Mika Salon kilpa-ajoura sisälsi paitsi lukuisia menestyksen, myös vaaran hetkiä. Muutamat onnettomuudet olivat hengenvaarallisia.

Tänään torstaina ilmestyneessä Salon elämäkerrassa Mika Salo – elämäni (Readme), suomalaiskuski muistelee uransa kovimpia tärskyjä. Tarinoita lukiessa voi vain todeta suojelusenkelien olleen Salon matkassa.

Yksi hengenvaarallisimmista tilanteista koettiin jo ennen kuin Salon ura oli ehtinyt kunnolla käynnistyä. Tuleva formulatähti oli viettämässä ensimmäistä viikonloppuvapaataan armeijan leivistä, kun auton tankkausoperaatio epäonnistui karmealla tavalla.

– Meillä oli auto parkkipaikalla, mutta siitä oli bensa loppu. Hain huoltikselta kaksi neljän litran kanisteria. Kaadoin toisen tankkiin ja kun kaadoin toisesta kaasariin, kaverini käynnisti moottorin juuri samaan aikaan. Bensiini leimahti ja koko kanisteri räjähti käteeni. Paloin pahasti ja olin ihan älyttömän huonossa kunnossa. Hengenlähtökin oli lähellä.

Kirurgiseen sairaalaan kiidätetty Salo oli saanut onnettomuudessa vakavia toisen asteen palovammoja, ja hän joutui viettämään sairaalahoidossa kolme kuukautta. Vaikka Salo toipui onnettomuudesta, eikä se vaikuttanut miehen ajouraan, kantaa hän edelleen kehossaan arpia muistona tuosta hetkestä.

[readmore from=”salo mika”]

Kilpa-auton ratissa Salo joutui useampaan vaaralliseen onnettomuuteen. Yksi uran pahimmista nähtiin jo ennen F1-uran alkua, kun Salo rakensi uraansa Japanissa.

Rutiininomainen rengastesti päättyi hurjaan ulosajoon, mutta aluksi Salo vaikutti selvinneen tärskystä säikähdyksellä. Testipäivän jälkeen tilanteen vakavuus alkoi kuitenkin valjeta.

– Jatkoin vara-autolla testipäivän loppuun, ja illalla kämpillä alkoivat hirveät kivut ylävartalossa. Yskin verta, ja kun menin sairaalaan, siellä havaittiin, että kylkiluut olivat puhkaisseet keuhkoni. Kylkiluut olivat menneet poikki ja sitten keuhkoista lävitse. Niin minulle tuli reikä keuhkoon, ja se vaivasi vuosikaudet.

Salo kertoo läpi kirjan muistojaan keuhkovauriosta, joka onnettomuudessa syntyi. Toinen keuhko puhkesi vähintään kerran vuodessa, mikä oli paitsi vaarallista, myös erittäin kivuliasta.

Keuhko puhkesi esimerkiksi juuri ennen kauden 2002 alkua, kun Salo oli valmistautumassa Toyotan ensimmäiseen F1-kilpailuun. Lääkäri onnistui parsimaan suomalaisen ajokuntoon, ja kiitoksena tästä Salo ajoi autonsa hienosti kuudentena maaliin, tuoden Toyotalle MM-pisteen sen ensimmäisestä F1-startista. Medialle Salon kerrottiin kärsineen flunssasta, mutta todellisuudessa kyseessä oli huomattavasti vakavampi asia.

Lopullisesti keuhkot hoidettiin kuntoon vasta miehen ripustettua ajokypäränsä naulaan, lähes 20 vuotta onnettomuuden jälkeen.

F1-kisaviikonlopun hurjimman ulosajonsa Salo koki Belgian GP:n harjoituksissa vuonna 1998. Tuolloin turvaratkaisut pelastivat miehen hengen. Salo on kertonut asiasta myös SuomiF1-sivustolle. Katso täältä video, missä Salo esittelee pahasti vaurioitunutta kypäräänsä ja niskasuojaansa.

Salon uran kenties vaarallisin ulosajo ei ollut itsessään raju, mutta sen jälkiseuraukset olivat lähellä muodostua traagisiksi. Halvaantuminenkaan ei ollut kaukana lääkärin väärän diagnoosin takia.

Ennen Toyotan mukaantuloa F1-sarjaan kaudeksi 2002 japanilainen autojätti panosti kunnolla projektiinsa. Talli rakensi itselleen F1-auton jo edelliskaudeksi, ja Salon johdolla autolla oli tarkoitus kerätä testikilometrejä auton kehittämiseksi.

Kaikki meni kuitenkin pieleen jo ensimmäisenä varsinaisena testipäivänä Paul Ricardin radalla Ranskassa. Ajettuaan rataa ympäri muutaman kierroksen verran varmistellen annettiin Salolle lupa kokeilla autoa siitä kaikki irti ottaen. Vain hetkeä myöhemmin auto hajosi Mistral-suoralla 300 km/h vauhdissa.

Auton takaripustus petti, ja Salo kimposi aitaan 90 asteen kulmassa. Isku ei itsessään ollut mitenkään kova, mutta huonosti asennettu turvavyö teki tilanteesta vaarallisen.

– Ei se ollut periaatteessa edes niin kova isku, ei sellainen, mihin olin tottunut. Jotenkin vaan alavöitten kiinnityspiste meni liian alas sillä tavalla, että väli jäi liian pitkäksi ja selkäni teki sellaisen notkahduksen. Siinä oli sammutinpullo alla, ja löin häntäluuni. Se murtui, ja kun selkä oli käynyt notkolla, siitä murtui samalla kolme selkänikamaa.

Salo nousi autostaan ulos, lyyhistyen kuitenkin heti radalle. Suomalaiskuski toimitettiin radan lääkintäkeskukseen, jossa ranskalaislääkäri diagnosoi Salolle vain lihassärkyä. Onneksi Toyotan oma lääkäri teki paremman arvion.

Salon hengen salpaannuttua Toyotan fysioterapeutin hieronnassa tallin lääkäri määräsi Salon tarkempiin tutkimuksiin sairaalaan.

– Menimme siitä helikopterilla Marseillen sairaalaan. Sieltä minut vietiin normiröntgeniin. Odottelin sen tuloksia, ja yhtäkkiä juoksivat lääkärit ja hoitajat, jotka kaatoivat minut siihen lattialle makaamaan. He sanoivat, että älä liiku – Don’t move – sinulla on selkäranka murtunut.

Salo säikähti itsekin tilannetta, sillä huonommalla onnella liikkuminen onnettomuuden jälkeen olisi voinut halvaannuttaa miehen.

Salon pyynnöstä hänet toimitettiin Suomeen lääkärihoitoon. Kotimaassamme lääkärit paikallistivat selkärangasta löytyvän yhden sijasta kolme murtumaa. Edessä oli pitkä toipumisjakso, onneksi kuitenkin kävelykykyisenä.

Mika Salo – elämäni, julkaistaan tänään torstaina 26.9. Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kirjasta. Kirjan on kirjoittanut formuloiden veteraanitoimittaja Heikki Kulta.