Azerbaidzhanin GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottakselta umpisurkea suoritus, Sebastian Vettel kuin uudestisyntynyt

Azerbaidzhanin GP tarjosi hurjaa draamaa. Kilpailun voittoon ajoi lopulta Red Bullin Sergio Perez ennen Aston Martinin Sebastian Vetteliä ja Alpha Taurin Pierre Gaslya.

MM-sarjan kärkinimet Max Verstappen ja Lewis Hamilton jäivät kilpailussa täysin pisteittä.

SuomiF1-sivusto listasi Bakun viikonlopun topit ja flopit.

TOP1

Sebastian Vettel toi Aston Martinille ensimmäisen palkintopallipaikan. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Uskomaton kilpailu nelinkertaiselta maailmanmestarilta. Vettel on löytänyt vireensä Aston Martinilla ja napsi sijoja ylöspäin loistavalla tehokkuudella Azerbaidzhanissa. Vaikka turva-auto auttoi nousussa, piti Vettelin silti ohitukset tehdä.

Nooa Ruuth: Sebastian Vettel. Saksalainen näyttää syntyneen uudestaan Monacon onnistumisen johdosta. Alkukaudella vielä hapuillut maailmanmestari osoitti taitoaan säästää renkaitaan sekä ohitustaitoaan uusintalähdössä, kun entinen tallikaveri Charles Leclerc jäi taakse. Vettel osoittaa tällä hetkellä monia epäilijöitään vääräksi, mukaan lukien allekirjoittaneen.

Eetu Lehtonen: Sebastian Vettel. Loistava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun lumipallo lähtee yhden kerran pyörimään oikeaan suuntaan. Saksalaisen suoritus Bakussa oli hieno jatkumo sille, mitä näimme pari viikkoa aiemmin Monacossa. Jälleen loistava ajo ja hieno taktiikka. Olisi ollut päivän kuljettaja jo ilman podium-sijoitustakin, mutta vanha mestari kruunasi päivänsä kuohujuoman kera.

TOP2

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolainen alkaa hiljalleen lunastamaan sitä, mitä Red Bull häneltä haluaa eli keräämään isompia pisteitä kuin Mercedeksen kakkoskuski Bottas. Perez nousi voitollaan jo MM-sarjan kolmanneksi ja mies näyttää olevan koko ajan varmempi Red Bullin ratissa.

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Meksikolaisen ehdottomasti ehjin viikonloppu hänen Red Bull -uralla. Osoitti kilpailussa miksi hänet kärkitalliin hommattiin. Lievä pettymys aika-ajoissa oli kuitattu nopeasti, kun hän nousi tallikaverinsa kantaan kiinni. Toki hyötyi Verstappenin kolarista, mutta hän piti Lewis Hamiltonin takanaan koko kilpailun. Perez sanoi ennen kauden alkua antavansa itselleen viisi kilpailua aikaa oppia auton salat. Kilpailussa numero kuusi Perez seisoi korkeimmalla korokkeella.

Eetu Lehtonen: Sergio Perez. Aika-ajossa jäi kuti jälleen piippuun ja osittain myös punaisten lippujen takia. Kilpailussa Checo kuitenkin näytti taas osaamistaan ja ensimmäisen kierroksen jälkeen meksikolainen olikin jo heti tallikaverinsa takana. Loistava kisavauhti, joka ei paljoa kalpene tällä hetkellä Max Verstappenin rinnalla. Voittoon tarvittiin onnea, mutta Perez oli juuri sillä sijalla, missä Red Bull hänen haluaakin olevan, mikäli Verstappen kokee enemmän epäonnea.

TOP3

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Loistavaa ja tasaista työtä Red Bull -hylkiöltä. Gasly on saanut uransa loistavasti kasaan Red Bullilta saamiensa ”potkujen” jälkeen. Viidessä kilpailussa putkeen pisteillä ja nyt palkintona podium. Lopussa kiivas taistelu Charles Leclercin kanssa kruunasi ranskalaisen loistopäivän.

Nooa Ruuth: Alpha Tauri. Italialaistalli jatkaa mainiota kauttaan kaikessa rauhassa. Talli on nyt onnistunut nousemaan palkintokorokkeelle vähintäänkin kerran kahden viime kauden aikana. Pierre Gasly on helmi, josta täytyisi pitää kiinni kaikin voimin. Yuki Tsunoda löytää varmasti itseluottamusta Italiaan muuton jälkeen. Varsinkin jos suoritukset jatkuvat tällaisena.

