Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner avaa Porschen kanssa kaatuneita neuvotteluja.

Saksalaisjätin oli tarkoitus tulla mukaan Red Bullin moottoritoimittajaksi kaudella 2026 uusien moottorisääntöjen astuessa voimaan.

Porschen aikomuksena oli lyöttäytyä mukaan Red Bullin itsensä aloittamaan moottoriprojektiin, jota ollaan käynnistelty heidän uudella moottoripajallaan Milton Keynisissa, jossa sijaitsee koko Red Bullin tehdas.

Kauppaa kuitenkin hiersi eniten energiajuomajätin osakkeiden jakopolitiikka sekä toimintatavat. Porsche olisi halunnut jakaa koko tallin toiminnan puoliksi, eikä Hornerin mukaan heidän aikeensa sopineet Red Bullin tapaan toimia kuninkuusluokan huipulla.

Lisäksi huolta aiheutti toiminnan puolittamisessa Red Bullin osalta se, että heiltä saatettaisiin viedä mahdollisuus reagoida nopeasti F1-sarjan vaatimiin mahdollisiin muutoksiin sekä kompromisseihin Porschen korporatiivisesta lähestymistavasta johtuen.

Red Bull on investoinut isolla rahalla omaan moottoripajaansa Hondan lähdön jälkeen. Tästä syystä he eivät ole myöskään riippuvaisia suuren autojätin mahdollisesta taustatuesta.

– Tietysti Red Bullin tullessa moottorivalmistajaksi kaudella 2026, oli luonnollista käydä keskusteluja, aloittaa Horner motorsport.com –sivustolla.

– Nuo keskustelut ovat nyt päättyneet ja kävi ilmi, ettei se ollut oikein Red Bullin kannalta. Sitoiduimme puolitoista vuotta sitten moottorivalmistajiksi ja olemme investoineet massiivisesti uusiin tiloihin sekä ihmisiin.

– Ensimmäinen Red Bullin moottori startattiin noin kuukausi sitten, paljastaa Red Bull -pomo.

Horner painottaa sitä, ettei heidän toimintansa tulevaisuudessa ole riippuvainen suuren valmistajan taustatuesta. Taloudellinen tuki on oletetusti aina tarpeen, jota Porschella olisi ollut varmasti tarjota, mutta Red Bull -pomon mukaan heidän aikeensa eivät sopineet Red Bullin pitkän tähtäimen suunnitelmiin.

– Emme edes keskutelleet raha-asioista. Porsche on mahtava brändi, mutta heidän DNA on melko erilainen. Keskusteluiden aikana kävi selväksi erilaiset strategiset menetelmät, jatkaa Horner.

– Red Bull on näyttänyt mihin se pystyy F1:ssä. Itsenäisenä tiiminä ja omilla moottoreilla odotamme innolla kilpailevamme muita talleja vastaan, joilla on omat korit sekä moottorit.

Energiajuomajätti ei kuitenkaan poissulje vaihtoehtoa muille sarjaan mahdollisesti pyrkiville moottoritoimittajille. Tällaisen tahon on vain oltava valmis antamaan Red Bullille enemmän päätäntä -sekä toimintavaltaa.

– Olemme täysin sitoutuneita Red Bullin omaan voimayksikköön. Jos jostain ilmaantuu jokin, jolla on tarjota jotain projektiimme, harkitsisimme sitä ehdottomasti, mutta se ei ole välttämättömyys, jatkaa Horner.

– Tulemme olemaan ainoa talli Ferrarin lisäksi, jonka moottori ja alusta tulevat kaikki saman katon alta, fiilisteli Red Bull -pomo.