Fernando Alonson komean F1-uran vastapainoksi espanjalaisen ympärille on kertynyt vuosien saatossa skandaali jos toinenkin. Ne pakottavat esittämään kysymyksen, onko miehessä itsessään jotain vikaa.

Listasimme aiemmin Alonson hienoimmat voitot, lue juttu täältä. Nyt on aika tutustua Alonson toiseen puoleen ja nostaa esille häneen liitetyt rumat hetket.

Listaamme ”rikokset” lievimmästä vakavimpaan.

Siirto Ferrarille Kimi Räikkösen kustannuksella

Tämä ei ole Alonson vika, mutta silti tämä hetki historiassa painaa miehen mainetta kotimaassamme edelleen.

Kimi Räikkönen oli liittynyt Ferrarille kaudeksi 2007 suuren kohun saattelemana. Ensimmäinen vuosi toi suomalaiselle maailmanmestaruuden ikimuistoisella tavalla, mutta suomalainen ei koskaan onnistunut hiljentämään otteillaan erityisesti italialaista mediaa, joka huusi Jäämiehelle potkuja läpi kolmevuotisen ensimmäisen Ferrari-periodin.

Kauden 2009 alkupuoliskon sujuessa italialaistallilta katastrofaalisesti oltiin mediassa valmiita heittämään suomalainen junan alle, ja uudeksi sateentekijäksi toivottiin Alonsoa.

Sitten Felipe Massa loukkaantui vakavasti, ja kuin taikaiskusta Räikkösen Ferrari alkoi jälleen kulkemaan vauhdikkaasti. Kielikö tämä italialaistallin sisäisestä sabotoinnista vai mistä, on epäselvää, mutta loppukauden otteillaan Räikkönen olisi ehdottomasti ansainnut jatkopaikan tallissa ohi Massan, jonka toipumisesta ajokuntoon ei ollut vielä tuolloin mitään takeita.

Ferrari tukijoineen oli valmis maksamaan kymmeniä miljoonia siitä, ettei Räikkönen aja

Kulisseissa käytiin kuitenkin kovaa vääntöä. Ferrarin sponsoriksi ryhtynyt pankkijätti Santander halusi Alonson talliin hinnalla millä hyvänsä, eikä sen kaavailuissa Räikkösellä ollut sijaa sarjassa.

Niinpä syksyllä 2009 maailmalle julkaistiin shokeeraava tieto Alonson liittymisestä Ferrarille kaudeksi 2010 Räikkösen tilalle, vaikka suomalaisella oli vielä sopimustaan jäljellä. Ferrari tukijoineen oli valmis maksamaan kymmeniä miljoonia siitä, ettei Räikkönen aja, jotta uusi kultapoika pääsisi estradeille.

Onneksi parin vuoden ralliseikkailujen jälkeen Räikkönen palasi takaisin sarjaan osoittaen olevansa edelleen huippukuljettaja. Alonson ja Ferrarin satuliitto tuhoutui myrskyisästi kaudella 2014, eikä suomalaisyleisö ole tänäkään päivänä antanut Alonsolle anteeksi vuoden 2009 tapahtumia.

”Fernando is faster than you”’

Mistä Alonson Ferrari-aikakausi sitten muistetaan? Muutamista upeista voitoista, mutta ennen kaikkea hukatuista mahdollisuuksista. Ja tallimääräyksistä, espanjalaisen eduksi totta kai.

2010 Ferrari potkaisi pallon tyylikkäästi omaan maaliin ojentaessaan jo käsissä olleen mestaruuden Red Bullille ja Sebastian Vettelille. Lue päätöskisan tragikoomisesta mokailusta tästä artikkelistamme.

2012 Alonso ja Ferrari olivat jälleen lähellä suurta unelmaa, mutta unelmat sortuivat vaihteeksi kalkkiviivoilla.

Jokainen huippukuljettaja tarvitsee tallin tukea, mutta kaiken alistaminen Alonson pärjäämiselle ei mairittele espanjalaista.

Ferrari-vuosinaan Alonso oli aina tallikavereitaan Massaa ja Räikköstä parempi, mutta tämäkin poiki salaliittoja. Mitä Alonso oikein teki ja vaati, jotta hän sai muut näyttämään nii huonoilta rinnallaan?

Saksan GP:n vuosimallia 2010 tapahtumat eivät unohdu koskaan. Varikkomuurin legendaarinen viesti kisaa johtaneelle Massalle muistuttaa karulla tavalla, kenen eteen talli oli valmis tekemään kaikkensa.

