Sunnuntaina ajettu Italian GP ei jättänyt kylmäksi tänäkään vuonna. Mestaruudesta taistelevat Lewis Hamilton ja Max Verstappen kolaroivat toisensa ulos ja McLarenin Daniel Ricciardo ajoi kilpailun voittoon.

Lando Norris kruunasi McLarenin iltapäivän kaksoivoitolla. Myös Mercedeksen Valtteri Bottas venyi huikeaan suoritukseen, kun hän ajoi viimeisestä ruudusta palkintopallille.

SuomiF1-sivusto listasi Italian GP:n topit ja flopit.

Mercedes-pomo uskoo Red Bullin tietäneen Max Verstappenin syyllisyyden sunnuntain kolariin – ”He syyttävät Lewistä joka tilanteessa”

FLOP3

Juuso Koivumäki: Antonio Giovinazzi. Onnistunut kilpailu ja Giovinazzi olisi löytynyt TOP-listalta, mutta italialainen pilasi hyvän aika-ajon ja sprinttikisan liian aggressiivisella ensimmäisellä kierroksella. Giovinazzi ajaa tulevaisuudestaan ja tallipaikan pitämiseksi vaaditaan hiljalleen onnistumisia myös kilpailussa.

Nooa Ruuth: Carlos Sainz. Espanjalainen on suoriutunut mallikkaasti ensimmäisellä Ferrari-kaudellaan. Itse odotin Sainzin olevan reilusti Charles Leclerciä perässä, mutta toisin on käynyt. Nyt kuitenkin espanjalaiselta vaaditaan tarkkuutta. Viime kisaviikonloput ovat pitäneet sisällään liikaa kolareita, sekä liian lepsuja suorituksia kilpailuissa. Sunnuntaina oli mahdollisuus nousta viidenneksi Sergio Perezin rangaistuksen ansiosta, mutta lopusta puuttui rutistus.

Eetu Lehtonen: Nikita Mazepin. Allekirjoittanut ei pääse yli tämän kaverin tekemisestä. Jääräpäinen venäläinen näkyy tv-kuvissa vain silloin, jos auto on poikittain radalla tai sitten hän on törttöillyt tallikaverinsa kanssa ja kilpailussa nähtiin jälleen jälkimmäinen.

Nikita Mazepin tunnusti tällä kertaa virheensä – Pyysi tallikaverinsa kilkkaamista anteeksi

FLOP2

Sergio Perez ei onnistunut nostamaan Red Bullia palkintopallille. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolaisen jatkosopimus oli ihme, kun suoritukset radalla ovat tätä luokkaa. Kun Verstappen on ulkona, Perezin pitäisi tuoda ne tarvittavat pisteet tallille suhteessa Mersuun. Hävisi viimeisestä ruudusta startanneelle Valtteri Bottakselle, mikä kertoo aivan riittävästi meksikolaisen suoritustasosta.

Nooa Ruuth: Tuomaritoiminta. Max Verstappenin rankaiseminen kärkikuskien osumista on vitsi. Olisihan se pitänyt arvata, sillä tuomaristolla on ollut fiksaatio viime kausina jakaa rangaistuksia joka ohituksesta. Hamiltonin rangaistus Silverstonessa oli turha ja sama pätee Monzan tapaukseen. Täysin samanlainen tilanne nähtiin avauskierroksella, jolloin Hamilton antoi periksi. Nyt mestaruudesta taistelevat kuskit päättivät mennä päätyyn asti ja joskus roiskuu. Päätetään mestaruus radalla eikä kabinetissa.

Eetu Lehtonen: Italialainen insinöörityö taisi puhjeta kukkaan Monzassa, kun kumpikaan AlphaTaurin autoista eivät päässeet matkaan. Pierre Gaslyn auto parsittiin lauantain jälkeen kasaan, mutta homma ei rokannut ja Yuki Tsunodan laitteet levähtivät niin ikään ennen starttivalojen sammumista. Tallin kotikilpailu ei olisi varmaankaan voinut mennä enempää mönkään.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Alpha Tauri. Ei mennyt aivan yhtä ruusuisesti, kun vuosi sitten Pierre Gaslyn juhliessa osakilpailuvoittoa. Yuki Tsunoda ei päässyt edes matkaan ja Gasly joutui keskeyttämään teknisen ongelman takia ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kotikisasta tuli täysi pannukakku.

Nooa Ruuth: Alpha Tauri. Vuosi sitten Monzan kuninkaaksi noussut Pierre Gasly ajoi kierroksen sunnuntaina, jonka jälkeen auto oli turvallisuussyistä keskeytettävä. Kaudella muutenkin alisuorittanut Yuki Tsunoda ei edes lähtenyt matkaan. Talli taistelee edelleen valmistajien viidennestä sijasta, mutta useaa nollaviikonloppua ei italialaistalli kestä.

Eetu Lehtonen: Antonio Giovinazzi. Tallipaikkansa puolesta ajavalla italialaisella on nyt alla kaksi erittäin vahvaa aika-ajoa Alfa Romeon puikoissa, mutta ne pitäisi pikkuhiljaa onnistua kääntämään myös pisteiksi. Zandvoortin tapaan avauskierros aivan mönkään ja oman virheen seurauksena välittömästi pakan perälle. Un completo disastro.

