Red Bullin Max Verstappen juhli voittoa sunnuntai-iltana Yhdysvaltain GP:ssä. Hollantilainen kasvatti MM-johtonsa Lewis Hamiltoniin jo kahteentoista pisteeseen.

SuomiF1-sivusto listasi kilpailun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Ei pysynyt aika-ajossa kärkikolmikon perässä ja kilpailussa nousua ei tapahtunut riittävästi. Tällä kaudella on nähty, että Bottas on ajoittain jopa surkea ohitustilanteissa. Suomalaiselta kaivattaisiin nyt lisää aggressiivisuutta.

Mercedes-pomo Toto Wolff ei allekirjoittanut Valtteri Bottaksen kritiikkiä – ”Hän onnistui erittäin hyvin”

Nooa Ruuth: Austinin kilparata. COTA:n kunto on ollut tiedossa jo vuosia, mutta tänä vuonna homma meni jo yli. MotoGP ei ole palaamassa radalle, jos uudistustöitä ei tehdä, ja nyt F1-tallit joutuivat tekemään varatoimenpiteitä, jotta autot eivät hajoa. Ja silti Pierre Gaslyn sekä Fernando Alonson iltapuhteet päättyivät auton hajotessa radan heikon kunnon takia. Ei näin.

Lewis Hamilton joutui pettymään – ”Luulin hetken, että voisimme voittaa kisan”

Eetu Lehtonen: Mercedes. Mestaritalli osoitti jälleen kerran arat paikkansa. Taktisella puolella otettiin takkiin ja Valtteri Bottakselle vaihdetaan tällä hetkellä osia useammin kuin tiimin jäsenet kalsareitaan. Red Bull oli vauhdillisesti sekä taktisesti vahvempi ja toivoa sopii, ettei mustiin autoihin jouduta enää osia uusimaan. Muuten saattaa tulla kiire.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Fernando Alonso. Nyt nähtiin jo sitä vanhaa ja tuttua Nandoa. Vaikka kisassa tunteet kuohuvat ja Alonson kaltaisia persoonia tarvitaan, pitäisi kokeneen espanjalaisen osata jättää ylilyönnit pois. Hullu sukellus Giovinazzin ohi ja siitä valitus radioon oli täysin turhaa.

Nooa Ruuth: Kimi Räikkönen. Aika-ajo oli jälleen täysi pannukakku. Räikkönen ajoi hyvin sunnuntaina ja oli tuomassa tärkeän pisteen Alfalle. Sitten kuitenkin Räikkönen teki valitettavan usein tällä kaudella nähdyn ajovirheen. Williamsin saavuttaminen pisteissä alkaa olla jo kaukainen haave. Tallin epätasaisuutta kuvastaa Räikkösen kausi. Suomalainen ei vain saa puristettua edes yhtä ehjää viikonloppua, jolloin kaikki toimisi.

Eetu Lehtonen: Austinin radan pinta. Tätä osattiin jo MotoGP -luokan kilpailun jäljiltä odottaa ja radalle tehtiinkin joitakin hätäisiä korjauksia. Silti Austinin moottorirata muistutti enemmän perunapeltoa kuin kunnon kilparataa. Pomppuinen rata johti keskeytyksiin, eikä se ole lainkaan hyväksyttävää. Toivoa sopii, että rata on ensi kaudella kunnossa, sillä muuten tapahtuma oli oikein onnistunut.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Ei ollut Aston Martineiden viikonloppu. Vauhti oli täysin kadoksissa ja Sebastian Vettelin tuoma piste oli maksimisuoritus. Kertoo tallin viikonlopusta, jos yksi piste on lähes absoluuttinen maksimi.

Nooa Ruuth: Alpine. Ranskalaistalli nappasi nolla pistettä kahdella keskeytyksellään. Suurempi tarina oli kuitenkin naurettava kitinä Fernando Alonsolta sekä tallin kilpailujohtajalta. Passiivisaggressiivinen viestintä Michael Masin suuntaan ei aiheuttanut allekirjoittaneessa muuta tunnetta kuin myötähäpeää.

Eetu Lehtonen: Fernando Alonso. Kokeneen kehäketun ”vanhat tavat” nostivat päätään Austinissa. Alpine-kuljettaja on käytännössä koko kauden vinkunut tuomariston tekemisestä ja välillä toki syystäkin. Sunnuntaina kuitenkin konkarin avautuminen radiossa oli naurettavaa. Tilanteesta teki vieläkin surullisemman myös se, että Alonso sai tallinkin yhtymään miehen kitinään.

