Brasilian GP tarjosi draamaa koko viikonlopun osalta. Mercedeksen Lewis Hamilton joutui lähtemään sprinttikilpailuun viimeisestä ruudusta, koska Mercedes-kuski hylättiin aika-ajoista.

Sprinttikilpailussa viidenteen ruutuun noussut Hamilton sai vielä kilpailuun viiden lähtöruudun rangaistuksen uudesta moottorista. Lopulta itse kilpailussa Hamilton ajoi kymmenennestä ruudusta voittoon.

SuomiF1-sivusto listasi kisaviikonlopun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Hollantilainen näytti Brasiliassa jälleen sen, että kun paine alkaa lisääntymään kattilassa, kansi lentää vauhdilla auki. Oli paljon hitaampi kuin Hamilton ja yritti törkeällä tavalla estää brittikuljettajan ohituksen. Verstappen olisi ansainnut tilanteesta vähintään viiden sekunnin aikasakon.

Red Bull -pomo ei ymmärrä kohua Max Verstappenin puolustuksen ympärillä – ”Rangaistus mistä?”

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilaistulokas kärsi jälleen omasta malttamattomuudestaan. Tsunodalla riittää vauhtia, mutta järki tuntuu joskus puuttuvan 20-vuotiaan ajamisesta. Virheet ovat kasautuneet ja Tsunoda saa kiittää onneaan, että ajopaikka ensi kaudelle on jo taskussa. Nuorukaisen tilannetta ei auta se, että tallikaveri Pierre Gasly ajaa para-aikaa uransa parasta kautta.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Harvemmin podiumille ajanutta kuskia voi moittia, mutta tallikaveriin jälleen verrattaessa oli suomalaisen suoritus korkeintaan tyydyttävä. Startti meni pieleen ties kuinka monennen kerran tällä kaudella ja molemmat Red Bullit onnistuivat livahtamaan heti avauskierroksella edelle. Virtuaalinen turva-auto ja tallikaveri Lewis Hamiltonin uskomaton vauhti pelasti Bottaksen tällä kertaa vertauskuvannollisesti Toto Wolffin nyrkiltä.

Max Verstappen (takana) joutui lopulta taipumaan Lewis Hamiltonille. Kuva: Getty Images.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Antonio Giovinazzi. Giovinazzi pääsi kilpailuun kolmannestatoista ruudusta, mutta silti jotenkin hän onnistui putoamaan viimeisestä ruudusta lähteneen tallikaverinsa taakse. Kisavauhti ei ole Giovinazzilla osunut kohdilleen ja nyt alkaa näyttämään siltä, ettei italialaiselle ole ensi kaudella töitä Valtteri Bottaksen tallikaverina.

Nooa Ruuth: McLaren. Uskomaton alkukausi on enää muisto vain. Selitys brittitallin heikolle kauden lopetukselle on toivottavasti se, että katseet on jo käännetty ensi kauden sääntömuutoksiin. Ferrari tuli Meksikossa ohitse pisteissä, eikä Brasilia lupaa hyvää McLarenille loppukautta ajatellen. Ricciardon keskeytys sekä Norriksen osuma lähdössä kuvastavat tallin nykytilannetta. Huolestuttavasti sama trendi on tuntunut toistuvan nyt jo kahtena peräkkäisenä kautena.

Kilpailujohto paljastaa: Tuomaristo ei käyttänyt Max Verstappenin autokameraa tutkiessaan hollantilaisen kyseenalaista puolustamista

Eetu Lehtonen: Tuomaristo. Ei se nyt tälläkään kertaa onnistunut. Pidemmän aikaa johdonmukaisuutta pyydetyltä tuomaristolta tuli jälleen kerran yksi ohilaukaus, kun Max Verstappen ajatti holtittoman näköisesti arkkivihollisensa ulos radalta. Kauden kolmas töötti tämän kaksikon välillä olisi ollut tosiasia ilman Hamiltonin väistöä. Kuluvalla kaudella rangaistuksia on jaettu kilpailutilanteista liian herkästi ja nyt, kun olisi ollut aiheellinen paikka jopa aikasakkoon, nostettiin tuomariston kopissa kädet pystyyn. Max meni tällä kertaa liian pitkälle.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Tuomaristo. Miten tuomariston voi olla näin vaikea saada edes yksi tuomio oikein kauden aikana? Jos Verstappen-Hamilton-tilanteessa olisi ollut kuka tahansa muu, olisi aikasakko heilunut. Verstappen ajoi vaarallisesti eikä edes yrittänyt päästä mutkaa läpi. Red Bull -kuskin ainoa tavoite oli ajaa Hamiltonin eteen. Jos kokenut Hamilton ei olisi väistänyt, olisi radan varteen jäänyt kaksi autoa.

Mercedes-pomo meuhkaa edelleen FIA:n suuntaan – ”Se oli vain jäävuoren huippu, naurettavaa!”

Nooa Ruuth: Tuomaritoiminta. Itselleni ei tule muuta sanaa mieleen kuin farssi. Ennen sunnuntain osakilpailua päätökset menivät oikein, mutta se, kuinka kauan Lewis Hamiltonin takasiipeä tutkittiin oli vitsi. Kaiken kruunasi sunnuntain rimanalitus, jossa asetettiin pelottava linja loppukaudelle. Jokainen katsoja näki, että Max Verstappen ei edes yrittänyt jarruttaa nelosmutkaan puolustaessaan johtoaan. Silti tilannetta ei lopulta otettu edes tutkintaan. Jos kyseessä ei olisi mestaruustaisto, olisi Verstappenia rangaistu välittömästi. Tuomaroikaa päin persettä jos haluatte, mutta pitäkää nyt edes sama linja.