TOP3

Juuso Koivumäki: Tuomaristo. Tuomaritoiminta jakoi mielipiteitä, mutta nyt on kehuttava heidän toimintaansa. Max Verstappen ajoi röyhkeästi, sääntöjen harmaalla alueella ja aiheutti todella vaarallisen kolarin. Ilman Haloa Lewis Hamiltonin henki olisi ollut vaarassa. Lähtöruuturangaistus Sotshiin täysin ansaittu.

Kilpailunjohtajalla simppeli selitys – Tämän takia Max Verstappen sai lähtöruuturangaistuksen

Nooa Ruuth: Robert Kubica. Puolalainen laitettiin vaikeaan paikkaan Kimi Räikkösen saadessa koronatartunnan yllättäen. Puolalainen suoriutui tehtävästä kuitenkin mallikkaasti. Ei virheitä, vaan tasaista suorittamista. Toki aika-ajossa ruosteisuus näkyi, mutta kilpailussa Kubica teki kaiken, mitä häneltä vaadittiin. Ajoi laitteet maaliin ilman vahinkoa.

Eetu Lehtonen: Lando Norris. Veikeä britti ei tehnyt oikeastaan mitään väärin koko viikonloppuna, mutta kisavauhdissa ehkä hieman kalpeni tällä kertaa tallikaverilleen, joka oli yllättävää. Ei myynyt nahkaansa helpolla taistellessaan Lewis Hamiltonia vastaan ja ohitus Charles Leclercistä oli huikea. Norrisin aitoutta ei voi kuin ihailla, sillä kaveri juhli tiiminsä menestystä lähestulkoon enemmän kuin tallikaveri itse voittoaan. Lando tietää, että hänen aikansa tulee vielä.

Raju syytös! Entinen F1-mestari väittää Max Verstappenin kolaroineen Lewis Hamiltoniin tahallaan – ”Laskelmoitu temppu hänen osaltaan”

TOP2

Juuso Koivumäki: McLaren. Jos Hollannin GP:n jälkeen vaadin tasonnostoa tallilta, niin nyt se todellakin saatiin! Fantastinen suoritus ja ensimmäinen kaksoisvoitto yli vuosikymmeneen. Nousu samalla kotiradallaan ajaneen Ferrarin ohi MM-kolmoseksi.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Tekee pahaa laittaa koko kauden parhaimman viikonloppunsa ajaneen Bottaksen vasta toiseksi, mutta ei anneta sen häiritä. Suomalaiskuljettaja oli kuin mies riivattuna vauhdin temppelissä. Koko viikonlopun nopein kuljettaja ei antanut periksi vaikeassakaan paikassa sunnuntaina. Vaikka moottori olikin uusi, niin napsi 31-vuotias kuskeja aamupalaksi kierros kierrokselta. Bottas itse puki asian sanoiksi parhaiten: ”Mitä muuta olisin voinut tehdä?”

Daniel Ricciardo nappasi McLarenin ensimmäisen voiton sitten vuoden 2012. Kuva: Getty Images

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Tämän kaverin hymyä ja huumoria ehti tulla jo ikävä. Mutta mitä ihmettä aussikuljettaja oli nauttinut ennen Monzaa? Alusta asti loistovauhdissa ja otti nappilähdöt sekä sprintissä, että pääkilpailussa, joka takasi mahtavan tuloksen. Ferrari on koko kauden pelännyt, että ”Mesimäyrä” pääsee uuden työkalunsa kanssa sinuiksi, sillä tulosten jatkaessa nousukiitoaan, ei punaisilla ole mitään jakoa taistelussa valmistajien sarjan kolmannesta sijasta.

TOP1

Valtteri Bottas nousi palkintopallille viimeisestä lähtöruudusta. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Täydellinen onnistuminen suomalaiselta Italiassa. Oli kiistatta paras sekä aika-ajossa että sprinttikilpailussa. Myös täysimittaisessa kisassa sunnuntaina vakuuttavaa ohitustyöskentelyä ja kolmostila viimeisestä lähtöruudusta. Tätä olisi kaivattu jo alkukaudesta.

Nooa Ruuth: McLaren. Allekirjoittanut ei meinannut pysyä paikoillaan Daniel Ricciardon ohittaessa ruutulipun ensimmäisenä Monzassa. Brittitallin nousua takaisin huipulle on ollut uskomattoman hieno seurata viime vuosina. Zak Brownin sekä Andreas Seidl ovat ohjanneet legendaarisen brittitallin takaisin kärkimittelöihin, enkä voisi olla iloisempi siitä. McLaren kuuluu mestaruustaistoon. Lisäkis tallilla on kaksi taitavaa, iloa levittävää kuljettajaa. On vain ajan kysymys, kunnes talli on taas kiinni mestaruudessa.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Runsaasti on nastolalainen saanut rapaa niskaan kuluvan kauden aikana, mutta Monzassa Bottas oli koko viikonlopun nopein mies. Perjantain aika-ajojen kärkimies jatkoi vakuuttavasti sprinttikilpailussa. Tiedä häntä, oliko uuden padan myötä lisätehoa käytössä, mutta Monzassa suomalaisen tekemistä oli ilo seurata. Rangaistuksen myötä takarivistä aina podiumille saakka. Tätä lisää!