Red Bullin Max Verstappen juhli kolmatta perättäistä voittoaan Itävallan GP:ssä sunnuntaina.

Verstappenin lisäksi palkintopallille nousivat Mercedeksen Valtteri Bottas ja loistavan viikonlopun ajanut McLarenin Lando Norris.

SuomiF1-sivusto listasi tuttuun tapaan viikonlopun topit ja flopit.

TOP3

Juuso Koivumäki: Ferrari. Aika-ajossa heikohko suoritus, mutta kilpailussa täyttä priimaa. Molemmat kuljettajat nousivat pisteille, ja lopun taktinen veto vaihtaa kuskien paikkoja toi lopulta tallille huomattavasti isomman pistepotin, kun Carlos Sainz pystyi kohentelemaan asemiaan kahdella sijalla.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Tuntuu väärältä asettaa uransa ensimmäisen ”Grand slamin” napannut Verstappen toppien pohjalle. Ehkä se kertoo jo siitä, miten huippusuoritukset ovat hollantilaiselta jo lähes arkipäivää. 23-vuotias oli täysin ylivoimaninen Red Bull Ringillä kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Red Bull hoiti leiviskänsä loistavasti ja niin teki myös Verstappen.

Eetu Lehtonen: George Russell. Brittikuljettaja on yliajanut heikkoa Williams-autoaan jo käytännössä koko alkukauden ja kaverin esiintyminen aika-ajojen toisessa osiossa on alkanut olemaan tuttua kauraa. Itävallan lyhyt ratakierros antoi tällä kertaa eväät vielä parempaan, sillä Russell täräytti Williamsinsa aika-ajojen viimeiseen osioon ja teki sen vielä kovemmalla rengasseoksella. Kilpailusta ei valitettavasti taaskaan pisteitä tullut kotiinviemisiksi, sillä Fernando Alonso varasti loppukierroksilla Russellilta viimeisen pistesijan. Vahva viikonloppu kuitenkin jälleen nuorelta britiltä.

”Auto kulki kuin raiteilla” – Max Verstappen ylivoimaiseen voittoon Itävallassa

TOP2

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Ylivoimainen suoritus kilpailussa ja MM-johto vankistuu. Aika-ajossa oli hävitä Lando Norrisille, mutta kilpailussa täysin omalla tasollaan. Onko Max Verstappenille pysäyttäjää tällä kaudella? Tuskin.

Nooa Ruuth: George Russell. Brittikuljettaja raahasi Williamsin Q3-osioon ensimmäistä kertaa vuosiin. Vaikka pisteet menetettiinkin viime hetkillä Fernando Alonsolle voi britti pitää silti päänsä pystyssä. Lähtö poislaskettuna ajo oli tasaista. 23-vuotiaan silmissä kiiluu paikka Lewis Hamiltonin vierellä ensi kaudella. Jos nämä suoritukset jatkuvat, on vaikea nähdä, että Toto Wolff voisi vastustaa Russellin vetoa.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Laitteet laulaa ja hollantilainen toimittaa. Virheetön viikonloppu palkittiin paalulla, voitolla ja kilpailun nopeimmalla kierroksella.

TOP1

Lando Norris nappasi Itävallassa jo kauden kolmannen palkintopallipaikkansa. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Lando Norris. Aivan uskomaton suoritus nuorelta brittikuljettajalta. Aika-ajossa eturiviin ja kilpailussa nousi takaisin palkintopallille, vaikka oli pudonnut sieltä aikasakon takia. Pystyi taistelemaan Mersujen kanssa ja jopa päihittämään seitsenkertaisen maailmanmestarin Lewis Hamiltonin.

Nooa Ruuth: Lando Norris. Siitä ei ole enää epäilystäkään: Norris kuuluu F1-sarjan eliittiin. Yhdeksän ajettua kilpailua, kolme palkintosijoitusta, kahdeksan kertaa viiden parhaan joukossa ja yhdeksän pistesijaa. Aivan sairasta luettavaa mieheltä, joka ajaa vasta kolmatta kauttaan kuninkuusluokassa. Viime kausina F1-kuljettajien korkeimmassa kastissa ovat majailleet Verstappen sekä Hamilton. Näillä näytöillä Norris kolkuttelee jo porteilla. Ensi kaudelle varteenotettava mestariehdokas.

Eetu Lehtonen: Lando Norris. Nuoren britin kohdalla alkaa ylistyssanat jo loppumaan. McLarenilla vajaan viiden sadasosan päähän paalupaikasta ja kilpailussa oli korjaamassa hedelmät, kun Lewis Hamiltonin Mersuun tuli vikaa. Jälleen kerran paras mahdollinen suoritus tältä kaverilta ja palkinnoksi kuohujuomaa podiumilla.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Aika-ajo oli tuttua Räikköstä: joku sektori napsahtaa oikein mallikkaasti, mutta toinen menee surkeasti. Kisassa loistava nousu, kunnes lopussa erittäin erikoinen virhe ja kolari Sebastian Vettelin kanssa, mistä lopulta ansaitusti rangaistus.

