Entinen F1-kuljettaja Ralf Schumacher puntaroi tarvittavaa budjettia, jolla voi mahdollisesti päästä aina moottoriurheilun kuninkuusluokkaan asti. 


F1-sarjassa pyörii isot rahat ja laji on tunnettu paksujen lompakoiden leikkikenttänä. Viime vuonna muun muassa sarjan seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton kuvaili sarjan nykymenoa miljardööripoikien klubiksi. Sarjassa kurvailee tätä nykyä muutamia kuljettajia, jotka tulevat vauraista perheistä. Lando Norris ja Sergio Perez ovat miljonäärien poikia, unohtamatta Lance Strollia sekä Nicholas Latifia, joiden isät ovat puolestaan miljardöörejä.


Max Verstappenin, Carlos Sainzin, Mick Schumacherin ja Kevin Magnussenin isät ovat taasen entisiä kuljettajia, jotka ovat olleet mukana raivaamassa tietä jälkikasvulleen.

Hamilton kuuluu katraaseen, joka on puskenut tiensä alusta saakka omin avuin, ennen kuin suuremmat sponsorit alkoivat tukemaan häntä. Hänen isänsä puski kolmea työtä samaan aikaan, pitääkseen poikansa unelman hengissä.

Vallitsevan inflaation kasvaessa yhä useammat joutuvat väkisinkin hyvästelemään kalliin harrastuksen ja unelmansa. Ralf Schumacherin mukaan karting-vuosista kuninkuusluokkaan palaa noin 13-15 miljoonaa euroa pätäkkää. Pelkästään karting voi saksalaisen mukaan maksaa vuodessa huimat 250 000 euroa.

– Tarvitset 30 000 euroa jo Bambino-kartingiin, joka on tarkoitettu kuudesta kahdeksaan vuotiaille. Matkustelet ympäriinsä, nukut jossakin ja hieman syöt jotakin, kaikki tarvikkeet ja niin pois päin, kertoo Schumacher motorsport-totalin haastattelussa.

– Kansainvälisessä kartingissa ammattilaistiimi mukana jokaisessa kisassa pärjäät hyvin neljännesosamiljoonalla (250 000€). Tavallisella kuolevaisella ei ole varaa edes rahoittaa pienempiä luokkia, se on lähes mahdotonta.

– Aluksi se saattaa olla hieman helpompaa, kunhan se on klubitoimintaa. Siellä on luokkia, joita pystyt maksamaan, mutta sen jälkeen siitä tulee erittäin vaikeaa, jatkaa Schumacher.

Ralf sekä hänen kuuluisampi veljensä Michael Schumacher aloittivat lajin parissa 1980-luvulla, eikä hekään olisivat päässeet pidemmälle ilman sponsoreiden tukea. Lajin harrastamista helpotti myös asuminen aivan karting-radan tuntumassa.

– Olimme onnekkaita saadessamme tukijoita ja siltä osin myös, että karting oli tuolloin paljon halvempaa, eikä taso ollut niin kova. Me kasvoimme mikroautoradalla ja pystyimme hyödyntämään sen edun, sanoi kuusi osakilpailuvoittoa F1-sarjassa ajanut saksalainen.

Lähde: PlanetF1