Kimi Räikkösen temppu pääsi ihon alle – Fernando Alonso raivosi vielä kilpailun jälkeenkin: ”Fanit eivät ansaitse tällaista”

TOP3

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Surkea aika-ajo, mutta kisavauhti oli erinomaista. Räikkönen oli tuomassa jo pisteitä kotiin, mutta pieni ajovirhe ykkössektorilla pudotti kolmanneksitoista. Kokonaisuutena erinomainen kilpailu Räikköseltä. Erityisesti taistelu Alonsoa vastaan oli raivokasta, mutta reilua, josta Räikkönen selviytyi voittajana.

Kimi Räikkönen selvensi kohtalokasta ajovirhettään USA:n GP:n loppuhetkillä – tästä eriskummallinen pyörähdys johtui

Nooa Ruuth: Austinin palkintoseremonia. En muista nauraneeni näin paljoa palkintoseremoniassa koskaan aiemmin. Amerikkalaisuus on brändätty juuri niin sopivasti yli, että Shaquille O’Neilin saapuminen jäätävän kokoisella sarvin koristetulla autolla on silkkaa timanttia. Lisäksi miehen seisominen kansallishymnien aikaan kärkikaksikon välissä kiusaantuneena. En ymmärrä lainkaan, mutta siinä hienous piileekin. Stay weird, Austin.

NBA-legenda Shaquille O’Neal palkitsi Yhdysvaltain GP:n voittaneen Max Verstappenin. Kuva: Getty Images

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Australialainen nollasi Turkin GP:n pettymyksen ja ajoi erittäin väkevästi Austinissa. Merkillepantavaa oli nimenomaan se tosiasia, että hän oli aika-ajoissa sekä kilpailussa tallikaveri Lando Norrisia nopeampi. McLaren tarvitsee juuri tällaisia suorituksia lisää, mikäli aikovat pitää viime aikoina lisävauhtia saaneen Ferrarin takanaan MM-pisteissä.

TOP2

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolaiselta juuri sitä, mitä Red Bull on koko kauden halunnut. Haastoi tosissaan Hamiltonia ja Verstappenia aika-ajoissa. Olisi päässyt avauskierroksella myös Verstappenin ohi, mutta luonnollisesti löi liinat kiinni. Erinomainen viikonloppu Checolta.

Nooa Ruuth: Charles Leclerc. Ferrari-kuljettajalta tyylipuhdas viikonloppu. Huippujännittävä taistelu valmistajien kolmospaikasta saa jatkuvaa nostetta monacolaisen suoritusten ansiosta. Molemmat italialaistallin kuskit ansaitsevat tältä kaudelta suitsutusta, mutta Leclerc tuntuu ottavan tallin reppuselkäänsä silloin, kun se sitä eniten kaipaa.

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Seitsenkertainen mestari ei tehnyt oikeastaan mitään kilpailussa väärin. Hieno startti ja monet pidättivät ykkösmutkaan mentäessä hengitystään, mutta tällä kertaa selvittiin osumitta. Mercedeksen taktiikka jätti toivomisen varaa ja Austinin radalla ohittaminenkin muodostui yllättävän vaikeaksi, joten ratapaikan menettäminen Max Verstappenille koitui kohtalokkaaksi. Toinen sija ja kilpailun nopein kierros oli kuitenkin maksimi Hamiltonille jaetuista korteista.

TOP1

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Hollantilaiselta tasapainoinen ja erinomainen kilpailu. Rengaskuluma näytti olevan Red Bullilla suurempaa kuin Mercedeksellä, mutta tästä huolimatta Verstappen pystyi pitämään Hamiltonin helposti takanaan. Täydellinen suoritus.

Nooa Ruuth: Red Bull. Max Verstappenin mestaruusjuna puksuttaa eteenpäin, mutta myös valmistajien mestaruus kiiluu jo silmissä. Eroa on vielä reilut 20 pistettä, mutta talli huokuu itsevarmuutta. Tiukka mestaruustaisto ratkeaa tänä vuonna uhkarohkeudella, eikä Red Bull pelkää yrittää napata pelikirjan erikoistemppuja. Luotto kuljettajaan, taktiikkaan sekä koneistoon on nostamassa RB:tä mestariksi. Mutta pitäkää nyt huoli, että Checo-paralla on juotavaa kotikisassaan.

Sergio Perez täydensi Red Bullin viikonlopun ajamalla kolmanneksi. Kuva: Getty Images

Eetu Lehtonen: Red Bull. Näytti jo siltä, että Mercedes olisi onnistunut taikomaan itselleen edellisten kisojen perusteella vauhtiedun, mutta energiajuomajätti käänsi tilanteen päälaelleen Austinissa. Max Verstappen täräytti paalulle ja myös Sergio Perez sai kerrankin autonsa hyviin asemiin kilpailuun lähtiessä. Rohkea strategia toimi ja Mercedes jätettiin jälleen kerran nuolemaan näppejään.