Red Bullin Max Verstappen kruunattiin maailmanmestari Abu Dhabin kauden päätöskilpailussa, jota värittävät turva-autot ja kisan jälkeen tehdyt protestit.

Mercedeksen Lewis Hamilton oli ajamassa jo helppoon maailmanmestaruuteen, kun Verstappen nousi brittikuljettajan ohi viimeisellä kierroksella. Verstappen kuroi eron kiinni Hamiltoniin turva-auton avulla (UUTINEN).

Kilpailua sävytti myös Kimi Räikkösen uran lopetus. Suomalainen keskeytti kilpailun, mutta hänet äänestettiin F1:n äänestyksessä päivän kuljettajaksi.

SuomiF1-sivusto listasi kaikkien muiden kilpailujen tapaa Abu Dhabista topit ja flopit.

F1-kuljettaja raivosi sosiaalisessa mediassa Max Verstappenin mestaruudelle – ”Tätä on mahdotonta hyväksyä”

FLOP3

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Tuntuu hurjalta laittaa maailmanmestaruuden voittanut kuljettaja viikonlopun floppeihin, mutta sitä Verstappen oli sunnuntaina. Tuskin kukaan voi Verstappenin heikkoa vauhtia puolustaa? Mokasi ensiksi aika-ajoissa itsensä huonommalle rengasstrategialle ja kilpailuun surkea lähtö. Kaiken tämän lisäksi kisavauhti oli suorastaan umpisurkeaa Hamiltoniin verrattuna. Turva-auton jälkeen siisti ohitus ylivertaisella renkaalla Hamiltonista ja matka maailmanmestaruuteen.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Suomalaisen aika Mercedeksellä on aliarvostettu, mutta Abu Dhabissa mentiin mönkään pahasti. Suomalaisella oli käytössä vanha moottori, mikä varmasti vaikutti kilpurin vauhtiin suorilla. Fakta on kuitenkin se, että 32-vuotiaan puuttuminen kärkitaistosta mahdollisti Red Bullille sekä Max Verstappenille strategiaedun.

Valtteri Bottas kaksijakoisin fiiliksin kauden päätöksestä – ”Harmittaa Lewisin puolesta”

Eetu Lehtonen: Aston Martin. Paljon ei vihreitä autoja näkynyt juuri missään koko viikonlopun aikana. Yksinkertaisesti hitaita molemmilla autoilla, eikä päätöskilpailussa pistepussukat täyttynyt.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Alfa Romeo. Kauden viimeinen kilpailu, Kimi Räikkösen uran viimeinen kilpailu, Antonio Giovinazzi viimeinen kilpailu Alfa Romeolla ja lopputuloksena kaksi keskeytystä teknisten vikojen takia. Alfa Romeon kaudelle arvoisensa päätös.

Nooa Ruuth: Aston Martin. Floppikaudelle floppilopetus. Tallin huippuvire kopiointiskandaalin johdosta viime kauden jälkeen on enää pelkkä muisto. Toivon todella, että vauhdin katastrofaalinen hiipuminen kauden toisella puoliskolla johtuu siitä, että resurssit on ohjattu ensi vuoden kilpuriin.

Eetu Lehtonen: Kilpailun johto. Käsi ylös, jotka yllättyivät tämän sirkuksen pysyvän päätöskisassa poissa otsikoista. Ei tämä vain voi olla mahdollista, että jokaisen kilpailun jälkeen lopullisia tuloksia yritetään veivata kabineteissa. Sääntökirja uusiksi ja otetaan sieltä ne venyttämistä kestävät sivut pois.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Ei päättynyt Bottaksen tarina Mercedeksellä erityisen upeasti. Vaikka autoon jouduttiin vaihtamaan lauantaina vanhempi moottori, oli vauhti silti ala-arvoista kärkeen verrattuna. Varmasti myös osittain motivaation puutetta, mutta kuudessija Mercedeksellä ei jätä sijaa selittelyille.

Nooa Ruuth: Michael Masi. Alkaa käydä jo tylsäksi valita austraalialainen jatkuvasti viikon flopiksi, mutta miehen toiminta on puhdas vitsi. Masi päätti sylkeä kuninkuusluokan sääntökirjan päälle ottaen MM-taiston ratkaisun omiin käsiinsä. Masi ei ole pätevä johtamaan F1-sarjaa ja nolaa koko lajin jatkuvasti uskomattoman luupäisillä tempuillaan. Suurin häpeäpilkku muuten loistavalla kaudella.

