TT Motion Events Racingin riveissä kilpaileva Niklas Ajo, 17, saa KTM:n tehdaspyöräänsä samat, runkoa jäykentävät päivitysosat, jotka MM-sarjaa johtava saksalaiskuljettaja Sandro Cortese koki toimiviksi edellisessä osakilpailussa Portugalissa. Tehdastiimissä kilpaileva Cortese ajoi KTM:lle sen historiallisen Moto3-luokan avausvoiton Estorilin radalla.

Ajo odottaa innolla paluuta tositoimiin, kun Moto3-luokan kauden neljäs MM-osakilpailuviikonvaihde käynnistyy perjantaina kahdella vapaalla harjoituksella Le Mansin radalla Ranskassa.

– Odotan mielenkiinnolla mahdollisuutta päästä kokeilemaan ja testaamaan, miltä ajaminen tuntuu tällä pyörän jäykemmällä rungolla. Ainakin Cortese piti siitä Portugalissa. Aina on tietenkin otettava huomioon myös se, että radat poikkeavat toisistaan, toteaa Ajo.

Luvassa röykkyjä ja kovia jarrupaikkoja

Legendaarista, nyt jo 55. kertaa MM-näyttämönä toimivaa Le Mansia luonnehditaan niin sanotuksi ”stop and go”-radaksi, joka jakaa kuljettajien mielipiteet. Vajaan 4,2-kilometrisen radan pisimmältä suoralta löytyy mittaa 674 metriä.

– Le Mans on omalla tavallaan varsin haastava. Siellä on paljon kovia jarrupaikkoja ja rata on aika röykkyinen. Mutkat ovat pääosin tiukkoja. Eipä sieltä kauheasti nopeita mutkia löydy.

Heinäkuussa 18 vuotta täyttävälle Ajolle tarjoutui viime kaudella ensimmäiset maistiaiset Le Mansin radasta. Hänellä oli kova hinku sinne jo vuonna 2008 Red Bull Rookies Cupin merkeissä, mutta silloin Ranskan lakipykälät estivät kilvanajon: valkeakoskelaisnuorukaiselta uupui niihin aikoihin vajaat kaksi kuukautta vaaditusta 14 vuoden iästä.

”Silloin fiilikset taisivat olla vähän maassa”

– Silloin fiilikset taisivat olla vähän maassa, mutta nyt ne ovat varmasti hyvät ja korkealla. Edellinen kisaviikonvaihteeni Jerezissä oli keleiltäänkin aika erikoinen, eli lähdetään nyt jatkamaan Le Mansissa lähinnä siitä, mihin Qatarissa jäätiin, suunnittelee 19. MM-osakilpailuunsa valmistautuva Ajo.

Ajo ajoi Qatarissa uransa tähän mennessä parhaan aika-ajosijoituksen ollen viides. Kilpailussa hän leikkasi maalilinjan pisteillä ja sijalla 13.

– En aseta itselleni Le Mansiin sijoitustavoitteita. Tärkeintä on tehdä hyvää työtä ensimmäisistä harjoituksista lähtien ja rakentaa sitä kautta mahdollisimman hyvää virettä sunnuntain kilpailuun. Le Mansiin on luvattu epävakaata säätä, mutta saa nyt nähdä, mitä lähipäivät tuovat tältä osin todellisuudessa tullessaan, tuumii Ajo kelejä sen suuremmin murehtimatta.