Eetu Lehtonen: Lance Stroll. Kanadalaisella ei yksinkertaisesti vauhti riitä ja kädet tuntuu muutenkin puristavan jatkuvasti rattia liian lujaa. Aika-ajo meni jälleen penkin alle ja tuloksena oli jääminen ensimmäiseen osioon. Onneksi Aston Martinilla on toinenkin auto, sillä tallikaveri sentään on pistetaistelussa kisasta toiseen. Strollin onneksi pappa betalar.

TOP3

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Sprinttikilpailussa Bottas teki Hamiltonin kannalta arvokasta työtä ja kilpailussa onnistui heikosta lähdöstä huolimatta ohittamaan Perezin. Lisäksi pääsi lopussa lähes kolmen sekunnin päähän Verstappenista. Jos hollantilainen olisi saanut ansaitsemansa rangaistuksen, olisi Bottas täydentänyt Mercedeksen illan kaksoisvoitolla.

Nooa Ruuth: Ferrari. Italialaistalli on palaamassa nopeasti takaisin kärkikahinoihin. Uuden voimanlähteen asennuksen jälkeen Ferrari on toiminut radalla loistavasti. Musta ori voi todellakin olla musta hevonen ensi kauden mestaruustaistoa silmälläpitäen. Tällä kaudella valmistajien kolmas sija tulisi olla jo takataskussa.

Eetu Lehtonen: Pierre Gasly. Yksi kuluvan kauden parhaista kuljettajista jatkoi vahvaa suorittamistaan Interlagosissa. Perjantain aika-ajo oli jälleen yksi nappisuoritus ja sunnuntain kilpailussa onnistui jättämään pahimmat kilpailijat taakseen. Edelle ehtivät vain kärkitallit sekä Ferrarit ja AlphaTauri on edelleen ranskalaisen ansiosta tiukasti mukana taistelussa valmistajien sarjan vitospaikasta.

TOP2

Kimi Räikkönen pyörähti sprinttikilpailussa, mutta teki huiman nousun sunnuntain täydessä kilpailussa. Kuva: Getty Images.

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Räikkösen uroteko Brasiliassa jäi hieman pimentoon kärkitaistelun käydessä kuumana. Varikolta kisaan startannut Räikkönen nousi kilpailussa lopulta peräti kahdenneksitoista. Vaikka pisteitä siitä ei heru, kahdeksan sijan nouseminen Alfa Romeon kalustolla on loistava suoritus. Lisäksi Räikkönen ajoi viidenneksi nopeimman kierroksen kilpailussa. Kovemman kierrosajan kellottivat vain Mercedes- ja Red Bull -kuskit.

Nooa Ruuth: Pierre Gasly. Kärkikaksikon takana kauden kuljettaja. Ranskalainen on raahaamassa Alpha Tauria Alpinen ohi mestaruustaistossa lähes yksin. Gasly on voittanut muutaman vuoden takaiset demoninsa ja on mielestäni valmis palaamaan kärkitalliin. Toivottavasti ranskalaiselle se mahdollisuus myös suodaan.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Taistelu valmistajien sarjan kolmannesta sijasta näyttää koko ajan entistä enemmän painuvan punaisten autojen suuntaan. Moottoripäivityksen jälkeen tiimillä on napsahtanut asiat mallikkaasti kohdilleen ja vauhti on alkanut kiihtymään. Carlos Sainzin kolmas sija sprintissä oli varmasti miellyttävä lisäbuusti, vaikka siitä ei tarjoiltukaan kuin yhden pisteen edestä herkkua. Tallissa tuntuu vallitsevan myös kuljettajien kesken sopiva harmonia.

TOP1

Lewis Hamilton otti brasilialaisfanit huomioon juhlinnoissaan. Kuva: Getty Images.

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Viimeisestä ruudusta viidenneksi ja kymmenennestä ruudusta voittoon, vaikka kerran joutui törkeästi ajatetuksi radalta ulos. Lewis Hamilton on herännyt tähän MM-taistoon ja Verstappenin härskin kiilauksen jälkeen brittikuljettaja oli kuin talviunilta herännyt karhu. Jos Verstappen aikoo viimeisissä kisoissa tämän löydä, on hänen löydettävä vauhtia lisää ja rutkasti.

Nooa Ruuth: Lewis Hamilton. Olkoot Mercedeksen upouusi moottori kuinka hyvä tahansa. Lewis Hamilton tarjoili Interlagosissa jotain, jota jokaisen F1-fanin tulisi ihailla. Mies ohitti radalla jokaisen kuljettajan, voitti kilpailun 10 sekunnin turvin vaikka reppuselästä löytyi 24 ruutua rangaistuksia. Brittikuljettajan keskittyminen on vertaansa vailla. Jos hallitseva mestari lyö pöytään parasta, niin on hän pysäyttämätön. Nautitaan tästä suurudesta vielä, kun se on mahdollista.

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Seitsenkertainen mestari laittoi Brasiliassa sellaisen karnevaalivaihteen päälle, ettei koko Brasiliassa olla moista sambaa todistettu. Britti oli vauhdillisesti täysin omassa kastissaan koko viikonlopun ja Hamilton näytti jälleen kerran, ettei häntä kannata koskaan laskea pois, kun spekuloidaan kisan voittajia.