Michael Schumacher täyttää tänään 50 vuotta. Seitsemän kertaa maailmanmestaruuden formula ykkösissä napannut saksalainen on kiistatta lajin suurimpia legendoja, monien mielistä jopa se suurin.

307 GP-starttia, 91 voittoa, 68 paalupaikkaa, 1566 MM-pistettä…Schumacherin tilastot ovat hurjaa katsottavaa. Schumacherin pitkä ja komea ura tarjosi formulafaneille lukuisia unohtumattomia elämyksiä. Mutta kaikki eivät suinkaan olleet hienoja.

Schumacher oli ristiriitainen kuljettaja. Yhtä paljon kun häntä ihailtiin, hänen kyseenalaiset otteet keräsivät myös runsaasti arvostelua. Schumacher oli valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen. Se on lopulta hänen perintönsä F1-maailmalle.

Koska Schumacher on lajin suurimpia legendoja, olemme julkaisseet ajan saatossa lukuisia kattavia artikkeleita tai listauksia miehestä. Nyt ne on hyvä kaivaa esille arkistojen kätköistä uudelleenluettavaksi, ne kun eivät ole viime vuosina vanhenneet mitenkään.

Schumacher taikoi urallaan lukuisia leuat auki loksauttavia ajosuorituksia. Jotain miehestä kertoo se, että viiden upeimman voiton listaaminen oli todella vaikea tehtävä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

TOP5: Michael Schumacherin upeimmat voitot: ”Varmaankin itse Jumala asettui Schumin puolelle”

Reiluuden nimissä on esille nostettava myös ne uran synkät hetket. Aina Schumacher ei nauttinut pelkkää arvostusta ja ihailua. Joskus leikittiin jopa ihmishengillä.

TOP5: Schumacher ei ollut vain häikäisevä lahjakkuus – uran typerimmät tempaukset

Kun Schumacheria arvostellaan ihmisenä, on syytä älytä hänen olleen auton ratissa täysin eri persoona kuin siviilissä. Hän oli sydämellinen ja toisista välittävä henkilö, ja siitä syystä häntä rakastettiin Ferrarilla.

Michael Schumacherin rakkaus Ferraria kohtaan ihastuttaa entistä tallipomoa – ei syyttänyt tallia edes vakavasta loukkaantumisestaan

Vaikka Schumacher on kenties lahjakkain koskaan F1-autoa ajanut kuljettaja, ei hän noussut huipulle yksin. Hän tarvitsi apua, joista oma vaimo Corinna Schumacher on kaikista tärkein. Se on käynyt viime vuosian hyvin selväksi.

TOP5: Michael Schumacherin uran tärkeimmät henkilöt: ”Vaimo Schumacherin suurin voitto”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Schumacher oli suomalaisille ihastuttavan vihastuttava kuljettaja, olihan hän tiukka vastus sekä Mika Häkkiselle että Kimi Räikköselle. Schumi on ansaitusti ensiksi mainitun arkkivihollinen, ja yhdessä kaksikko taisteli vuosien ajan F1-maailman herruudesta. Kahdesti Häkkinen oli etevämpi, Schumacherin päättäessä Ferrarin kuivan kauden vuonna 2000.

Michael Schumacherilla syntymäpäivät – näin Mika Häkkinen kommentoi kovinta vastustajaansa

Upeita ajoja värittivät myös kyseenalaiset temput. Varsinkin 1998 Häkkisen ja McLarenin fanit repivät välillä hiuksia päästään niiden edessä.

F1-historiaa: Michael Schumacherin uran räikein huijausvoitto kuumensi tunteet – yksi F1-historian omituisimmista

Mutta sitten toisaalta, kuka voi olla vihainen miehelle, joka joutuu hyvästelemään kuolevan äitinsä vain tunteja ennen GP-starttia, ja ajaen lopulta sen voittoon?

Historia: Michael Schumacherin tunteikkaimman voiton vuosipäivä – hyvästeli kuolevan äitinsä vain tunteja ennen starttia

Schumacher muokkasi F1-maailmaa monin tavoin. Yksi oli talous. Schumi oli useita vuosia F1-sarjan eniten tienaava kuljettaja. Ferrarilla hänen vuosiansionsa ylittivät tiettävästi parhaimmillaan 50 miljoonan dollarin rajapyykin, mikä on hurja rahasumma. Forbesin mukaan hän on yksi maailman rikkaimmista urheilijoista.

Michael Schumacher oli F1-sarjan palkkakunkku – näin hurjan omaisuuden saksalainen takoi

Schumacherin uran avausvoitto nähtiin miehen lempiradalla Spassa 1992. Yllättyykö joku kuullessaan sateen maustaneen kilpailua? Schumacher oli vaihtuvien olojen mestari.

Katso kooste Schumacherin avausvoitosta

Myös uran viimeiseksi jäänyt voitto oli kuin malliesimerkki Schumacherin taidoista. Se oli mitä osuvin tapa kruunata upea ura.

Michael Schumacherin viimeisen voiton vuosipäivä – yksi miehen komean uran parhaista ajoista

SuomiF1 onnittelee 50 vuotta täyttävää Michael Schumacheria!