F1 Racing kysyi viime vuonna fanien mielipidettä kaikkien aikojen Ferrari-kuljettajasta. Kymmenen parhaan lista pullisteli moninkertaisia GP-voittajia ja maailmanmestareita, mutta kolmanneksi nousi mies, jonka suuruutta ei mitata tilastoilla. Hän on myös monien mielestä se kaikkien aikojen suurin Maranellon pilotti.

Gilles Villeneuven kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 36 vuotta. Kohtalo riisti maailmalta kuljettajan, jonka veroista ei ole kenties koskaan nähty. Villeneuve on monille elämää suurempi hahmo yhä tänäkin päivänä.

Tässä jutussa ei käydä lävitse Villeneuven uraa ja kuolemaa, sen tein jo kolme vuotta sitten (lue täältä). Sen sijaan tänään on oikea hetki muistella ja siirtää uusien F1-fanien tietoon niitä hetkiä ja arvoja, jotka tekivä Villeneuvesta yhden lajin suurimmista nimistä.

Kilvanajaja. Sillä sanalla Villeneuvea usein kuvaillaan. Mies eli ja hengitti moottoriurheilusta, eikä hän tiennyt kuin yhden tavan edetä autolla: täysillä.

Fanit rakastivat Villeneuven ajamista, sillä kanadalaisen käsissä Ferrarista lähti irti aina absoluuttisesti kaikki. Meno oli näyttävää, mutta jos auton pystyi luottamaan pysyvän yhden kuljettajan komennuksessa, oli Gilles se tyyppi. Tyyli tuotti paljon hajonneita autoja ja menetettyjä pisteitä, mutta silloin kun kaikki toimi, ei miehelle löytynyt pysäyttäjää.

Nykypäivänä rohkeus ratin takana ei tarkoita enää samaa asiaa. Meillä on Max Verstappen, mutta häntä ja Villeneuvea ei voi verrata edes samassa lauseessa.

Nykypäivänä rohkeus ratin takana ei tarkoita enää samaa asiaa. Meillä on Max Verstappen, mutta häntä ja Villeneuvea ei voi verrata edes samassa lauseessa. Kilpakuljettajat ylistivät kilpaa kaksintaistelujaan Villeneuvea vastaan. Väännöt olivat tiukkoja, mutta reiluja. Onko kukaan sanonut vastaavaa yhteenotoistaan Verstappenin kanssa?

– Hän oli tiukin paskiainen ketä vastaan jouduin koskaan ajamaan kilpaa, mutta hän oli aina reilu vastustaja, Keke Rosberg totesi.

Ja kun puhutaan koko moottoriurheiluhistorian kenties parhaimmasta taistelusta, yllättyykö kukaan, että Villeneuven nimi on mukana? Youtube on aarreaitta historiasta kiksinsä saaville F1-faneille, ja komennankin kaikki tutkimaan Villeneuven ja Rene Arnouxin väännön kauden 1979 Ranskan GP:ssä. Ette tule pettymään.

Vaikka Villeneuven auto näytti olevan aina viittä vaille valmis riistäytymään kuljettajansa käsistä, oli Villeneuve aina tilanteen herrana. Taidot keräsivät myös ansaitut kehut kollegoilta.

– Tiedän, ettei ihminen pysty tekemään ihmeitä, mutta Gilles sai meidät joskus miettimään tätä toisin, Jacques Laffite sanoi kerran paljon puhuvasti.

Enzo Ferrari ei koskaan solminut läheisiä suhteita kuljettajiensa kanssa, mutta Villeneuven kohdalla hän teki poikkeuksen. Moottoriurheilun historian suurimpiin nimiin kuuluva Il Commendatore palvoi kanadalaista kuljettajaansa kuin omaa poikaansa. Se kertoo Villeneuvesta ehkä kaiken oleellisen.

Gilles Villeneuven F1-ura lukuina:

GP-startit: 67
Voitot: 6
Paalut: 2
Nop.kierrokset: 8
MM-pisteet: 107