Tällä päivämäärällä tapahtui jotain, minkä edessä on syytä pysähtyä syvään kunnianosoitukseen. 1. lokakuuta vuonna 2006 Michael Schumacher ajoi F1-uransa viimeisen osakilpailuvoiton.

”Schumi” ajoi 91. ykkössijaa tuoneella urallaan lukuisia helpon tuntuisia voittoja, mutta viimeiseksi jäänyttä ei voi missään nimessä sellaiseksi kutsua. Kauden 2006 Kiinan GP:ssä nähtiin vielä viimeisen kerran esitys, jossa Schumacher ja Ferrari olivat parhaimmillaan.

Fernando Alonsoa vastaan tiukkaa MM-taistoa käynyt saksalainen oli kilpailuun lähdettäessä ongelmissa. Ferrarin käyttämät Bridgestonen sadekelin renkaat olivat altavastaajia Alonson ja muiden kärkiautojen luottamiin Michelineihin verrattuna.

Sateessa ajetuissa aika-ajoissa MM-sarjaa johtanut Alonso nappasi paalupaikan, pidon kanssa tuskailleen Schumacherin taisteltua itsensä kuudenneksi. Ylivoimaisesti nopeimpana Bridgestone-kuljettajana, mainittakoon.

Radan kuivuessa Schumacherin ja Ferrarin nerokkuus puhkesi vielä kerran kukkaan.

Sade kiusasi kuljettajia myös kilpailuun lähdettäessä, ja se pelasi mestaruustaistoa selvästi Alonson pussiin. Espanjalainen veti joukkoa, Schumacherin taistellessa tiukasti alemmista pistesijoista.

Radan kuivuessa Schumacherin ja Ferrarin nerokkuus puhkesi vielä kerran kukkaan.

Saksalaisen haettua itselleen lisää menovettä päätti talli pitää autossa jo kuluneet välikelin renkaat. Alonson tehdessä oman stoppinsa hänelle vaihdettiin uudet välinkelin eturenkaat.

Lähes kuivalla radalla kuluneet välikelin renkaat olivat parempi vaihtoehto. Muutamassa kierroksessa Schumacher oli noussut vauhtinsa täysin menettäneen Alonson ja tämän tallikaverin Giancarlo Fisichellan kantaan. Molempien päästyä lopulta ohitse espanjalaisesta suuntasi Alonso varikolle.

Taktinen nokkeluus kuivan kelin renkaisiin vaihtamisesta valui hukkaan varikkomiehistön töpeksittyä renkaankiinnityksen kanssa. Nyt Renaultin toivo lepäsi Fisichellassa, jonka olisi ensiarvoisen tärkeää säilyä Schumacherin edellä syöden tältä pisteitä.

Schumacher teki kaksikosta oman stoppinsa ensimmäisenä. Seuraavalla kierroksella oli Fisichellan vuoro. Italialaisen etu säilyi, ja Renault näytti ottaneen erävoiton.

[readmore from=”historia”]

Liukas avausmutka teki kuitenkin tepposet, ja Fisichella liukui uusilla renkaillaan hieman leveäksi. Se oli kaikki mitä Schumacher tarvitsi. Silmänräpäyksessä saksalainen iski työntäen autonsa väkisin Renaultin edelle ja kilpailun johtopaikalle.

Radan kuivuttua Ferrarin vauhti riitti pitämään toiseksi tallimääräyksellä (köh köh) nostetun Alonson kurissa ja nuhteessa. Schumacher nousi voitollaan tasapisteisiin Alonson kanssa, kun jäljellä oli enää kaksi osakilpailua.

Upea suoritus oli Schumacheria ja Ferraria parhaimmillaan. Voitto ei tullut ylivoimaisella erolla muihin, mutta jokaisen paikan hyödyntämisen ja kaikkia oletusarvoja uhmannut ajosuoritus muistuttavat meitä kaikkia edelleen siitä, miksi Schumacher on kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimmista kuljettajista.