Unkarin GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottakselle ei anneta armoa – Fernando Alonsolle ylistystä

© Kuva: Getty Images

Formula 1 -sirkus lähti kesälomalle värikkäitä vaiheita tarjonneen Unkarin GP:n päätteeksi.

Avauskierroksen joukkokolari nosti yllätysnimiä voittotaisteluun, ja lopulta korkeimmalle korokkeelle kiipesi Alpinen Esteban Ocon ennen Aston Martinin Sebastian Vetteliä ja Lewis Hamiltonia.

Vettelin autosta ei kuitenkaan saatu kilpailun jälkeen riittävästi polttoainetta ulos, joten saksalainen hylättiin. Ferrarin Carlos Sainz otti näin ollen kauden toisen palkintopallipaikkansa.

SuomiF1 listasi kisan topit ja flopit.

TOP3

Juuso Koivumäki: Williams. Moneen vuoteen ei ole nähty sitä, että legendaarisen brittitallin kuljettaja on pisteillä – puhumattakaan siitä, että molemmat autot ovat pisteillä! Muiden epäonni on toisten onni, mutta Williams onnistui huikeasti hyödyntämään tämän mahdollisuuden. Iso pistepotti mukaan taistelussa Alfa Romeota vastaan.

Nooa Ruuth: Williams. Legendaarinen brittitalli ei pelkästään tuplannut viime kauden pisteitä, he kymmenkertaistivat ne. Vettelin rangaistuksen myötä talli keräsi peräti 10 pistettä tililleensä Unkarissa. Se on yhtä paljon, kuin edellisenä kolmena kautena yhteensä. Vaikka talli on vain varjo entisestään Williams-perheen poistuttua kuvioista, on silti hienoa nähdä Nicholas Latifin sekä George Russellin riemu suorituksen jälkeen.

Eetu Lehtonen: Toppeihin riittää tällä kertaa tunkua ja kolmea on hankalaa oikeaan järjestykseen laittaa. Kolmanneksi olen kuitenkin valinnut Aston Martinin Sebastian Vettelin. Oli yksi starttikolareiden suurista hyötyjistä ja oli upeaa nähdä vanha mestari pitkästä aikaa voittotaistossa. Harmittavaa, että toinen sija lopulta päättyi hylkäykseen.

TOP2

Esteban Ocon voitti uransa ensimmäisen F1-kilpailun. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Esteban Ocon. Takavuosien superlupaus on löytänyt jälleen sen vauhdin, minkä takia häntä huhuttiin paljon myös Valtteri Bottaksen tilalle Mercedekselle. Viime kausi oli vaikea, mutta Fernando Alonson rinnalla Oconista on kuoriutunut loistava kuljettaja, joka sai huiman palkinnon siitä sunnuntaina.

Yllätysvoittoon ajanut Esteban Ocon kiitteli tallikaverinsa toimintaa: – ”Voitto oli myös hänen ansiotaan”

Nooa Ruuth: Esteban Ocon. Toinen ranskalaisvoittaja kahden vuoden sisään. Ocon hyötyi kaoottisesta startista pysymällä kaukana kaikesta ryminästä ja kurvaili lopulta Hamiltonin sekä Mercedeksen virheen johdosta voittoon. Suvereeni voitto olisi kuitenkin harhaanjohtava ilmaisu, sillä Ocon piti takanaan koko kilpailun nelinkertaisen mestarin Sebastian Vettelin. Hatunnoston paikka, félicitaions Esteban!

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Mercedeksen taktisen mokan myötä pakan perälle joutunut britti järjesti katsojille ohitusviihdettä koko rahan edestä. Seitsenkertainen mestari esitti tukun hienoja ohituksia ja mahtavaa kilvanajoa. Katsojat saivat jälleen kerran oppitunnin siitä, ettei Lewis Hamiltonia kannata koskaan laskea pois kärkitaistosta, oli tilanne mikä tahansa.

TOP1

Juuso Koivumäki: Fernando Alonso. Loistavaa nähdä vanha konkari taistelemassa sijoituksista kuin nuoruuden innolla. Piti fantastisesti useamman kierroksen takanaan Lewis Hamiltonia, joka oli liikkeellä ylivoimaisella autolla ja renkaalla Alonsoon nähden. Vaikka joutui lopussa antautumaan Hamiltonille, varmisti Alonso viivytystaistelullaan voiton tallikaverilleen Esteban Oconille.

Nooa Ruuth: Fernando Alonso. 40-vuotta mittarissa ja koko kansaa ihastuttanut taisto Lewis Hamiltonin kanssa. Espanjan matador on osoittanut epäilijänsä vääräksi alkukaudella. Nando mahollisti tallikaverinsa voiton uskomattomalla puolustuksellaan. Jos tämä ei riittänyt, niin Alonso osoitti kunniaa tallikaveriilleen ja tuki häntä juhlaseremonioissa. Ehkä espanjalainen puhuikin totta, hän on kasvanut kahden sapattivuoden aikana. Uskomatonta katsottavaa.

Fernando Alonso näpäytti Lewis Hamiltonia kaksikon huiman taistelun jälkeen – ”Hän oppi parempia ajolinjoja minulta”

Eetu Lehtonen: Esteban Ocon. Allekirjoittanut ei olisi uskonut varsinkaan viime aikojen suorituksiin peilaten, että nuori ranskalainen onnistuu piikkipaikkansa pitämään. Vääräleukojen suut pysynee ainakin vähän aikaa kiinni, sillä Ocon ei sortunut Sebastian Vettelin koko kisan mittaisen paineen alla, vaan ajoi ikimuistoisesti yllätysvoittoon Hungaroringillä. Alpinen sekä Oconin nimet kaiverrettiin historiankirjoihin ja tällaisia yllätysvoittajia F1-sarja rakastaa. Ei sovi myöskään unohtaa tallikaveri Fernando Alonson panosta, joka piti upeasti pintansa taistossa Lewis Hamiltonia vastaan ja toimi tämän voiton takuumiehenä myös.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Mercedes. Talli teki Lewis Hamiltonin työn todella vaikeaksi, kun he eivät tulleet vaihtamaan välikelin rengasta Hamiltonilta pois uusintalähdössä. Brittikuski osoitti, miksi on mestari ja pystyi nousemaan lopulta toiseksi ja MM-sarjan kärkeen. Voitto olisi ollut kuitenkin otettavissa naurettavan helposti, jos varikkomuurilla olisi oltu hereillä.

