Jean Todt paljasti, miksei napannut Ayrton Sennaa Ferrarille vuonna 1994 – ”Juttelin hänelle kolme tuntia huoneessani”

© Kuva: Getty Images

Ferrarin entinen tallipäällikkö ja nykyinen FIA-johtaja Jean Todt kertoi tilaisuuden palkata supertähti Ayrton Senna joukkoihinsa ilmaantuneen juuri väärällä hetkellä.

Elettiin syyskuuta vuonna 1993, jolloin Todt oli ehtinyt viettää Ferrarin peräsimessä vasta muutaman kuukauden.

Yhtäkkiä hänelle aukesi yksi uransa suurimmista mahdollisuuksista – brasilialainen huippukuski Senna oli kiinnostunut liittymään Ferrarille.

Sennan arkkivihollinen Alain Prost oli jäämässä Williamsille ensi vuodeksi ja brassitähti olisi vaihtanut mielellään sen myötä maisemaa.

Todt kertoi Racefansille neuvotelleensa Sennan kanssa siirrosta Maranellon palkkalistoille tuntikaupalla Monzan kisaviikonloppuna.

– Juttelin kolme tuntia huoneessani jutellen hänelle Ferrarille tulosta. Siinä vaiheessa, syyskuussa Monzassa vuonna 1993 hän oli todella kiinnostunut tulemaan.

Ferrari-jehulla oli edessään kuitenkin dilemma – talli oli ehtinyt jo varmistaa itselleen kaksi kuskia seuraavaksi vuodeksi, jolloin Senna olisi halunnut hypätä mukaan.

– Hän halusi kuitenkin tulla vuonna 1994, ja meillä oli jo kaksi kuljettajaa seuraavaksi vuodeksi, Jean Alesi ja Gerhard Berger. Sanoin hänelle, että meillä on jo kaksi kuskia, Todt taustoitti.

– Hän vastasi, että eihän Formula 1:ssä sopimus ole tärkeä. Minä sanoin hänelle, että minulle sopimukset ovat tärkeitä, formulakonkari muisteli.

Ferrarin ja Todtin liitto jäi syntymättä Italian GP:ssä vuonna 1993 ja jo seuraavan osakilpailun yhteydessä Prost ilmoitti päättävänsä uransa.

Senna tarttui heti mahdollisuuteen siirtyä Williamsille päävastuksensa väistyttyä tieltään.

Pitkään brasilialaistähti ei valitettavasti ehtinytkään ajaa uuden tallinsa riveissä. Senna menehtyi traagisesti F1-historian kuuluisimmassa ja surullisimmassa onnettomuudessa kauden 1994 seitsemännellä kierroksella Imolassa.


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.