Red Bullin Max Verstappen juhli sunnuntaina Monacon GP:n voittoa ja nousi samalla Formula 1:n MM-sarjan kärkeen.

Verstappenin johto toisena olevaan Mercedeksen Lewis Hamiltoniin on nyt neljä pistettä.

SuomiF1-sivusto listasi Monacon GP:n topit ja flopit.

TOP3

Juuso Koivumäki:Max Verstappen. Hollantilaiskuljettajan tasaisuus on jopa murhaavampaa kuin seitsenkertaisella maailmanmestarilla Lewis Hamiltonilla. Verstappen on ollut jokaisessa kauden kilpailussa kahden parhaan joukossa ja nyt palkinnoksi tuli nousu MM-sarjan kärkeen.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Hollantilainen ajoi ehjän viikonlopun Monacossa ensimmäistä kertaa urallaan. Se osoittaa loistavasti, miten Verstappen on kasvanut todelliseksi mestaruushaastajaksi tälle kaudelle. Palkinnoksi 23-vuotias löytyy MM-pisteiden kärjestä ensimmäistä kertaa urallaan.

Toiseksi sijoittunut Carlos Sainz toivoi jopa enemmän – ”Tämä ei ehkä maistu niin hyvältä kuin pitäisi”

Eetu Lehtonen: Ferrari. Maranellot korskeat orit laukkasivat torstain harjoituksista asti vakuuttavassa kyydissä ja oli melkoinen piristysruiske nähdä pitkästä aikaa punaiset autot kärjessä. Charles Leclercin paalupaikka oli upea temppu, ja vaikka kilpailusta olisi pitänyt jäädä enemmänkin italialaistallin osalta käteen, oli tämä heiltä vauhdillisesti hieno esiintyminen.

TOP2

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Saksalainen alkaa hiljalleen lämpenemään uudessa tallissa. Jo Espanjassa oli havaittavissa nousukuntoa ja Monacosta rävähti jättipotti. Vettel nousi hienosti overcutilla Alpha Taurin Pierre Gaslyn ja Mercedeksen Lewis Hamiltonin ohi, vaikka alussa näyttikin putoavan kyydistä. Alun jääminen taisi kuitenkin olla vain säästelyä ja iskunpaikan odottelua. Loistava kilpailu Vetteliltä taktisesti.

Tätä et nähnyt lähetyksessä: Sebastian Vetteliltä uskomaton taidonnäyte Monacon katuradalla – katso video

Nooa Ruuth: Ferrari. Legendaarinen italialaistalli nappasi ensimmäisen paalupaikkansa F1-sarjassa sitten vuoden 2019. Vaikka Charles Leclerc ei pystynyt kilpailua aloittamaankaan, niin selvät edistysaskeleet olivat huomattavissa. Baku tulee olemaan hankalampi pidempien suorien takia, mutta jos ”Musta ori” on kärkivauhdissa myös seuraavassa kilpailussa, niin voidaan Maranellossa antaa raikuvat aploodit itselleen.

Sebastian Vettel nousi varikkopysähdyksien aikana kaksi sijaa ylöspäin. Kuva: Getty Images

Eetu Lehtonen: Sebastian Vettel. Hymyilevä saksalainen ajoi mahtavan kilpailun Monacossa, ja sai vihdoinkin sellaisen onnistumisen, joka voi kantaa nelinkertaista mestaria vielä pidemmällekin tämän kauden aikana.

TOP1

Carlos Sainz ja Ferrari nousivat palkintopallille Monacossa. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Ferrari. Loistava viikonloppu tallilta, vaikka Charles Leclercin kohdalla otettu riski kostautui pahasti. Aika-ajovauhti oli loistavaa ja ilman Leclercin kolaria eturivissä olisi voinut olla kaksi Ferraria. Carlos Sainzilta erinomainen viikonloppu ja palkinnoksi kakkossija.

David Coulthard sai kuittailua Ferrari-tähdeltä: ”’Ehkä et harjoittele tarpeeksi”

Nooa Ruuth: Sebastian Vettel. Sympaattinen saksalainen avasi pistetilinsä komeasti Monacossa. Vettel näyttää tottuvan jatkuvasti paremmin uuteen kilpuriinsa ja se on näkynyt erityisesti aika-ajossa. Jos Vettel jatkaa samaa rataa, niin voi Lance Strollille tulla tukalat oltavat brittitallissa.

Eetu Lehtonen: Red Bull. Toppeihin olemme nostaneet tämän kauden aikana Mercedestä ja heidän strategiatiimiään, mutta tällä kertaa kilpakumppani oli jokaisella osa-alueella parempi. Energiajuomajättien autot vaikuttivat torstaina olevan vielä melkoisisissa vaikeuksissa, mutta niin vain Max Verstappen taisteli paalupaikasta ja toi sunnuntaina voiton kotiin kypsän ajon jälkeen. Red Bull pelasi myös tallin toisen auton hienosti hyville sijoille hienolla strategisella pelillä ja yhtäkkiä itävaltalaistiimi porhaltaa valmistajien MM-sarjan kärjessä.

