Moottoriurheilun kuninkuusluokka F1 on tuomassa odotetut uudet sääntömuutokset ensi kaudelle. Autojen rakennusperiaate muuttuu lähes kokonaan, jotta kilpailemisesta saataisiin paljon tasaisempaa.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä optimistisia uudesta F1-aikakaudesta. Formuloiden tekniikkaan erityisesti keskittyvä Craig Scaraborough on huolissaan siitä, miten ensi kaudella voimaan tuleva rajoitettu moottorikehitys tulee vaikuttamaan sarjan tasaisuuteen.

– Moottorit ovat vihdoin tasaisia F1-sarjassa. Ne ovat myös suhteellisen luotettavia ja kestäviä, Scaraborough aloitti Peter Windsorin haastattelussa.

– Kauden 2022 alussa on päivä, jolloin moottorit laitetaan jäihin. Talleilla on siis nyt mahdollisuus kehittää voimanlähteita vapaasti siihen asti. Tämä kehitys ei vaikuta tallien budjettiin, joten sääntöjen salliessa kaikki on sallittua.

– Ongelma on siinä, että moottorijäädytys pysyy voimassa kaudelle 2025 tai 2026 asti. Kehityksiä saa tehdä vain minimaalisesti. Tästä syystä moottoreiden tulee olla parhaassa mahdollisessa kunnossa ensi kaudella.

– Tallien tulee ottaa riskejä, mutta se voi tuottaa ongelmia. Jos moottori on hidas, tulee tulevista vuosista rankkoja, mutta nopea kehitys voi vaikuttaa voimanlähteen luotettavuuteen.

Vuonna 2014 F1-sarjaan tulleet hybridimoottorit mahdollistivat Mercedeksen kahdeksan vuoden dominoinnin huipulla. Sama voi tapahtua myös ensi kaudella, jos valmistajat eivät ole varovaisia.