Kaikki näyttää lupaavalta tulevaa formulakautta ajatellen. Uudet autot näyttävät ja kuulostavat hyvältä, ja kasvaneet kaarrenopeudet tekevät ajamisesta jälleen haastavaa.

En seurannut Barcelonan talvitestejä paikan päällä, sillä tiedän kokemuksesta, etteivät ne kerro juuri mitään. Tallit haluavat pitää todellisen suorituskykynsä piilossa viimeiseen asti, eikä muille talleille haluta antaa minkäänlaisia mahdollisuuksia spekuloinneille. Pienemmät tallit ajavat kevyemmillä autoilla ja päinvastoin.

Kaikki tallit kehuvat tässä vaiheessaa autoaan kertoen sen olevan paras koskaan rakennettu. Silti marssijärjestys kauden avauskilpailussa on samanlainen kuin aiemminkin.

Jotain testeistä voidaan kuitenkin tulkita.

Mercedes ajoi hirveän määrän kierroksia ollen myös nopea. Mestaruustaistelu tullaankin käymään todennäköisesti tallin kuljettajien Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen välillä.

[nosto tasoitus=”oikea”]Jos Valtteri pääsee aluksi niskan päälle vauhdin ja tulosten suhteen, on britti ongelmissa. Hamilton on aiemminkin osoittanut olevansa henkisesti heikko tällaisissa tilanteissa.[/nosto]

Bottaksella on erinomaiset mahdollisuudet, mutta hänen esteenään on kivikova tallikaveri. Hamilton tekee varmasti kaikkensa saadakseen mestaruuden takaisin itselleen karvaan viime vuoden pettymyksen jälkeen. Hän tietää, ettei voi vaikuttaa muiden tallien tekemisiin, mutta Mercedeksen sisällä hän voi horjuttaa Bottaksen asemaa taktikoinnillaan.
Valtterin vahvuus on kuitenkin se, ettei hän välitä tällaisista asioista. Jos Valtteri pääsee aluksi niskan päälle vauhdin ja tulosten suhteen, on britti ongelmissa. Hamilton on aiemminkin osoittanut olevansa henkisesti heikko tällaisissa tilanteissa. Jos taas Hamilton on nopeampi Mercedes-kuski, ei hänellä ole mitään hätää. Tapasin Bottaksen vähän aikaa sitten, ja mies puhkui tuolloin itseluottamusta. Se lupaa hyvää suomalaisen kannalta.

Itse toivoisin henkilökohtaisesti mestaruuden menevän Kimi Räikköselle. Siten hän voisi poistua kunnialla pois F1-sarjasta antaen tilaa nuoremmilleen.

MM-tittelin saavuttaakseen Kimin täytyisi raivata tieltään tallikaverinsa Sebastian Vettel, mutta pystyihän hän siihen viime vuonnakin. Saksalainen oli epävarma viime kaudella. Kimillä on loistavat mahdollisuudet päästä tallikaverinsa ihon alle.

Kausi on pitkä, eikä tallien todellisista voimasuhteista Australia kerro vielä mitään. Melbournen kisa-areena ei ole kunnollinen moottorirata, joten autojen erot eivät tule siellä totuudenmukaisesti esille. Viisaampia olemme vasta kauden toisen osakilpailun, Kiinan GP:n jälkeen.

Mika Salo

Entinen F1-kuljettaja Mika Salo on SuomiF1-sivuston tuore asiantuntija, jonka ”Salon F1 Corner” tuo koko kauden ajan iloa lukijoillemme kolumnien ja videoiden muodossa (uutinen).