Entiset tallikaverit ottivat yhteen päätöskierroksella: Kokeneet konkarit eivät lähteneet etsimään syyllisiä – ”Ehkä se oli vain väärinkäsitys”

Nooa Ruuth: Esteban Ocon. Kolmen vuoden jatkosopimuksen solmittuaan Oconin pistesaldo näyttää edelleen nollaa. Kilpailu päättyi ensimmäisellä kierroksella, eikä aika-ajotkaan ole kestänyt ensimmäistä osiota pidemmälle nyt kahdessa peräkkäisessä kilpailussa. Ranskalaista vaivaa edelleen epätasaisuus. Jos Alpine on todellakin niin vahva, mitä väittävät tulevalla kaudella, ei Oconin toilailuja voi katsoa sormien läpi.

Eetu Lehtonen: Yuki Tsunoda. Oppirahoja on maksettu vahvan avauskisan jälkeen viikonlopusta toiseen ja paine nuorella japanilaisella lienee Helmut Markon valvovan katseen alla vain kasvavan. Aika-ajo oli vahva, mutta pisteet jaetaan sunnuntaisin ja pyöreä nolla napsahti jälleen Tsunodan kohdalle. Kaksi idioottimaista rangaistusta varikon sisääntulossa eivät ainakaan auttaneet pisteiden metsästyksessä.

Yuki Tsunodan tulokaskausi on ollut vaikea. Kuva: Getty Images

FLOP2

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Muutaman hyvä kilpailun jälkeen heikompi suoritus Aston Martinilta. Kumpikaan kuljettajista ei ollut lähelläkään pistesijoja, joten parantamista jää rutkasti ennen tallin ”kotikilpailua”.

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilainen on tällä hetkellä yksinkertaisesti liian kovassa paikassa. Tallikaveri Gasly nappaa jatkuvasti pisteitä, kun Tsunoda taas tuntee Helmut Markon polttavan katseen niskassaan. Kaksi todella naurettavaa rangaistusta varikolle tultaessa saavat energiajuomatallin edustajat varmasti lyömään nyrkkiä pöytään. Yksi kausi F2-sarjassa lisää olisi voinut tehdä nuorukaisen hermoille hyvää. Nopeutta riittää, mutta kokonaispaketti on pahasti puolitiessä.

Eetu Lehtonen: Esteban Ocon. Missä tämä kaveri on lymyillyt monivuotisen jatkosopimuksen julkistamisen jälkeen? Aika-ajo oli jälleen täydellinen pannukakku, eikä kilpailukaan kauaa kestänyt, vaikka nuorella ranskalaisella loppuikin vain tila yksinkertaisesti kesken. Paremmista lähtöasetelmista ei olisi tuotakaan tapahtunut. Fernando Alonsosta tulee jatkuvasti Alpinen jämäkämpi lipunkantaja.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Yuki Tsunoda. Japanilaiskuljettajalta kaksi identtistä ja aivan käsittämätöntä mokaa, jotka pudottivat hänet MM-pisteiltä. Tuolla tasolla pitäisi osata ajaa varikolle oikein, mutta Tsunodalle se näytti tuottavan ongelmia. Tsunodan tilannetta ei ainakaan helpota se, että tallikaveri Pierre Gasly vie pidemmän korren jokaisena viikonloppuna.

Sergio Perezin kilpailu meni sunnuntaina vihkoon. Kuva: Getty Images

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Meksikolainen ei toipunut ensimmäisten kierrosten selkkauksestaan Lando Norriksen kanssa. Mielestäni miehen toinen sakko oli tuomaristolta vääryys, mutta fakta on selvä. Lewis Hamiltonin kärsiessä ongelmista, olisi Perezin täytynyt olla kärkikahinoissa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan meksikolainen jäi lopulta kuudenneksi. Pari aikaisempaa kisaviikonloppua kuitenkin pehmentävät tätä mahalaskua.

Sergio Perez katuu Itävallan GP:n ajoliikkeitään – ”Tuo ei ole tapani ajaa kilpaa”

Eetu Lehtonen: Sergio Perez. Meksikolaisella oli kilpailun alussa kortit käsissään tuoda Red Bullille kotiradalta himoittu kaksoisvoitto ja maltti olisi ollut valttia. Turhan riskialtis ohitusyritys Lando Norrisista johti Red Bull -kuljettajan päätymiseen hiekoille, eikä sen jälkeen voitu enää haaveilla kärkisijoista. Kilpailu olikin sen jälkeen aikamoista roiskimista ja ruutulipulle kurvattiinkin yhteensä kymmenen sekunnin aikasakkojen turvin.