Pierre Gasly ja Alpha Tauri onnistuivat loistavasti Bakussa. Kuva: Getty Images

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Aika-ajoissa sama laulu kuin pari viikkoa aiemmin, eli viimeinen veto jäi tekemättä sekä paalu ottamatta. Kilpailussa hollantilaisen suoritus oli kuitenkin mestarillinen ja oli ajamassa helppoon voittoon ennen rengasrikkoaan. Hamilton on viimeistään nyt varpaillaan.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Suomalainen selitteli kilpailun jälkeen, että vika on autossa eikä miehessä. Selitystä on vaikea uskoa, koska tallikaveri taisteli kilpailun voitosta viimeistä edelliselle kierrokselle asti. MM-sarjan kutossija ja se, että pisteitä on tullut vain kolmesta kilpailusta tällä kaudella, kertovat karua kieltä suomalaisen tasosta.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Mielestäni suomalaisen kritisointi siitä, että hän ei voita tallikaveriaan on väärin. Vastassa on yksi kaikkien aikojen suurista. Mutta Bottaksen ”siipimiehen” käyntikortti ei ole minkään arvoinen, jos Perez alkaa nappamaan päänahkaa suomalaisesta. Bakussa meno oli todella surkeaa. On board -kulma miehen uusintalähdöstä osoitti, miten Bottasta ei edes näyttänyt kiinnostavan paikkojensa puolustaminen. Joko 31-vuotiaalla on jo jalka ulos ovesta, tai sitten yksinkertaisesti hän ei saa puristettua yhtään ylimääräistä autosta. Muutos on tapahduttava nyt.

Eetu Lehtonen: Valtteri Bottas. Oli sitten vika miehessä tai autossa, oli suoritus Bakun radalla läpi viikonlopun todella surkea. Muut menivät menojaan, eikä suomalainen onnistunut nappaamaan pisteen pistettä. Suoritus menee samaan laariin viime kauden Turkin GP:n, sekä tämän kauden Emilia-Romagnan GP:n kanssa.

Toto Wolff puolustaa Valtteri Bottasta Bakun fiaskon jälkeen – ”Hänellä ei ollut itseluottamusta”

FLOP2

Juuso Koivumäki: Daniel Ricciardo. Kokenut australialainen on jäänyt tällä kaudella pahasti nuoren Lando Norrisin jalkoihin. Azerbaidzhanissa Ricciardo ei ollut lähelläkään Norrisin vauhtia, vaikka pisteille selvisikin. Aika-ajoissa sattunut lipsahdus vesitti Ricciardon mahdollisuudet isoihin pistesijoihin.

Max Verstappen tylyttää F1-sarjan rengasvalmistajaa Bakun pettymyksen jälkeen – ”Tämä on täyttä p*skaa”

Nooa Ruuth: Pirelli. Joka kausi sama laulu. F1-sarjan rengasvalmistusta yksinomaan itsellään pitävä Pirelli on vaikeassa paikassa. Fanit haluavat pehmeämpiä seoksia kilpailuihin, jotta startegiat olisivat poikkeuksellisia. Nyt kuitenkin se ampui jälleen pahasti omaan nilkkaan, kun MM-sarjan johtaja keskeytti rengasrikon takia vain muutama kierros ennen maaliviivaa. Viime vuonna samoja merkkejä nähtiin Silverstonessa sekä Mugellossa. Michelin sentään myönsi virheensä ja sai silti lähtöpassit F1-sarjasta. Pirelli ei omasta mielestään ole koskaan väärässä.

Eetu Lehtonen: Pirellin renkaat. Aika-ajoin paljonkin kritiikkiä saanut F1-sarjan rengastoimittaja yllätettiin jälleen niin sanotusti housut kintuissa. On se melkoa hassua ajatella, että tällaisessa bisneksessä yhtäkkiä kuljettajilla alkaa renkaat räjähtelemään ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta.

Max Verstappen oli turhautunut rengasrikon jäljiltä. Kuva: Getty Images

Pirelli paljastaa – Lewis Hamiltonilla oli suurempi katastrofi erittäin lähellä

FLOP3

Lewis Hamilton menetti saumat pisteille ja voittoon uusintalähdössä. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Harvinainen virhe Hamiltonilta, mutta ehkä sitäkin kalliimpi. Hamilton ei pitänyt päätään kylmänä, vaan lähti haastamaan Pereziä voitosta uusintastartissa. Lopputulemana nolla MM-pistettä, kun kakkossijaa varmistelulla mies olisi noussut MM-sarjan kärkeen.

Nooa Ruuth: Lewis Hamilton. Brittikuljettaja teki todella epätyypillisen virheen Bakussa. Yleensä niin rauhallinen maailmanmestari näki voiton silmissään ja unohti tärkeimmän seikan. Päävastustaja saa tänään joka tapauksessa nolla pistettä. Vaikka Hamilton olisi ollut toinen, niin olisi MM-taiston kärkipaikka irronnut helposti. Mercedes voi vain toivoa, että Hamilton on käyttänyt jo bravuuriksi nousseen yhden kauden virhetilastonsa jo nyt.

Lewis Hamilton kommentoi Bakun kardinaalimokaansa kilpailun jälkeen – ”Tämä oli todella nöyryyttävä kokemus”

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Mestaritkin sortuvat joskus ja seitsenkertainen maailmanmestari osoitti Azerbaidzhanissa myös inhimillisyytensä. MM-sarjan kärkipaikkaa tarjottiin kultaisella tarjottimella ja kaikki näytti uusintalähdön ensimmäiseen mutkaan saakka täydelliseltä. ”Tämä on maratooni, eikä sprintti” ja hetkeä myöhemmin oli Hamilton hukannut mahdollisuutensa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.