Tänään keskiviikkona 14. elokuuta 2013 BBC julkaisi uutisen, jonka se otsikoi rohkeasti ”Kimi Raikkonen link has ’no foundation’, say Ferrari” (Räikkös-kytköksessä ei ole ’mitään perää’, Ferrari sanoo).

Otsikko on sikäli rohkeasti muotoiltu, että siinä sitaatiksi laitettu osio ei löydy itse artikkelista lainkaan. Ainoa asiaan viittaava Ferrarin edustajan kommentti kuuluu sanatarkasti:

– Tällä hetkellä emme todellakaan ajattele kuljettajamarkkinoiden tilannetta.

Formula ykkösiä ja Ferraria tarkemmin seuranneille tuo lause kuulostaa saletisti tutulle. Ferrarin edustaja päästi samaisen lauseen ilmoille välittömästi sen jälkeen, kun saksalainen Sport Bild -lehti skuuppasi Ferrarin tehneen Kimi Räikköselle sopimustarjouksen.

Ferrarin nokkela mediatemppu

Samalla viikolla 1. elokuuta SuomiF1-sivusto ensimmäisenä mediana maailmassa julkaisi tiedon, että Räikkösen on jo allekirjoittanut kontrahdin Ferrarin kanssa. Kirjoitin yllämainitun Ferrarin edustajan sitaatin tuolloin tähän uutiseen ja avasin sitä tarkemmin:

Lause tulkittiin mediassa niin, että Ferrari kiistää Sport Bild -lehden julkaisemat tiedot. Tosiasiassa mielenkiinnon puute kuskimarkkinoita kohtaan johtunee siitä, että heillä on jo Räikkösen nimi papereissa eikä kartoitustarvetta enää ole.

Nyt BBC ja peesissä valtaosa suomimediaa on jälleen Ferrarin nokkelan sanakäänteen vietävänä. Merkille pantavaa on, että Suomen valtamediasta ainoastaan Ilta-Sanomat on (ainakin tätä kirjoittaessa) pidättäytynyt BBC-uutisen kääntämisestä. Muistakaamme, että IS julkaisi juuri eilen omiin lähteisiinsä vedoten tiedon Kimin sopparista italialaistalliin.

Kun nyt siis sekä SuomiF1 että IS tietää Räikkösen Ferrari-paperin olemassaolon, tuntuisi hullulta julkaista omassa mediassa BBC:n kirjoitusta.

Voiko nuori media skuupata Kimin sopimuksen?

Julkaistuamme Kimin Ferrari-sopimuksen ensimmäisenä, sosiaalisen median täytti toisaalta epäluulo uutista kohtaan, mutta myös toive siitä että ”olisihan se kiva jos joku pienempi media onnistuisi”.

Epäluulosta kumpusi lauseita, joissa ihmeteltiin, miten ”joku SuomiF1” voisi tietää mitään tällaista uutista ensimmäisenä. Mediamme nuori 2-vuotias ikä nousi siis uutisen luotettavuuden arviointiperusteeksi, toisin kuin tosiasia että tekijät sivustomme takana ovat olleet alalla jopa vuodesta 1996 alkaen – kuten vaikkapa allekirjoittanut.

Hieman olen kuitenkin ihmetellyt sitä, kuinka toissa syksynä SuomiFutis-sivustolle kirjoittamani maailmanlaajuinen skuuppi Schalken konkreettisesta kiinnostuksesta Teemu Pukkia kohtaan siteerattiin todella laajasti suomalaisessa mediakentässä. Tuon uutisen julkaistuani SuomiFutis-saittimme oli tasan neljän päivän ikäinen! Kolme päivää uutisen jälkeen sopimus oli sinetöity ja vahvistettu.

Seison henkilökohtaisesti yhä myös Kimi-uutisen lähteeni takana ja myös sen tiedon takana, että Räikkösen sopimus Ferrarin kanssa on allekirjoitettu. Sitä eivät Ferrarin ovelat sanankäänteet horjuta tippaakaan.

Pekka Franck (Twitter @PekkaFranck)

Kirjoittaja on ollut media-alalla vuodesta 1996 alkaen. Vuosina 1998-2006 hän asui Saksassa toimien mm. Veikkaaja-lehden ja Ilta-Sanomien kirjeenvaihtajana kirjoittaen pääasiassa jalkapallosta ja formula ykkösistä.