F1-historiaa: Yksi älytön päätös syöksi Silverstonen mutahelvettiin – 50 000 fania ei päässyt edes paikalle, klassikkokisa oli tuhoutua

© Kuva: Getty Images

Jatkosopimuksen F1-sarjan kanssa solminut Silverstonen moottorirata on olennainen osa formulasirkusta. Tätä nykyä lajin mahtimaan Ison-Britannian lippulaiva moottoriratapiireissä oltiin kuitenkin hyvin lähellä vesittää ja haudata mutaan vuosituhannen alussa. Kirjaimellisesti. SuomiF1-sivuston formulahistoriaekspertti Juuso Taipale muistelee kauden 2000 älytöntä kisaa ja päätöstä, joka synnytti katastrofin.

Mitä lukijalla tulee ensimmäisenä mieleen brittiläisestä säästä puhuttaessa? Vastauksella ”märkää ja koleaa” ollaan asian ytimessä. Englannissa kun vettä ripsii taivaalta tuskastuttavan usein.

Säätä ei edes F1-sarja voi määrätä ja kontrolloida. Siksi monet olivat ihmeissään kauden 2000 kisakalenterin tultua julki. Miksi Britannian GP oli siirretty perinteiseltä heinäkuun paikaltaan huhtikuulle, ajanjaksolle, joka on Britanniassa tilastojenkin valossa erittäin sadeherkkää aikaa?

Näkökulma: F1 voisi korjata helposti kaikki nykyiset ongelmansa – mutta se vaatisi demokratian tappamista

Kilpailu ajettiin pääsiäisviikonloppuna, ja yhtä kärsimysnäytelmää se olikin kaikille brittifaneille.

Television kautta ongelma ei välittynyt esimerkiksi koti-Suomeen. David Coulthard ajoi voittoon ennen tallikaveriaan Mika Häkkistä. McLarenille kauden ensimmäinen kaksoisvoitto tuli tärkeään paikkaan, saatiinhan Ferrarin ja Michael Schumacherin voittiputki katkaistua.

Mutta paikan päällä Coulhardin kotivoittoa ei kovin moni juhlinut. Moni oli raivoissaan kisajärjestäjille, mutta suurin osa yleisöstä ei ollut päässyt edes paikalle.

Erityisen märkä huhtikuu oli aiheuttanut runsaine sateineen sen, että parkkipaikoista oli tullut valtavia mutalammikoita. Jo ensimmäiset paikalle saapuneet fanit olivat nopeasti syvällä mudassa, ja ongelmat kertautuivat katastofaalisella tavalla.

Järjestäjät olivat aliarvioineet olosuhteet karmealla tavalla pieleen. Kun parkkipaikat olivat tukossa, tai täysin käyttökelvottomia, syntyi liikennesumppu, joka kasvoi koko ajan myös kauemmaksi rata-alueen ulkopuolelle.

Kukaan ei ollut turvassa, eivät edes F1-maailman valtaapitävät. Erittäin noloa koko F1-väelle oli McLaren-pamppu Ron Dennisin jääminen keskelle liikenneruuhkaa sunnuntaina. Aamun lämmittelyajot jäivät väliin, mutta kilpailua seuraamaan Dennis pelastettiin helikopterin avulla. Tavan kansalaiset eivät olleet yhtä onnekkaita.

Rata-alueella traktorit yrittivät epätoivoisesti vetää autoja jatkuvasti pahenevassa mutalammikossa. Samaan aikaan tiet olivat tukossa kymmenien kilometrien alueella, kun paikalle valui koko ajan lisää lippunsa jo maksaneita katsojia.

F1-historiaa: Michael Schumacherin uran räikein huijausvoitto kuumensi tunteet – yksi F1-historian omituisimmista

Järjestäjät joutuivat tekemään lauantaina epämiellyttävän päätöksen, kehottaen kaikkia kääntymään ja jättämään aika-ajojen seuraamisen paikan päällä pois mielestä.

On syytä muistaa, että tuolloin ainoa tapa seurata formula ykkösiä oli joko olla paikan päällä tai TV:n ääressä. Teknologia ei ollut tuonut meille älypuhelimia tai kannettavia tietokoneita, joten lauantain ajot menivät sivu suun kymmeniltätuhansilta kalliin lipun maksaneilta.

Britit ovat myös piinkovia moottoriurheilufaneja. Heille maksetusta huvista kieltäytyminen oli kova paikka, sen Silverstone sai kokea.

Sade parani sunnuntaina, mutta mutalammikoksi muuttuneet autoparkit eivät tuoneet helpotusta liikennekaaokseen. Luvut olivat tyrmääviä. 75 000 lippunsa ostaneesta paikalle pääsi vain 15 000. 50 000 fania eivät koskaan päässeet edes varikon porteista sisälle.

Mukavat eivät olleet olot katsomoissakaan. Kuvat ovat surullista katsottavaa. Kumisaappaille oli totisesti tarvetta, sillä radan varressa ajoa sai seurata nilkkaan asti ulottuvissa vesilammikoissa.

Kisan jälkeen jälkipyykki kävi kuumana, aina Britannian hallintoelimiä myöten. Bernie Ecclestone, joka oli ollut kriittinen Silverstonen rataa kohtaan jo vuosia, sai surkeasti järjestetystä kilpailusta oivan keppihevosen pyrkimyksessään siirtää kisaa Brands Hatchiin.

Katastrofista kuitenkin selvittiin. Silverstonen pelastukseksi koitui sen omistuspohja. Britannian GP-kuljettajien ajajayhdistys oli organisaatio, jolta löytyi nimeä ja osaamista tilanteen pelastamiseksi. Rata-alueeseen tehtiin massiivisia parannustöitä, jotta F1-sarja saatiin vakuuttuneeksi kisan säilymisen puolelle. Tärkeää oli myös paluu takaisin heinäkuulle.

Tätä nykyä Silverstonen rata ympäryksineen on yksi F1-kalenterin moderneimmista. Se vaati kuitenkin yhden suuren katastrofin, joka oli vähällä tuhota koko maineikkaan radan.

Märkää Silverstonessa 2000. Kuva: Getty Images/Graham Chadwick/Allsport

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale