Mercedeksen Lewis Hamilton nousi MM-sarjan jaetulle kärkipaikalle Max Verstappenin ennen viimeistä kilpailua voitettuaan Saudi-Arabian GP:n.

Saudi-Arabian GP:stä ei vauhtia puuttunut, sillä kilpailu keskeytettiin kahdesti ja kärkikaksikko taisteli voitosta kynsin ja hampain.

SuomiF1-sivusto listasi viikonlopun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Tallin viikonlopusta ei jäänyt paljoa kerrottavaa jälkipolville. Auto ei ollut suorituskykyinen missään vaiheessa ja molemmat autot jäivät ensimmäiseen aika-ajoon. Kilpavauhti oli parempaa, mutta pistesijat kaukainen haave.

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilaisen ailahtelevuus nosti päätään jälleen. Mainio aika-ajo kuihtui kasaan heti sunnuntain GP:n lähdössä. Kaiken lisäksi japanilainen sai jälleen yhden rangaistuksen radalla törttöilystä. Tämän seurauksena Esteban Oconin mainio kilpailu varmisti viidennen sijan Alpinelle.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Italialaistallin orit taisivat pupeltaa hieman liikaa heinää ennen kilpailua, sillä kyyti katosi yhtäkkiä täysin. Isot pisteet olivat kaaoskisassa tarjolla, mutta eipä punasia autoja edes viiden sakissa nähty. Lauantainen touhu myös Sainzin osalta oli melkoista kikkailua. Jättikolari oli lähellä jo aiemmin, niin en tiedä kenen välähdys oli laittaa espanjalainen yrittämään vielä parannusta rikkoutuneella takasiivellä. Onneksi isolta tälliltä kuitenkin vältyttiin.

FLOP2

Juuso Koivumäki: FIA. Oletteko kuulleet, että jossain lajilla tuomaristo tarjoaa diiliä sääntöjä rikkoneelle osapuolelle? Aivan käsittämätön ratkaisu kilpailujohtaja Michael Masilta tarjota Red Bullille mahdollisuutta päättää oma rangaistuksensa.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Oli F1-sarjan kilpailun laadusta mitä mieltä tahansa, on pakko myöntää hollantilaisen menneen liian pitkälle sunnuntain kilpailussa. Brasilian rangaistuksetta jäänyt temppu antoi hollantilaiselle käsityksen, että kaikki on sallittua. Jeddassa Verstappen ajoi välittämättä muista osoittaen mieltään jos asiat eivät sujuneetkaan hänen pillinsä mukaan. Verstappen on todella nopea. Järki vielä mukaan ja 24-vuotiaan mestaruus on vain ajan kysymys.

Max Verstappen sai kymmenen sekunnin aikasakon äkkijarrutuksestaan Lewis Hamiltonin edessä. Kuva: Getty Images.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Rämäpäisen hollantilaisen taidot kuljettajana ovat kiistattomat. Sunnuntaisessa kilpailussakin toisen uusintastartin tuplaohitus Hamiltonista ja Oconista oli yksi kauden upeimmista, ellei upein, mutta monesti näissä tilanteissa Maxin kanssa ohitettava tietää kolinan käyvän, mikäli ei anna tilaa. Verstappen näytti eilen luonteenpiirteidensä kääntöpuolen. Radalla saat ja pitääkin olla välillä hieman ”kusipää”, mutta noin huono häviäjä et voi olla. Ensimmäisessä uusintalähdössä mentiin jälleen rajojen yli, kun Verstappen käytännössä oikaisi ykkösmutkat ja kiilasi Hamiltonin päästäkseen takaisin kärkeen huonon lähdön jälkeen.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Hollantilainen ylitti niin monta rajaa Saudi-Arabiassa, että en enää tiedä, mistä edes aloittaa. Verstappenin kuuppa ei tunnu kestävän MM-taistoa Hamiltonia vastaan. Se on nähty aiemmin jo Italiassa, Brasiliassa ja nyt Saudi-Arabiassa. Verstappen oli valmis rikkomaan kaikkia sääntöjä, jottei Hamilton tulisi ohi. Lopulta oikeus voitti.

Mercedeksellä ei sanoja säästetty Max Verstappenin kritisoimisessa – ”Hän ei välitä säännöistä”

Nooa Ruuth: Michael Masi. F1-sarjan kilpailujohtaja on aivan väärässä paikassa. Jatkuvat virheet, järjettömät päätökset sekä Jeddan farssi. Masi kaivoi kuoppansa jo Brasilian jälkeen, kun kuljettajat jäivät ilman selvyyttä radalla sallittavista manöövereistä. Australialainen on väärä mies kilpailujohtajan penkille. Toivon, että tämä huomataan myös FIA:n päässä.

Kilpailujohtaja Michael Masi kommentoi kohuttua ”rangaistusneuvottelua” Saudi-Arabian GP:n jälkeen – ”Tällaisia keskusteluja käydään toistuvasti”

Eetu Lehtonen: Kilpailun johto. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Michael Masin johtamaa sirkusorkesteria moititaan tämän kauden aikana, mutta sunnuntaisen kilpailun tapahtumat olivat täysin ennennäkemättömiä. Jos aiemmin on FIA:lla ollut pallo hukassa, niin nyt ei tiedetty enää edes lajia tai millä välineillä pelataan. Mistä lähtien tallit ovat saaneet käydä huutokauppaa jaettavista rangaistuksista? Nykyisestä sääntökirjasta ei ole montaa sivua jäljellä, sillä on sitä sen verran tämän kauden aikana venytetty. Charlie Whiting, lähdit täältä liian aikaisin.

TOP3

Juuso Koivumäki: Jeddan katurata. Kerrassaan fantastinen rata ajaa Formula 1 -kilpailu. Pelkäsin etukäteen pahempaa romurallia, mutta tilaa oli autoille juuri sopivasti. Vaikka kolareita nähtiin, onnistuivat kuljettajat hallitsemaan riskejä hyvin. Tämän lisäksi rata tarjosi myös sopivasti ohituksia.

Nooa Ruuth: Pierre Gasly. Ranskalainen on jo lähes varma lukko toppilistalle joka viikko. Uskomattoman tasaista suorittamista, mikä saattaa jäädä usealta katsojalta huomaamatta Gaslyn ”räjähtävyyden” puutteen takia. Kauden 2021 paras kuljettaja.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Ei ole missään nimessä häpeä olla Hamiltonin ja Verstappenin jälkeen kolmas. Suomalaisella kävi myös hieman huono arpa punaisten lippujen ruletin myötä, mutta Bottas teki sen mitä tiimi tarvitsi ja kairasi näyttävästi viimeisellä mahdollisella hetkellä toisenkin mustan auton podiumille. Samalla varmistui myös henkilökohtainen MM-pronssi, eikä tyylipisteistä voi ainakaan verottaa. Näyttää vahvasti jo siltä, että Bottas näkee viimeisen Mercedes-kautensa päätteeksi jälleen ainakin yhdet mestaruusjuhlat.

TOP2

Juuso Koivumäki: Esteban Ocon. Kärkikaksikon taistelu oli niin kuumaa, että Alpine-kuskin loistosuoritus jäi varjoon. Hävisi lopulta kolmossijan Valtteri Bottakselle, mutta tästä huolimatta loistava ajo ranskalaiselta. Välitti kolarit ja vauhti oli riittävää pitääkseen muun muassa Daniel Ricciardon takana.

Nooa Ruuth: Daniel Ricciardo. Aika-ajo oli jälleen heikko, mutta kilpailussa aussi osoitti kyntensä. Tasainen ajo sunnuntaina toi hyvän pistemäärän tallille, tosin Ferrarin saavuttaminen jää haaveeksi. Ricciardo on väläytellyt taitojaan tällä kaudella, varsinkin jälkimmäisellä puoliskolla. Trendin pitää kantaa myös ensi kaudella.

Eetu Lehtonen: Jeddan vauhtisokkelo. Sanokaa radasta mitä sanotte, mutta tuota vaaran tunnetta ja vauhtia varmasti monet rakastavat. Ratavirkailijoilla oli työnsä laadussa ja nopeudessa vielä hiottavaa, mutta rata itsessään tarjosi menoa, ryskettä ja henkeäsalpaavia hetkiä kokon rahan edestä.

TOP1

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Oli radalla selvästi nopeampi kuin MM-kilpakumppani Verstappen. Taisteli sijoituksista myös rehdisti joka kerta, kun Verstappen tuhlasi aikaansa rata-alueiden ylittämiseen ja oikomiseen. Paineli vielä lopulta hollantilaiselta karkuun hajonneella etusiivellä. Fantastinen suoritus.

Valtteri Bottakselle viime sekunnilla hävinnyt Esteban Ocon ei peittänyt pettymystään – ”Älä koske minuun tai alan itkeä”

Nooa Ruuth: Esteban Ocon. Ranskalaisen kehitys viime kaudella on ollut huimaa. Lähes tasaisesti Fernando Alonson vauhtiin yltänyt nuorukainen on osoittanut miksi hän ansaitsi jatkosopimuksensa Alpinen kanssa. Kauden toinen palkintosija jäi alle kymmenyksen päähän Valtteri Bottaksen kiitäessä ohi Mercedeksellä. Sitä ei tule harmitella.

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Eilinen sen jälleen osoitti, ettei seitsemän maailmanmestaruutta ole ihan vahingossa tulleet. Britin kylmäpäisyys on uskomattomalla tasolla tilanteissa, joissa esimerkiksi Max Verstappen näyttää murtumisen merkkejä. Red Bullin perään ajaminen oli kieltämättä kyseenalainen tilanne, mutta siitäkin selvittiin. Siiven jysähdettyä Verstappenin perään monet luulivat voittotaiston ratkenneen, mutta ei. Hamilton ajoi Verstappenin kiinni, otti itsekin kyynerpäät esiin ja paineli maisemaan. Ihailtavan kova suoritus.