Jari-Matti Latvala lähtee rallin MM-kauden kuuteen viimeiseen ralliin 50 pisteen takamatkalta tallikaveriinsa Sebastien Ogieriin nähden.

Seuraava ralli, jossa tuota eroa voisi kuroa kiinni, on torstaina alkava Suomen MM-ralli. Ogier puolustaa voittoa. Latvala ajoi ykköseksi vuonna 2010.

Jari-Matti, onko kotirallin tavoitteenasi voitto?

Tulos on seurausta siitä, että asiat on hyvin tehty. Takana on hyvin tehdyt testit, ja olo on luottavainen. En tarvitse miettiä niitä, vaan voin keskittyä kilpailemiseen. Tavoitteena on se, että tehdyt asiat riittävät voittotaistelussa mukana olemiseen. Voittamiseen joutuu aina venymään, mutta lähtökohta olisi se, että vauhti riittäisi kärkitaisteluun.

Onko tallikaverisi Sebastien Ogier suurin suosikki?

Ogier on ennakkosuosikki. Hän on voittanut puolentoista vuoden aikana suurimman osan kilpailuista ja oli viime vuonna Suomessa ylivoimainen. Hänen ja Sebastien Loebin välillä on se ero, että Loeb keskittyisi enemmän ajamaan podiumille, mutta Ogier haluaa voittaa todella paljon.

Hän on niin voitonhaluinen ja haluaa varmasti voittaa ihan jo siksikin, että suomalaiset ovat voittaneet usein. Jos hänet voittaa, on itsekin aika lähellä voittoa.

Viime vuonna suomalaisia ei nähty palkintopallilla yhtään. Saako tuo toistua?

Vähintään yksi suomalainen pitää olla podiumilla. Olisi kova juttu, jos meitä olisi kaksikin. Kolme vaatisi totaalista onnistumista kaikilta. Se on vaikea nähdä. Jos voitan, niin MM-sarjan kannalta olisi hyvä, että Ogier ei olisi podiumilla. Toivoisin, että siellä olisi toinen suomalainenkin.

”Kotikenttäetu on häviämässä”

Ogier on vasta neljäs ei-skandinaavi, joka on voittanut Suomen MM-rallin Carlos Sainzin, Markko Märtinin ja Sebastien Loebin lisäksi. Suomalaisvaltikka onkin hieman menettänyt hohtoaan kisassa, johon esimerkiksi vuosien 1980 ja 1982 maailmanmestari Walter Röhrl ei koskaan edes osallistunut.

Vieläkö suomalaisilla on kotikenttäetu Suomen MM-rallissa?

Kotikenttäetu on alkanut hävitä vuosien varrella, kun sarjassa on alettu ajaa samoja ralleja. Kotiedulla ei ole samaa merkitystä kuin 1980- ja -90-luvuilla, kun reittiä sai harjoitella. Silloin ralleja ajettiin eri tavalla, kisoja sai valita ja kaikki eivät tulleet edes ajamaan Suomeen. MM-sarjassa on vielä samanlaisia kisoja kuin Suomen MM-ralli.

Mitkä ovat paikat, joissa olet ajatellut tänä vuonna iskeä?

Torstai ja perjantai ovat tärkeitä, koska Sebastien avaa tietä. Jos on kuivaa, niin siinä voisi hyökätä. Puolassa tie ei puhdistunut samalla tavalla, koska siellä oli satanut ja Sebastienin oli hyvä mennä ensimmäisenä. Perjantai on tärkeä.

Ogier kertoi haastattelussamme, että hän on valmis iskemään heti alussa. Mikä tuntuma itselläsi on?

Autolla on ajettu niin, että fiilis on päällä. Ajoin 650 kilometriä, mikä on minulle enemmän kuin koskaan Volkswagen-testeissä kahteen päivään. Suomessa kotikenttäetu kääntyy myös hieman, kun yleisöä on paljon ja heidän edessään haluaa pärjätä, niin se lyö myös painetta. Kun saan ensimmäisen erikoiskokeen kunnialla läpi, niin sitten lähtee. Kun Lankamaan saa menemään nätisti ja kovaa läpi, niin siitä se sitten lähtee!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen