F1-kausi 2015 lähestyy, ja se tarkoittaa myös uuden SuomiF1-sivuston kausiennakon julkistamista! Tänään vuorossa on Manor, joka ei saa sivuston toimittajilta kovin maireaa vastaanottoa.

Manor-tallin haaste tuntuu täysin ylivoimaiselta. Mikäli se pystyy kertaakaan ansioilla lyömään minkään kilpailijansa aika-ajoissa tai kisoissa se ylittää kaikki odotukset, jotka sille voi asettaa. Mikäli Manor on elossa myös ensi kauden alussa se on tehnyt voitavansa.

Rahoituksellisesti talli on uusienkin omistajiensa voimin tasolla, joka kattaa hädin tuskin formula ykkösten kiinteät kustannukset. Sen auto on kehitetty ainakin kauden aluksi vain yhtä tavoitetta varten: täyttämään tekniset säännöt. Voimanlähteenä sillä tulee tämänhetkisten tietojen mukaan olemaan viimevuotisten speksien Ferrari, joka ei ole koskaan kilpailukykyinen ollutkaan, eikä sitä taatusti ole tänä vuonna. Talven aikana talli ei ole testejä ajanut.

Kuljettajakokoonpanostaan talli on vahvistanut vasta puolikkaan: toista autoa tulee ajamaan Will Stevens, joka ajoi Caterhamin ratissa yhden kisan viime vuonna Abu Dhabissa jääden maaliin ajaneista kuljettajista viimeiseksi. 23-vuotias on ajanut ennen ykkösiä FR3.5:ssä melko keskinkertaisin tuloksin, eikä meriiteillään kuuluisi kuninkuusluokkaan. Mitään syytä ei ole olettaa, että toiseksi kuljettajaksi otettaisiin palkkakuljettajaa, sillä auton vauhdin täytyy olla niin kaukana muista, että eroa ei kukaan kuro kiinni ajotaidoilla, eikä sijoitus sellaiseen näin ollen ole mielekäs.

Oletettavasti Manorin omistajat ovat laskeneet, että kun kilpailijoita sarjassa on ainoastaan yhdeksän, mukana joka tapauksessa on riittävän kannattavaa olla. Lajin kaupalliset sopimukset ovat tunnetusti salaisia, mutta mikäli kymmenen kärkitallia saa palkintorahaa nykytilanteessakin, on Manorin rahoitus jossain määrin turvattu myös ensi vuodeksi.

Olli Kuitunen

***

Pienet tallit ovat sympaattisia, jos ne ovat mukana aidolla pioneerihengellä. Minardi oli vuosikymmeniä pannanpohjimmainen, mutta silti kaikki pitivät tallista.

Sitten historiasta löytyy myös talleja, jotka olisivat voineet pysyä erossa kuninkuusluokasta. Life, EuroBrun ja Andrea Moda tulevat ainakin mieleeni. Kannattaa katsoa tämä taannoinen listauksemme.

Manoria uhkaa päätyminen tälle listalle. Edelläni Olli nostikin esille kaikki syyt, miksi tallilta on täysin turha odottaa yhtään mitään tulevalta kaudelta. Auto on vanha ja surkea, moottori on tehoton tussu, eivätkä kuljettaja(t) ole kuninkuusluokan tasoisia ratinvääntäjiä.

Lisäksi osa Marussian aikaisista osaavista työntekijöistä on jo palkattu aikapäiviä sitten muihin tiimeihin. Intoa tallista (tai ainakin sen johdosta) löytyy vielä, mutta miten on asianlaita kauden edetessä?

Tallin päällimmäisenä pyrkimyksenä lieneekin pyrkimys selviytyä kauden loppuun, jolloin se saa kuitattua palkintorahat tililleen. Lisäksi toivoa elätellään mahdollisissa sääntömuutoksissa, jotka mahdollistaisivat kilpailukykyisen kaluston ostamisen muilta talleilta. Silloin Manor olisi ensimmäisenä haaskalla.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale