston Martinin päivityspaketti, joka sai pilkkanimen vihreä Red Bull, näyttäisi epäonnistuneen totaalisesti.

Nooa Ruuth: Aston Martin. Vihreän Red Bullin ensi-ilta jäi flopiksi. Lawrence Strollin johtama tallista on muodostumassa koko sarjan suurin naurunaihe. Itse suunnittemat autot ovat hitaita, eikä kopiointikaan näytä luonnistuvan. Samalla autossa kurvailee omistajan poika sekä uransa ehtoopuolella oleva entinen maailmanmestari. Päälle vielä legendaarisen autovalmistajan nimen tahraaminen ja on Aston Martinin ensimmäiset 28 kilpailua isketty pakettiin. Ainakin auto näyttää kuvissa hyvältä.

Sebastian Vettel ei vakuuttunut sunnuntain kisavauhdista – vertasi kyytiään F2-sarjan aikoihin

Eetu Lehtonen: Carlos Sainz. Espanjalaisen homma ei ota onnistuakseen. Aika-ajoista selvittiin vielä jokseenkin pää ylhäällä, mutta kilpailussa sattui jälleen kerran karmaiseva ajovirhe ja hiekkalaatikko kutsui. Tällä kertaa päästiin onneksi jatkamaan, mutta tallikaverin keskeyttäessä ylivoimaiselta kärkipaikalta tekniseen vikaan, olisi Sainzin pitänyt olla se, joka korjaa hedelmät. Näin ei kuitenkaan käynyt, eikä itseluottamuspulasta kärsivä matadori saanut punaista autoaan edes podiumille saakka.

TOP3

Juuso Koivumäki: Esteban Ocon. Ranskalaiskuljettaja jatkaa erinomaisia esityksiä Alpinella. Kisavauhti Alpinella ei riittänyt Alfa Romeon Valtteri Bottasta tai kärkitalleja haastamaan, mutta Ocon jätti taakseen jälleen kaikki ne, jotka oli mahdollista taakse jättää.

Nooa Ruuth: George Russell. Voiko jo sanoa, että Mercedes on Russellin talli? Suoritukset ovat uskomattoman tasaisia. Nuorukainen tarjoili viihdettä koko rahan edestä puolustaessaan Red Bulleja vastaan. Palkinnoksi liikeni kauden toinen palkintosija. Jos Mercedes saa radalle voitosta taistelevan kilpurin, voi Russell tehdä kauden aikana vielä ihmeitä.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Nastolalaisella kulkee ja homma näyttää maistuvan. Välillä käy hieman Lance Armstrongin kanssa polkemassa fillarilla ja nautiskelee perään itse lanseerattua giniä. Suoritus Espanjassa oli jälleen sementin vahvaa, vaikkei suomalaiselle harjoitusten jälkeen annetukaan parasta mahdollista kättä lähteä puristamaan. Ammattimies ja best of the rest.

Valtteri Bottas uskoi parempaankin olleen mahdollisuuksia – ”Viimeinen stintti ehkä vähän liian pitkä”

TOP2

Juuso Koivumäki: Fernando Alonso. Kokenut Alonso taisteli itsensä upeasti viimeisestä ruudusta kymmenen parhaan joukkoon kotiradallaan. Espanjalaisen meno oli jokaisella stintillä ennakkoluulotonta taistelua kohti pistesijoja. Yllättävintä Alonson ilmiömäistä vauhtia katsellessa oli se, että espanjalainen sijoittui pisteille vasta toista kertaa tällä kaudella.

Nooa Ruuth: Lando Norris. Nielurisatulehdus, kuume sekä 38 asteen helle olisi allekirjoittaneelle penkkiurheilijalle hengenlähtöä lähentelevä yhdistelmä. Lando Norris puolestaan päätti napata pisteitä tallilleen kyseisessä kunnossa. Uskomaton suoritus 22-vuotiaalta. Itse ajosuorituksellakaan ei olisi ollut väliä, mutta komeat ohitukset sekä jälleen tallikaverin päänahan ottaminen nostivat Norrisin suorituksen viikonlopun parhaimmistoon.

Sairaana Espanjan GP:n ajanut Lando Norris oli surkeassa jamassa kilpailun jälkeen – puhuminenkin oli liikaa

Eetu Lehtonen: Mercedes. Hopeanuolet ottivat valtavan harppauksen eteenpäin Barcelonassa ja melkein voisi toivottaa Brackleyn pojat tervetulleeksi takaisin kärkitaistoon. Maltetaan kuitenkin vielä muutama kilpailu, mutta auto oli selkeästi helpomman näköinen ajaa, eikä kuljettajien tarvinnut pelätä selkänikamiensa puolesta. George Russell toimitti jälleen perusvarmaan tyyliinsä kuplivat tallille ja Lewis Hamilton oli rengasrikkonsa jälkeen yksi radan nopeimmista kavereista, ellei jopa nopein.

TOP1

Juuso Koivumäki: George Russell. Brittikuljettaja nousi Mersulla podiumille ja oli jälleen parempi Mercedes-kuljettaja. Näytti kyynärpäitä taistellessaan johtoasemasta Max Verstappenin kanssa, mitä oli upea katsella. Tämän kauden Mersulla 36 pisteen päässä MM-sarjan johdosta oleminen on jo itsessään täydellinen suoritus.

Nooa Ruuth: Red Bull. Tekniset ongelmat kiusasivat jälleen, mutta Red Bullin koneisto toimi sillä hetkellä, kun se oli tärkeintä. Kauden toinen kaksoisvoitto sekä johtopaikka molemmissa mestaruustaistoissa lähettää sellaisen varoitusmerkin muille, jota ei kannata sivuuttaa. Tallimääräykset ovat valitettava osa rakasta lajiamme, mutta pakollinen sellainen. Sergio Perezillä ei ole ollut koskaan mahdollisuutta voittaa mestaruutta Red Bullilla.

Eetu Lehtonen: Red Bull. Ongelmitta ei selvitty, mutta kaksoisvoiton ottaminen etenkin Max Verstappenin sävyttämien ongelmien jälkeen on mestaritallin merkki. Pallo on nyt Red Bullilla ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka Ferrari onnistuu vastaamaan.