F1-karavaanin saapuessa kilpailemaan ensimmäistä kertaa Singaporen yöhön kymmenen vuotta sitten loksahtelivat suut auki kaikilla.

Niin lajin parissa työskennelleet kuin myös vauhdin hurmasta television kautta nauttineet katsojatkin eivät voineet kuin ihastella kaikkea sitä loistoa ja hulppeita puitteita, joita kaikkien aikojen ensimmäinen keinovalaistuksessa ajettu F1-kisa tarjosi.

Singapore on kasvanut vuosien saatossa ansiokkaasti yhdeksi F1-maailman parhaista GP:stä.

[readmore from=”Historia”]

Valitettavasti maan ensimmäinen kilpailu tullaan kuitenkin aina muistamaan skandaalista, joka heitti mädän hajun koko sarjan ylle.

Mitä ihmettä Singaporessa tapahtui 2008?

Alonso oli kenties vieläkin hurjemman F1-skandaalin arkkitehti jo 2007. Lue jännittävän ”spygaten” värikkäät vaiheet täältä!

Vielä aika-ajojen jälkeen kaikki oli kunnossa. Eturivin lähtöpaikat valtasivat Ferrarin Felipe Massa ja McLarenin Lewis Hamilton. Kaksikko oli myös tässä vaiheessa kautta tiukimmin kiinni mestaruustaistossa.

Kolmannen ruudun napannut hallitseva mestari Kimi Räikkönen oli yhtä teoreettisesti mukana, mutta epäonnistuminen edellisissä kisoissa oli pudottanut hänet käytännössä sivuosaan mestaruuspelistä.

Fernando Alonson takkuinen kausi sai jatkoa lauantain aika-ajoissa. Espanjalaisen Renault hyytyi radan varteen kesken toisen osion, ja niin espanjalainen joutui starttaamaan sunnuntaiseen kisaan toivottomista asetelmista.

Startti sujui mallikkaasti, ja edessä näytti olevan jälleen yksi perinteinen sunnuntaiajelu, jossa tärkeää roolia tulisivat näyttelemään mekaanikot varikkokäyntien yhteydessä. No, periaatteessa.

Kierroksella 13 rysähti. Nelson Piquet jr. mälläsi Renaultinsa seinään sen verran pahasti, että radalle täytyi kutsua turva-auto. Brasilialaisen lipsahdus näytti oudolta, mutta tulokaskuski oli esittänyt kömpelöitä otteita radalle jo aiemminkin kaudella. Ehkä poika vain yritti liikaa.

Kuinka Alonsolla pystyikin olla näin hyvä tuuri? Ja vielä oman tallikaverin avustuksella, naureskeltiin.

2008 autoja tankattiin vielä kesken kilpailun. Turva-auton kerätessä letkan kasaan suuntasivat lähes kaikki autot varikolle. Kärkinimi Massa johdatti joukon hakemaan lisää menovetta kilpureihin. Suomalaisia tämä harmitti, sillä kolmantena ajanut Räikkönen joutuisi jonottamaan tallikaverinsa takana omaa vuoroaan menettäen arvokkaita sekunteja.

Räikkösen odottelu oli kuitenkin pienin Ferrarin murheista. Ferrarin käyttämä ”liikennevalo” antoi Massalle luvan kaasuttaa matkoihinsa, vaikka bensaletku oli yhä kiinni brasilialaisen autossa!

Repeytynyt letku mukana roikkuen Massa joutui pysähtymään varikkosuoran päähän odottamaan mekaanikkojen saapuvan paikalle. Varma voitto vaihtui sijoitukseen pistesijojen ulkopuolella. Myöhemmin tämän virheen huomattiin käyneen hyvin kalliiksi brasilialaiselle.

Arvaattekos, kenen ei varikolla tarvinnut käydä? Raskaalla bensakuormalla matkaan lähtenyt Alonso nousi muiden stoppien myötä kertaheitolla sijalta ynnä muut kärkeen. Turva-auton poistuttua espanjalainen paalutti joukon nopeita kierroksia varmistaen samalla kilpailun ykkössijan.

Kuinka Alonsolla pystyikin olla näin hyvä tuuri? Ja vielä oman tallikaverin avustuksella, naureskeltiin. Eipä naurettu vuoden päästä.

2008 sattui ja tapahtui: Hondan kaikkien aikojen oma maali

Kausi huipentui kaikkien aikojen mestaruusratkaisuun

Räikkönen tipahti tallikaverinsa tapaan letkan hännille italialaistallin sekoilun seurauksena. Suomalainen nosti itsensä viidenneksi, mutta sitten Ferrari lipsahti seinään. Pisteetön kisa oli Räikköselle peräti neljäs peräkkäinen, ja tähän kilpailuun päättyivät suomalaisen lopulliset haaveet mestaruuden uusimisesta.

Alonso juhli kilpailun jälkeen villisti tallipäällikkö Flavio Briatoren ja tallin muun henkilökunnan kanssa. F1-karavaani jatkoi matkaansa, ja Singaporen ensimmäistä kisaa muisteltiin yhtenä eriskummallisimmista kilpailuista sarjan historiassa.

Vyyhti alkoi purkautumaan vuoden päästä.

Piquet sai potkut Renaultilta kesken kauden 2009. Kostoksi brasilialainen paljasti kansainväliselle autoliitolle FIA:lle hänen ohjeistetun ajamaan seinään tahallaan, jotta Alonso saisi hyötyä raskaammasta bensakuormastaan.

Muistatko: ”Nigerian prinssi” sekoitti F1-tallin toiminnan täydellisesti: ”Kylvi tallin tuhon siemenet”

FIA ryhtyi tutkimuksiin, joiden seurauksena tallipäällikkö Briatore määrättiin elinikäiseen ja pääinsinööri Pat Symonds viiden vuoden toimitsijakieltoon FIA:n alaisissa sarjoissa.

Molempien tuomioita on höllätty myöhemmin, ja Symonds on jo tehnyt paluun F1-karkeloihin. Briatore nähdään nykyään silloin tällöin GP-kilpailujen kulisseissa, mutta mikään talli ei ole palkannut häntä enää.

Suuri yleisö jossittele yhä tänäkin päivänä, olisiko Massa mestari ilman Renaultin tempausta?

Molemmat kuljettajat katsottiin syyttömiksi tapahtumiin. Myöskään kilpailun lopputuloksiin ei tehty enää jälkikäteen muutoksia. Näin ollen Alonso sai pitää voittonsa, joka on kieltämättä yksi hänen uransa iljettävimmistä.

Tulosmanipulointi ja Piquet’n saattaminen tietoiseen vaaraan eivät olleet tämän mätäpaiseen ainoat synnit.

Suuri yleisö jossittele yhä tänäkin päivänä, olisiko Massa mestari ilman Renaultin tempausta? Mitä jos turva-autoa ei olisi tarvittu? Mitä jos Ferrarin ei olisi tarvinnut päästää Massaa hätäisesti liikkeelle varikolla? Mitä jos kärkipaikalla edennyt Massa olisi saavuttanut Singaporesta edes yhden pisteen?

Näistä kysymyksistä johtuen Singaporen GP tulee aina olemaan häpeätahra Alonson muuten kiistatta komealla F1-uralla.

LUE LISÄÄ F1-HISTORIAA TÄÄLTÄ!

Fernando Alonso. Kuva: Getty Images