F1-kopiointisaaga on saamassa uuden käänteen. Lumivyöry alkoi jo kauden toisessa osakilpailussa Itävallassa, kun Renault protestoi Racing Pointin takajarrujen jäähdytysputkia. Ranskalaistallin mukaan putket oli kopioitu Mercedekseltä, mikä olisi kiellettyä.

FIA:n tutkimuksen jälkeen tämä osoittautui todeksi. Brittitallilta vähennettiin 15 valmistajapistettä sekä lätkäistiin 400 000 euron sakot. Sakko on verrattavissa siihen määrään, mikä tallilta olisi kulunut osan suunnitteluun.

FIA:n päätös ei kuitenkaan sulkenut kohua, päinvastoin, Usea talli kommentoi päätöstä ”outona”, eikä täysin ymmärtänyt FIA:n järkeilyä rangasituksiin. Suurin vaikuttava tekijä rangasitukseen näyttäisi olevan se, että ”pinkki Mercedes” rikkoi sarjan kilpailusääntöjä, ei teknisiä. Tästä syystä tuomio oli lievempi.

Suuri hiertymäkohta on kuitenkin se, että Racing Point saa jatkaa kyseisellä autolla ajamista. FIA myös julkisti, että kopiointiin paneutuvat sääntömuutokset eivät pakota brittitallia muokkaamaan autoansa nykyisestä.

Tämä nimenomainen päätös on ajanut Ferrarin, McLarenin sekä Renault’n protestoimaan FIA:n päätöstä uudelleen. Heidän mielestää Racing Pointin rike on paljon vakavampi, mitä rangaistukset osoittavat.

Tallit ovat vasta ilmaisseet halunsa protestoida. Heillä on 96 tuntia aikaa valmistella protestinsa, ja lähettää se FIA:lle. Tämä mahdollistaa sen, että muutkin halukkaat tallit voivat liittyä protestiin. Motorsportin lähteiden mukaan useampi talli harkitsee tätä.

Kuva: Getty Images

Racing Point ei myöskään ollut tyytyväinen FIA:n rangaistukseen, mutta talli ei ole varma, aikooko se protestoida päätöstä.

Tallipäällikkö Otmar Szafnauer laukoi kovaa kritiikkiä perjantain lehdistötilaisuudessa.

– Meillä menisi lakimieheen enemmän rahaa, kuin FIA:n sakkoon. Meidän täytyy arvioida, miten paljon pistevähennys vaikuttaa meihin tällä kaudella, Szafnauer kommentoi Motorsport.comin mukaan.

– Emme ole tehneet mitään väärää, mutta silti meidän katsotaan rikkoneen kilpailusääntöjä. Harkitsemme protestoimista nimemme puhdistamisen tähden. Noudatimme sääntöjä täysin.

Szafnauer sivalsi haastattelussa myös McLarenin toimitusjohtajan Zack Brownin suuntaan. Brown oli aiemmin ihmetellyt, miten FIA oli päätynyt siihen tulokseen, että laittomasti hankitut osat saisivat pysyä autossa.

– Olen yllättynyt, kuinka vähän hän tietää Formuloiden säännöistä. Minusta hän tietää enemmän historiallisesta kilpailusta, kuin Formula 1 -sarjasta, Szafnauer tylytti.