F1-taloustoimittaja Dieter Rencken on paljastanut tuoreessa Autosport-lehden artikkelissaan lajin sisäisen tulonjaon viime vuodelta. Tallien välinen epätasa-arvo on surullista luettavaa.

Kuten tunnettua tallit saavat rahaa ensinnäkin palkintoina tuloksistaan. Nämä summat (Yhdysvaltain dollareina) ovat periaatteessa tasa-arvoisia sikäli, että jokaiselle tallille on tarjolla sama korvaus samasta valmistajien sarjan sijoituksesta.

Summat alkavat 44 miljoonasta (10:s sija) aina 92 miljoonaan (mestaruus). Ehtona on vähintään kaksi sijoitusta kärkikymmenikössä viimeisinä kolmena kautena.

Lajin hullunkurisesti nimetyn strategiaryhmän pysyvät jäsenet kuitenkin saavat tunnetusti myös lähtökohtaisia tuloksista riippumattomia bonuksia: Williams 10 miljoonaa, McLaren ja Mercedes 34 miljoonaa, Red Bull 74 miljoonaa ja Ferrari 97 miljoonaa vuonna 2014.

Näin ollen tulokuningas Ferrari teki viime vuonna kaikkiaan 164 miljoonaa sijoituttuaan neljänneksi. Summa on 104 miljoonaa enemmän kuin kuudenneksi sijoittunut Force India tai 81 miljoonaa enemmän kuin Scuderian yhdellä sijalla lyönyt Williams! Mestaritalli Mercedes jäi tuloissa myös Red Bullin taakse.

Pahimmassa asemassa oli tallien sarjan viimeiseksi jäänyt Sauber, jonka tulot jäivät rapeat 120 miljoonaa Ferrarista.

Tilanne kuitenkin pienten tallien kannalta saattaa pahentua entisestään: jos ja kun Mercedes voittaa tänä vuonna toistamiseen mestaruuden sen bonukset tulevat sopimuksellisesti kasvamaan kahden suurimman tasolle – mikä tietenkin on poissa muilta talleilta, ellei lajin omistaja CVC ole valmis antamaan rahaa omasta pussistaan.

– Täysin hullu seikka on se, että talleille maksettavat summat ovat kaiken kaikkiaan lähes miljardi dollaria vuodessa – keskimäärin 100 miljoonaa dollaria per talli – ja silti puolet talleista on vaikeuksissa laskujensa maksussa ja pakotettuja ottamaan maksukuskeja, joista osa ei kuuluisi meriiteillään sarjaan, Rencken päivittelee.

Ilmeinen seuraus nykyisestä rahanjakorakenteesta on myös se, että rikkaat tallit voivat täysin ennakoitavasti Renckenin sanoin ”tuhota” kilpailijansa radalla.

Tuorein Espanjan GP oli hänen mukaan ”useilla markkina-alueilla” vähiten katsojia kerännyt kisa lähes vuosikymmeneen.