Jokainen huippukuljettaja tarvitsee tallin tukea, mutta kaiken alistaminen Alonson pärjäämiselle ei mairittele espanjalaista. Varsinkaan, kun ne eivät tuottaneet mestaruuksia.

Moottoriturpa, joka ei tehnyt ystäviä

Alonson puolustukseksi on sanottava, että mies on varmasti ollut viimeiset vuotensa äärimmäisen turhautunut. Sanottuja asioita ei saa kuitenkaan tekemättömäksi, ja viisaampi olisi varmasti päässyt vähemmällä vaikenemalla.

Toimittajan työn ja fanien kannalta Alonson tiimiradioviestit ovat olleet viime vuosina silkkaa kultaa, mutta voi vain kuvitella, kuinka McLarenin ja Hondan johtohahmot ovat repineet hiuksiaan päästään Alonson laellessa ivallisia viestejä sadoille miljoonille ihmisille suorassa lähetyksessä.

Alonson kyltymätön voitontahto on tehnyt hänestä kaksinkertaisen maailmanmestarin, mutta se on myös polttanut sillat hänen takanaan.

Alonson kyltymätön voitontahto on tehnyt hänestä kaksinkertaisen maailmanmestarin, mutta se on myös polttanut sillat hänen takanaan. Red Bull sanoi suoraan hänen olevan riidanhaastaja, Ferrari ei halua häntä enää ajattaa, eikä Hondakaan varmasti jäänyt ikävöimään espanjalaista teiden erkaannuttua viime kauden päätteeksi.

Vaikeneminen on monesti kultaa. Huutaa ja raivota kannattaa suljettujen ovien takana, ei julkisesti.

Kosto McLarenille oli sadan miljoonan dollarin arvoinen

Tästä tapauksesta kaikkine uskomattomine juonenkäänteineen pitää kirjoittaa myöhemmin kokonaan oma juttunsa, mutta tässä yksi sarjan suurimmista skandaaleista pähkinänkuoressa.

Ferrarin työntekijä Nigel Stepney suuttui italialaistallille, kun hän ei saanut haluamaansa roolia tallin johdossa. Kostona hän päätti vuotaa tallin auton teknisiä tietoja pahimmalle kilpakumppanille McLarenille.

Brittitallin suunnittelija Mike Coughlan vastaanotti arkaluontoiset tiedot, mutta poliisille raportoinnin sijaan hän pätti käyttää tietoja hyväkseen.

Tapaus tuli kuitenkin nopeasti julki, ja molemmat saivat lähtöpassit talleistaan. FIA tutki tapauksen, mutta vapautti McLarenin syytöksistä todeten sen jättäneen käyttämättä tietoja hyväkseen.

Sitten esiin astui Alonso.

Espanjalaisen ja uuden tallikaverin Lewis Hamiltonin tulehtuneet välit ovat hyvin kaikkien tiedossa. Unkarin GP:n aika-ajoissa tilanne läikkyi yli, ja tallilleen raivostunut Alonso vannoi tallipomo Ron Dennikselle aiheuttavansa tallille syviä ongelmia.

Alonson kärkäs kieli ja tulisieluisuus oli lähellä tuhota yhden sarjan suurimmista talleista.

Alonso lähestyi FIA:a paljastaen sille asioita, jotka avasivat tutkinnan uudestaan. Raskauttavia todistusaineistoja olivat Alonson, Stepneyn ja Coughlanin väliset sähköpostiviestit.

Vaikka edelleenkään ei pystytty näyttämään toteen McLarenin käyttäneen hyväkseen Ferrariilta vuodettuja tietoja, sai FIA erinomaisen keinon rangaista tallia ja erityisesti sen hankalaa johtajaa Dennisiä. Tallille tuomittiin sadan miljoonan dollarin jättisakot ja siltä riistettiin valmistajien sarjan MM-pisteet, mikä tarkoitti kyseisen tittelin menettämistä.

Alonson kärkäs kieli ja tulisieluisuus oli lähellä tuhota yhden sarjan suurimmista talleista. Espanjalainen itse suuntasi vuoden päätteeksi pois tallista, jättäen taakseen savuavat rauniot.

Crashgate – formulahistorian suurin mätäpaise

Sanoinkuvaamattoman typerä temppu toi Alonsolle yhden lisävoiton, mutta se tuhosi monen ihmisen F1-uran ja saattoi hetkeksi aikaa koko F1-sarjan uskottavuuden vaakalaudalle.

Olemme julkaisseet tästä sanoinkuvaamattoman törkeästä tempusta oman pitkän artikkelin. Lue se täältä.