Toto Wolff ei myönnä Mercedeksen tehneen virhettä Lewis Hamiltonin varikkopysähdyken kanssa – ”Olimme joka tapauksessa lähellä voittoa”

Nooa Ruuth: Alfa Romeo. Tallin tilanne on karu. Kuljettajien suoritukset ailahtelevat viikonlopusta toiseen. Jos Kimi Räikkönen tai Antonio Giovinazzi sitten suoriutuvatkin, niin sitten on talli vuoro sählätä. Räikkönen olisi hätyytellyt helposti pistesijoja ilman tallin varikkoselkkausta. Lopulta kuitenkin talli jäi jo Williamsin taakse valmistajien MM-pisteissä. Huolestuttavaa.

Eetu Lehtonen: Lance Stroll. Valtteri Bottaksen ohella yksi startissa pahasti sukeltaneista. Liian kovaa ykkösmutkaan, suoraan Charles Leclercin kylkeen ja molemmat ulos.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Bottaksen viikonlopusta tuskin tarvitsee paljoa sanoa. Kilpailu loppui jo muutaman sekunnin sisällä, kun suomalaiskuski ei saanut autoaan pysäytettyä ajoissa ja lanasi neljäsosan autoista ulos ensimmäisessä mutkassa. Ansaittu lähtöruuturangaistus seuraavaan kilpailuun.

Nooa Ruuth: Lance Stroll. En tiedä teistä, mutta minusta kanadalaisen näytöt F1-tasolla alkavat olla jo nähty. Satunnaiset valonpilkahdukset eivät yksinkertaisesti ole tarpeeksi moottoriurheilun kirkkaimalla näyttämöllä. Kaamea virhe Unkarin ensimmäiseen mutkaan ja kolmen kuljettajan kilpailu pilalla. Ilman urotekoja kauden viimeisellä puoliskolla Strollin pitäisi jatkaa kilometritehtaalle kauden jälkeen. Valitettavasti kaikki tiedämme, miksi niin tuskin tulee tapahtumaan.

Eetu Lehtonen: Alfa Romeo. Aina, kun Alfa Romeolla olisi mahdollisuus napata arvokkaita pisteitä, tapahtuu jotain millä he onnistuvat pilaamaan sen. Typerä virhe tilanteessa, jossa he päästivät Kimi Räikkösen varikolla liikkeelle suoraan Nikita Mazepinin eteen ja 10 sekunnin aikasakko käytännössä pilasi mahdollisuudet hyville pistesijoille. Nyt karkasi jo Williamsikin pisteissä ohi, joten melkoista jättipottia tarvitaan, mikäli aikovat paikkansa vielä ottaa pistetaulukossa takaisin.

Valtteri Bottas joutui poistumaan varikolle kävellen jo ensimmäisen mutkan jälkeen. Kuva: Getty Images

FLOP1

Juuso Koivumäki: Alfa Romeo. Aivan kammottava viikonloppu tallille. Tiimi söhläili molempien kuljettajien kohdalla kohtalokkaaksi. Mokailu alkoi jo harjoituksissa, kun Antonio Giovinazzi päästettiin varikkosuoralla Lance Strollin päälle. Sama meno jatkui kisassa, kun Kimi Räikkönen vapautettiin kohtalokkain seurauksin Haasin Nikita Mazepinin päälle. Tuo moka maksoi ison kasan pisteitä. Lopulta ainoa säälipiste tuli Räikköselle, kun Aston Martinin Sebastian Vettel lopulta hylättiin kilpailun jälkeen. Unkarissa olisi ollut otettavissa paljon enemmän, kuten Williams todisti.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Unkarin avauskierros kuvasti ironisesti suomalaisen koko Mercedes-pestiä. Ennen lähtövalojen sammumista pidin sunnuntain lähtöä suomalaisen uran tärkeimpänä. Mercedes eturivissä, tallikaverin pahin kilpailija takana. Jos Bottas onnistuisi pitämään Verstappenin takanaan, tekisi hän korvaamatonta työtä tallilleen, jopa jatkosopimuksen arvoisesti. Nyt kuitenkin lähtö oli kammottava, Bottas oli pääsuoralla jo kuudes ennen katastrofia. Täydellinen väärinarviointi ja yhteensä viisi autoa sivuun. ”I’m sorry guys, that’s it”, sanoi Bottas tiimiradiossa. Viesti voi hyvinkin olla totta myös 31-vuotiaan Mercedes-pestin kannalta.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Pisteet jaetaan sunnuntaisin ja tämä oli loistava esimerkki siitä. Viikonloppu lähti hyvin käyntiin suomalaisella aina lähtövalojen sammumiseen asti ja sitten kaikki romuttui. Surkea startti ja sitten vielä kirsikaksi kakun päälle liian kovaa ykkösmutkaan ja grande katastrofi. Toisaalta taas voisi pilke silmäkulmassa kehua Bottaksen tiimipeliä, sillä keilauksessa tehtiin täyskaato, kun molemmat Red Bull -autot ottivat osumaa. Eteenpäin.


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.