Ruotsin tapahtumarikas MM-ralli jatkui perjantaina iltapäiväpätkien merkeissä. Kilpailun viidennen erikoiskokeen nopein oli ylivoimaisen pohja-ajan Rally1-autoista täräyttänyt Esapekka Lappi. Myöhemmin nähtiin tien paranemisesta kova esimerkki, kun Rally2-autolla kaasutteleva Georg Linnamäe veti vielä sekuntitolkulla kovempaa kuin Lappi.

Suomalaisittain päivä on ollut kaksijakoinen, kun kolmen ensimmäisen ek:n ajan rallia johtanut Kalle Rovanperä keskeytti aamunpäivän viimeisellä lenkillä. Sinivalkoista hurrattavaa löytyy kuitenkin vielä rutkasti, kun Lappi kaasuttelee Hyundaillaan edelleen voittotaistossa. Lapin lisäksi WRC2:n puolella on rutkasti suomalaiskuskeja vielä mukana.

Tällä hetkellä Thierry Neuvillen ollessa kauempana takana ja Ott Tänakin keskeytettyä pieksämäkeläisellä pitäisi olla realistinen mahdollisuus ajaa tosissaan voitosta. Neuville on kärsinyt ja kärsii runsaasti ollessaan ensimmäisenä lumen täyttämillä reiteillä.

– Nautin ajamisesta, mutta tiedän aikojen olevan täyttä paskaa, puki Neuville urakkaansa sanoiksi.

Lappi oli 6,1 sekuntia nopeampi kuin rallia johtava Takamoto Katsuta, mutta paukkuja olisi ollut parempaankin. Lähtöpaikka suosii Lappia, mutta edellä ajaneella Grégoire Munsterilla on ollut vaikeuksia opetella Ruotsin lumisia olosuhteita. Tämä taas vaikeuttaa Lapin tekemistä, sillä hollantilainen sotkee ajouraa, josta Lappi antoi kovaa palautetta pätkän maalissa.

– Ajoin viisaasti. Grégoirella ei ole mitään käryä ajamisesta näissä olosuhteissa, joten linja menee jatkuvasti vähän siellä täällä. Välillä linjan näkee ja sitten yhtäkkiä siihen on roiskittu lunta, tuhahtaa Lappi.

– Se Munsteri pilaa kyllä ihan kaiken, että se sotkee tien joka saakelin mutkassa! Täytyy sanoa, että hiljentäis vähän, että pysyy linjat kondiksessa, täräytti suomalaiskuski vielä Suomen kielellä perään.

Lapin ero Katsutaan on viiden pätkän jälkeen enää vain 5,3 sekuntia.

Perjantaina ajetaan vielä kolme erikoiskoetta ja EK6 käynnistyy kello 16:30 Suomen aikaa. Kilpailun kokonaistilanne alla.

Ruotsin MM-rallin tilanne, EK 5/18

 1. Takamoto Katsuta, Toyota
 2. Esapekka Lappi & Janne Ferm, Hyundai +5,3
 3. Elfyn Evans, Toyota +32,0
 4. Adrien Fourmaux, M-Sport Ford +34,4
 5. Oliver Solberg, Skoda (WRC2) +59,7
 6. Thierry Neuville, Hyundai +1:15,5
 7. Georg Linnamäe, Toyota (WRC2) +1:18,1
 8. Sami Pajari & Enni Mälkönen, Toyota (WRC2) +1:23,0
 9. Roope Korhonen & Anssi Viinikka, Toyota (WRC2) +1:30,7
 10. Mikko Heikkilä & Kristian Temonen, Toyota (WRC2) +1:38,7
 11. Emil Lindholm & Reeta Hämäläinen, Hyundai (WRC2) +1:43,8
 12. Lauri Joona & Janni Hussi, Skoda (WRC2) +1:50,0

Grégoire Munster, M-Sport Ford +5:42,7

LUE LISÄÄ