F1-historian lahjakkaimpiin insinööreihin kuuluva Adrian Newey on huolissaan sarjan nykysuunnasta. Kuninkuusluokka aloitti uuden aikakauden kaudella 2022. Tallien tehtävänä oli muovata autojen aerodynamiikka sopivaksi uusien sääntömuutosten kanssa.

Muutosten tarkoituksena on parantaa kilpailua radalla. Viime vuosina nähty ilmiö on todistanut, että suuremmat sekä painavammat F1-autot ovat vaikeampia ohitettavia varsinkin. Edellä ajavan auton aiheuttama likainen ilma vie jahtaavilta kuljettajilta suuren määrän downforcea pois. Perässä pysyminen oli lähes mahdotonta.

Aerodynamiikkaan urallaan keskittynyt Newey ei ole kuitenkaan tyytyväinen uusista säännöistä. Britti-insinöörin mukaan autot muistuttavat jatkuvasti tavallisia kilpa-autoja, eikä F1-sarjassa totuttuja innovatiivisia mestariteoksia.

– Autojen paino on noussut viime vuosina noin 600 kilosta peräti 800 kiloon. Samalla me työskentelemme niska limassa yrittäessämme päästä minimipainoon, Newey kommentoi PlanetF1-sivuston mukaan.

– Autoista on tullut painavempia sekä suurempia, eikä aerodynaamista hienoutta ole enää niin paljon, sillä ilmanvastus alkaa olemaan jo niin suurta. Luonnollisesti tämä on väärä suunta.

– Sama pätee jokaista autovalmistajaa, joilla on jostain syystä pakkomielle valmistaa jatkuvasti suurempia autoja. Ongelmaksi muodostuu se, kuinka paljon energiaa vaaditaan liikuttamaan sitä pirulaista.

– Minun mielestäni me tarvitsemme pienempia, kevyempiä sekä energiaystävällisempiä autoja.

Newey näyttää murheistaan huolimatta onnistuneen jälleen Red Bullin kilpurin suunnittelussa. Energiajuomatalli johtaa tällä hetkellä molempia MM-taulukoita.