Mercedes-tallin ratatoimien johtava insinööri Andrew Shovlin yrittää avata Valtteri Bottaksen kokemia ongelmia.

Bottas ei ole pystynyt kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussa vastaamaan kärkikuljettajien vauhtiin, kun taas tallikaveri Lewis Hamilton on onnistunut ottamaan Mercedeksestä kaiken irti. Varsinkin Emilia-Romagnan GP oli suomalaiselta pohjanoteeraus.

Viime viikonloppuna kaikki näytti Bottaksen kannalta varsin lupaavalta aika-ajojen viimeiseen osioon saakka. Suomalainen noteerasi perjantain molemmissa harjoitussessioissa nopeimman kierrosajan ja vauhti jatkui hyvänä vielä aika-ajojen ensimmäisessä osiossa Bottaksen ollessa vielä siinäkin vaiheissa nopein kuljettaja.

Kaikki lähti kuitenkin ratkaisevalla hetkellä rullaamaan väärään suuntaan aika-ajojen ratkaisevilla vedoilla ja niinpä Bottas löytyikin lähtöruudukosta vasta kahdeksannelta sijalta lähes puoli sekuntia paalupaikasta jääneenä.

Kilpailussakaan suomalainen ei pystynyt esittämään sen parempaa vauhtia, päinvastoin. Bottas ei onnistunut tekemään nousua ylemmäs ja kilpailu päättyi paljon puhetta herättäneeseen kolariin Williamsin George Russellin kanssa. Andrew Shovlinin mukaan Bottaksen ongelmat liittyvät pitkälti rengaslämpöjen saamiseksi oikeaan toimintaikkunaan.

– Näimme jo aika-ajoissa, että hän näytti olevan suuremmissa vaikeuksissa rengaslämpöjen kanssa kuin Lewis, aloitti Shovlin.

– Hänen aikansa aika-ajojen ensimmäisessä osiossa olisi riittänyt neljän sakkiin, mutta hän ei vain saanut enää sellaista kierrosta aikaiseksi.

Bottaksen Q1:ssä ajettu nopein aika tuli hänen silloisen rengassettinsä kolmannella kierroksella, eikä suomalainen onnistunut Shovlinin mukaan saamaan kolmannessa osiossa renkaitaan yhdelle vedolle oikeaan lämpötilaan.

– Siinä on jotain, mitä me emme ymmärrä. Rengaslämpöjen oikea toimintaikkuna on niin kapea, että parin asteen heitolla on äärettömän suuri merkitys. Valitettavasti Valtteri oli juuri sen verran väärällä puolella niiden suhteen, pyöritteli Shovlin.

– Se on yksi asia, jonka kanssa meidän täytyy pystyä auttamaan häntä.

Valtterin epäonnistuminen aika-ajoissa heijastui huonon lähtöpaikan osalta myös itse sunnuntain kilpailuun, mutta rengaslämpöjen osalta suomalaisen ongelmat jatkuivat silloinkin.

– Hän oli vaikeuksissa ajettaessa toisten autojen takana. Auton etupää puski, eikä takapääkään tuntunut hänestä hyvältä. Huomasimme rengaslämpöjen tuottavan hänelle silloinkin tuskaa, jatkoi Shovlin.

Bottaksella oli jo valmiiksi omat ongelmansa renkaiden saamiseksi oikeaan toimintaikkunaan, mutta kuivan kelin renkaille siirryttäessä vaikeuksia aiheutti sen lisäksi huono sijainti radalla.

– Valtterin siirtyessä mediumille, hän joutui heti karmeaan ruuhkaan. Kärki tuli takaa kierroksella ja seassa oli myös kierroksella ohitettavia autoja. Kaikki tämä oli osa tapahtumasarjaa, joka johti Valtterin kilpailun päättymiseen, sanoi Sholvin.

Shovlin sanoi myös, että Bottas näyttää usein viikonlopun alussa todella vahvalta, mutta suorituskyvyn äkkinäinen heikkeneminen liittyy aina tavalla tai toisella rengaslämpöihin.

– Välillä hänen vauhtinsa näyttää siltä, että hän tulee tekemään Lewikselle tukalat oltavat, mutta negatiivisten asioiden ilmaantuessa ne näyttävät liittyvän renkaisiin. Meidän täytyy löytää ratkaisu tähän, kertoi Shovlin.

– Siinä onnistuessamme uskon muidenkin palasten osuvan kohdalleen.