Ajoitus on usein tekijä, joka erottaa onnistumisen ja katastrofin. Hondan valinta tasan kymmenen vuotta sitten on kenties yksi maailmanhistorian surkeimmista valinnoista.

Palattuaan tehdastallina takaisin F1-sarjaan kaudeksi 2006 japanilaisjätti oli hakannut pitkään päätään seinään.

Moottoriurheilusta vähät välittävät henkilöt eivät voineet kuin ihmetellä satoja miljoonia dollareita vuosittain syönyttä projektia

BAR-tallin ostettuaan tulokset olivat olleet muuten mukiinmeneviä, mutta autojätin F1-projektiin suoltaman rahamäärän vuoksi ankara floppi. Vain yksi voitto ja kourallinen palkintokorokesijoituksia ei ollut mitä Honda formuloista haki.

Kun alkukaudesta 2007 vuodesta huomattiin tulevan floppi, päätti talli tehdä rajun peliliikkeen. Myös kausi 2008 julistettiin menetetyksi, ja valtavat voimavarat siirrettiin sääntömuutosten ravisteleman kauden 2009 F1-kilpurin kehitystyöhön.

Vaivaiset 14 pistettä kaudella 2008 eivät paljoa lämmittäneet, mutta tieto uuteen autoon panostetuista resursseista kylläkin. Kyseessä piti olla menopeli, joka nostaisi tallin sarjan huipulle.

Sitten maailma vaipui polvilleen talouskriisin edessä. Hondan johtoportaassa runnottiin läpi tiukempaa talouskuria. Moottoriurheilusta vähät välittävät henkilöt eivät voineet kuin ihmetellä satoja miljoonia dollareita vuosittain syönyttä projektia, joka ei ollu tuottanut merkille lainkaan positiivista PR:ää.

Päätös oli raju. Honda vetäytyisi formula ykkösistä. Välittömästi.

Tuo maailmaa hätkähdyttänyt päätös julkaistiin tasan kymmenen vuotta sitten. F1-sarjan johto Bernie Ecclestonea myöten oli lyöty ällikällä.

Hondan ylintä johtoa sopimusvelvoitteet formuloita kohtaan eivät paljoa kiinnostaneet. Talliprojektista oltiin halukkaita luopumaan, ja sopivaa ostajaa etstittiin kuumeisesti.

Silloin esiin astui Hondan F1-projektin johtohahmo Ross Brawn. Michael Schumacherin kanssa voitosta voittoon Ferrarilla marssinut Brawn tiesi, millaisen timantin Honda oli hylkäämässä. Hän ei halunnut antaa kovan työn valua hukkaan.

Honda suostui luopumaan tallistaan legendan mukaan punnan kauppahinnalla. Sillä Brawn sai haltuunsa tallin ja kilpailuoikeuden F1-sarjaan.

[readmore from=”historia”]

Myös formulakansa teki parhaansa, ettei sarja kutistuisi 18 auton sarjaksi. Brawnin poppoo sai kaudeksi itselleen Mercedeksen moottorit huokeaan hintaan. Olisiko hallitsevan mestarin McLarenin yhteistyökumppani suostunut sopimukseen, jos olisi tiennyt mitä tulevan piti.

Jo ensimmäiset testikierrokset näyttivät Brawnin olleen oikeassa. Suunnittelutyössä löydetty porsaanreikä tupladiffuusorin kanssa takasi autolle suorituskykyeron kilpailijoihinsa nähden, ja niinpä kauden avauskisassa Australiassa koettiin sensaatio.

Jenson Button ajoi paalulta voittoon, tallikaveri Rubens Barrichellon ajaessa toiseksi. Brawn GP nappasi voiton ensimmäisessä GP-startissaan.

Button oli alkukaudesta murskaava. Kauden edetessä muut tallit saivat kurottua tallin etumatkan umpeen, mutta britin etumatka piti, ja lopulta hänestä kruunattiin maailmanmestari täysin ansaitusti.

Kauden päätteeksi Brawn GP myytiin Mercedekselle, ja pelastaja Ross Brawn kuittasi punnan sijoitukselleen melkoiset voitot. Tätä nykyä Mercedeksen ylivoima F1-sarjassa rakentuu siis sen tehtaan perustuksille, joita Honda rakensi valtavalla rahamäärällä vuosia.

Hondan yhtiöjohto sai karsittua onnistuneesti kuluja F1-projektinsa lopettamisen myötä. Mutta imagotappio, sen arvoa ei voi rahassa mitata.