Mercedeksen DAS-ohjausjärjestelmä on F1-sarjan moottoriurheilujohtajan Ross Brawnin mukaan kuin malliesimerkki perinteisen innovoinnin asemasta kuninkuusluokassa.

F1-sarjassa on totuttu näkemään vuosikymmenten varrella mitä mielenkiintoisempia teknisiä viritelmiä ja patentteja, joilla pyritään hakemaan jonkinlaista etua kilpailijoihin nähden.

Formulafanit ovat saaneet äimistellä muun muassa ”tuuletinautoja”, kuusirenkaisia kilpureita sekä maaefektiaerodynamiikkaa.

Tuoreista innovaatioista mielenkiintoisin on ollut formuloiden hallitsevan mestaritallin Mercedeksen talvitesteissä lanseeraama kaksiakseliohjausjärjestelmä.

[readmore from=”mercedes”]

Pyörien aurauskulmia ratin välityksellä säätelevä keksintö aiheutti välittömästi suuren kohun varikolla.

Kilpailevat tallit vaativat heti FIA:ta tutkimaan laitteen sääntöjenmukaisuutta. Pian DAS kiellettiinkin, mutta vasta ensi kaudesta lähtien.

F1-konkari Brawnia kohu järjestelmästä on lähinnä naurattanut. Ferrarin entinen tekninen johtaja on nähnyt pitkän uransa varrella kaikenlaisia ratkaisuja.

– Olen katsellut sitä kauempaa lähinnä huvittuneena, sillä se on klassista F1:tä. Joku keksii innovaation ja uskovat sen olevan sallittu. Toiset eivät usko sen olevan säännöissä sallittu, ja sitten todellinen testi tuleekin Melbournessa, formulaveteraani sanoi Reutersille.