Daniel Ricciardolla oli vaikea viikonloppuna. Kuva: Getty Images

FLOP3

Juuso Koivumäki: Mick Schumacher. Nuori saksalainen maksoi Monacossa oppirahoja. Kolmannen harjoituksen töppäily maksoi paikan aika-ajossa, mikä on Monacossa pahin mahdollinen lopputulos. Schumacher ja Haas ei pysty taistelemaan muita vastaan, joten virhettä voi katsoa sormien läpi, mutta tulevaisuudessa vastaavanlaista ei voi tapahtua.

Nooa Ruuth: Daniel Ricciardo. Aussi ei ole päässyt vieläkään täysin jyvälle uudesta kilpuristaan. Samalla, kun tallikaveri Lando Norris täyttää palkintokaappiansa, niin jää Ricciardo brittikuljettajasta kierroksella jälkeen. Pelkästään uuden kaluston taakse ei voi piiloutua, sillä esimerkiksi Carlos Sainz ja nyt Sebastian Vettel niittävät tulosta uusissa talleissaan. Kello tikittää Ricciardolle, mies ei ole joutunut kakkoskuljettajan rooliin useaan vuoteen. Nyt niin on auttamatta käymässä.

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Jos Barcelona antoi jo luvan odottaa parempaa, oli Monacossa tilanne jälleen aivan ylösalaisin. Veikeä aussi ei ollut nopea missään kohtaa viikonloppua nopea ja taistelussa Ferraria vastaan MM-sarjan kolmannesta sijasta, tällaisiin kisoihin ei olisi varaa. On Ricciardon onni, ettei Leclerc päässyt kilpailuun mukaan, ja että tallikaverina ajaa koko ajan upeasti Lando Norris.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Brittikuljettajan kauden heikoin viikonloppu. Ei päässyt missään vaiheessa rytmiin ja lopputuloksena vasta seitsemäs sija. Hamilton ei voi kuin katsoa peiliin, vaikka tallin taktiikkakin epäonnistui.

Nooa Ruuth: Fernando Alonso. ”Nandon” paluu moottoriurheilun kuningassarjaan on ollut vähintäänkin pettymys. Maailmanmestari on jäänyt auttamatta Esteban Oconin jalkoihin. Kuljettaja, joka oli kuin peura liikennevaloissa viime kaudella. Avauskilpailu lupasi hyvää espanjalaisen kannalta, mutta sen jälkeen tulokset ovat olleet todella heikkoja. Ensimmäiseen osioon jääminen Monacossa vain korostaa sitä, että Alonson vauhti ei ole vielä vaaditulla tasolla. Ainakaan espanjalainen ei ole vielä sortunut julkiseen valittamiseen autostaan.

Eetu Lehtonen: Fernando Alonso. Vanha mestari oli Ricciardon tapaan koko viikonlopun eksyksissä. Kokeneelta kehäketulta ei nähty missään vaiheessa oikeastaan mitään. Esteban Oconista on muodostumassa Alpinen soihdunkantaja ja nostaa jatkuvasti omia osakkeitaan. Positiivista tässä on se, että ainakin toistaiseksi espanjalainen syyttää mediassa vain itseään.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Mercedes. Surkea viikonloppu mestareilta. Autoa ei saatu selvästikään pelaamaan riittävän hyvin koko viikonloppuna. Tämän lisäksi Hamilton kilpailu sössittiin huonolla taktiikalla, kun taas Bottaksen kilpailu päättyi ongelmiin varikkopysähdyksellä.

Toto Wolff paljastaa syyn Valtteri Bottaksen varikkokatastrofille – ”Valtteri pysähtyi liian aikaisin”

Nooa Ruuth: Mercedes. Saksalaistalli sössi pahanpäiväisesti Monacossa. Valtteri Bottaksen kilpailu pilattiin TAAS varikolla. Tapaus oli erikoinen, mutta ei ensimmäinen hidas pysähdys tällä kaudella. Talli tuntui pitävän itseään koskemattomana, sillä Lewis Hamiltonin strategeia oli suorastaan karsea. Britin edestä keskeytti kilpailussa kaksi kuljettajaa, mutta lopulta Hamilton jäi silti vasta seitsemänneksi. Tallia ei ole testattu näin moneen vuoteen. Nyt ei ole oikea aika ruveta alisuorittamaan, sillä Red Bull näkee tallin haavoittuvaisuuden.

Eetu Lehtonen: Mercedes. Mestaritalli näytti Monacon GP:ssä tavallisen kuolevaisuutensa. Etenkin Hamilton oli aika-ajoissa suurissa vaikeuksissa ja surkea lähtöpaikka vaikutti auttamatta myös kilpailuun. Tosin siellä puolestaan talli sössi strategiapuolella ja brittimestari antoi välittömästi tiukkaa palautetta tallilleen. Bottaksen kohtaloksi koitui äärimmäisen harvinainen ongelma mutterin ja pulttipyssyn kanssa. Formula 1 on pienten marginaalien peliä ja tällä kertaa keskeytyksen syyksi koitui ehkäpä yksi F1-sirkuksen halvimmista osista.