Maailmanmestari Max Verstappen kommentoi Mercedeksen protestia – ”Tämä kuvastaa tätä kautta”

Eetu Lehtonen: Alfa Romeo. Ei onnistunut sveitsiläistalli tarjoamaan jäähyväiset sarjalle jättäville kuljettajilleen edes ruutulipun arvoista poistumista. Kaiken kaikkiaan harmittava päätös kaudelle ja päätös kuvasti loistavasti tallin karmeaa kautta.

TOP3

Juuso Koivumäki: Carlos Sainz. Ajoi tasapainoisen kilpailun ja nousi ohi entisen tallikaverinsa Lando Norrisin keskikastin mestariksi. Pesi myös ensimmäisellä kaudellaan Ferrarin ”ykköskuskiksi” tituleeratun Charles Leclercin selvästi MM-sarjassa. Ansaittu palkintopalli viimeiseen kisaan.

Carlos Sainz voitti ”keskikastin mestaruuden”. Kuva: Getty Images.

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilaiskuljettajan kauden paras kisaviikonloppu. Ei virheitä, antoi tallikaverilleen viimen nekkuun ja saa tästä toivottavasti nostetta tulevalle kaudelle.

Eetu Lehtonen: Yuki Tsunoda. Nuori japanilainen on saanut koko kauden runsaasti rapaa niskaan ja syystäkin. Tukku ajovirheitä ja huonoja kisoja muuttui kuitenkin Abu Dhabissa yhtäkkiä loistosuoritukseksi. Oli AlphaTaurin kuljettajista nopeampi ja vain toivoa sopii, että kehityskäyrä jatkaa ensi kaudeksi tällaista nousua ylöspäin.

TOP2

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolainen teki loistavaa työtä Max Verstappenin ohuen MM-sauman elossa pitämiseksi. Pidätteli Hamiltonia ja auttoi Verstappenia kuromaan lähes kymmenen sekunnin kaulan kiinni kertaalleen. Vaikka Perezin taistelulla ei lopulta merkitystä ollut, osoitti meksikolainen silti loistavaa tiimipelitaitoa.

Nooa Ruuth: Lewis Hamilton. Brittikuljettajaa ei voi Abu Dhabin GP:n jälkeen voi kuin arvostaa. Hamilton antoi kaikkensa radalla, mutta se ei (toistaiseksi) riittänyt. Britiltä nähtiin eniten virheitä miesmuistiin tällä kaudella, mutta viimeisissä kisoissa 36-vuotias oli lähes pysäyttämätön. Sitä on enää turha kiistää, Sir Lewis Hamilton on yksi moottoriurheilun suurmiehistä.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Kyllä, aika-ajoissa tuli virhe, jonka vuoksi jouduttiin pehmeälle renkaalle. Kyllä, myös startti oli surkea, vaikka startissa piti olla etu Hamiltoniin nähden. Mutta jollain tapaa vain mestarit löytävät tiensä kärkeen, eikä lentävä hollantilainen epäroinyt hetkeäkään, kun hänelle tarjottiin mestaruutta hopealautasella. Verstappen vei kylmäpäisesti tittelin nimiinsä seitsenkertaisen mestarin hyppysistä.

TOP1

Lewis Hamilton (edessä) johti kilpailua ensimmäisestä kierroksesta saakka viimeiselle kierrokselle, jolloin Max Verstappen (toisena) ohitti hänet. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Brittikuljettaja teki radalla kaikkensa maailmanmestaruuden eteen. Surkea tuuri maksoi Hamiltonille uran kahdeksannen maailmanmestaruuden. Hamilton oli selvästi nopeampi kuin Verstappen ja pystyi dominoimaan kilpailua, mutta Latifin kolari koitui kohtaloksi.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Hollantilainen kruunasi uskomattoman kautensa maailmanmestaruuteen. 24-vuotias tarjosi F1-faneille ennennäkemätöntä viihdettä kilpailun viimeisellä kierroksella voittaen mestaruuden radalla. Auttoiko Masin sääntömuutos? Kyllä, mutta mielestäni puhtaassa nopeudessa Verstappen oli parempi kuin Hamilton. Muita asioita Verstappenilla on vielä aikaa hioa. Hattu päästä Super Maxille.

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Teki kilpailussa kaiken oikein. Nappilähtö, jonka jälkeen näytti siltä, että britti ajaa heittämällä uransa kahdeksanteen maailmanmestaruuteen. Olisi ansainnut voittaa kilpailun ja mestaruuden, mutta käsikirjoittajalla oli toisenlaiset aikeet.

Virallista: Max Verstappen on maailmanmestari – FIA hylkää myös Mercedeksen toisen protestin