Formula 1 -kausi starttasi Bahrainin GP:llä sunnuntaina. Toisesta ruudusta startannut hallitseva maailmmanmestari Lewis Hamilton ajoi kilpailun voittoon ennen Red Bullin Max Verstappenia. Valtteri Bottas sijoittui kilpailussa kolmanneksi.

Porua viikonloppuna herätti muun muassa kohukuski Nikita Mazepinin temput. SuomiF1-sivusto perkasi kisasta topit ja flopit.

F1-historiaa! Lewis Hamilton kirjoittaa ennätyskirjoja uusiksi kesken kilpailun – ohitti legendaarisen Michael Schumacherin

TOP 1

Juuso Koivumäki: Yuki Tsunoda. Vasta 20-vuotiaalta japanilaiskuljettajalta yksi parhaista tulokassuorituksista pitkään aikaan. Oli erinomainen jo lauantaina aika-ajon ensimmäisessä osiossa, mutta toisen aika-ajon riskipeli renkaiden kanssa kostautui johtaen huonoon lähtöruutun. Kilpailussa kypsiä ja ajoittain jopa upeita ohituksia, joista palkintona kaksi MM-pistettä.

Max Verstappenin oli tyytyminen kakkossijaan.

Nooa Ruuth: Taistelu Max Verstappenin sekä Lewis Hamiltonin välillä. Radalla nähtiin loistavaa kilpailua voitosta kahden eri tallin välilllä ensi kertaa moneen vuoteen. Tilanteesta tekee erittäin herkullisen se, että kyseiset kuljettajat ovat koko sarjan parhaimmistoa. Toivottavasti meno jatkuu läpi kauden.

Max Verstappen joutui päästämään Hamiltonin ohitseen – ei ymmärtänyt ratkaisua: ”Olisin helposti repinyt riittävän eron”

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Nälkäinen, aggressiivinen ja nopea on kuvannut hollantilaista jo hänen uransa alusta saakka, ja nyt hänellä vaikuttaa olevan käytössään auto, joka vihdoin antaa siivet taistella mestaruudesta. Paalupaikka tuli selkeällä erolla, mutta Red Bullin varikkostrategia ja pieni sekoilu ratarajojen kanssa veivät lopulta voiton Hamiltonille. Verstappen osoittaa myös oman toiminnansa osalta kypsymisen merkkejä, sillä pari vuotta taaksepäin mentäessä en usko, että hollantilainen olisi nöyrtynyt ja antanut hänen juuri saavuttamansa kärkipaikan takaisin Hamiltonille kilpailun lopussa.

TOP 2

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton.

”Lewis Hamilton voittaa vain, koska Lewis Hamiltonilla on paras auto.”

Tuo lause mitätöitiin sunnuntaina Bahrainissa. Hamilton onnistui nousemaan toiselta sijalta voittoon, vaikka Mercedes ei ollut suoritustasoltaan Red Bullin tasolla. Tallikaveri Bottakseen nähden suoritus oli jopa ylivoimainen.

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt F1-kuljettaja taisteli itsensä pisteille hankalasta startista huolimatta. Nuori japanilainen kiisi radalla kuin tuulispää ja pelasti Alpha Taurin viikonlopun Pierre Gaslyn osuman jälkeen.

Eetu Lehtonen: Yuki Tsunoda. Nuori japanilainen teki hienon esiinmarssin F1-sarjaan. Väläytteli vauhtiaan jo lauantain aika-ajossa, ajaen Q1:ssä AlphaTaurilla toiseksi nopeimman ajan. Kokemattomuus saattoi näkyä seuraavassa osiossa, sillä AlphaTauri kokeili rohkeasti hänenkin kohdalla ajaa aikakierros medium-renkaalla. Niukka karsiutuminen, mutta kilpailussa nuorukainen teki tukun ohituksia, nostaen italialaistiiminsä värit lopulta pisteille saakka, siinä missä tallikaveri Pierre Gasly kolaroi omat menestysmahdollisuutensa.

Yuki Tsunodasta tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt F1-kuljettaja.

TOP 3

Juuso Koivumäki: McLaren. Brittitallin ympärillä oli ennen tätä viikonloppua runsaasti kysymysmerkkejä, vaikka viime kausi oli jättimenestys. McLaren vaihtoi Renaultin koneet Mercedeksen voimanlähteisiin, ja ensimmäisen viikonlopun perusteella McLarenin tahti on vain kiihtynyt. Hyvä auto ja kaksi erinomaista kuljettajaa takaavat loistavat lähtökohdat taisteluun MM-sarjan kolmospaikasta.

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Meksikolaisen debyyttiviikonloppu Red Bullilla oli vaikea. Heikko aika-ajo oli vasta alkua, kun Perezin auto sammui lämmittelykierroksella. Varikolta lähtenyt Perez taisteli itsensä kuitenkin komeasti peräti viidenneksi. Otteiden tasautuessa on Perez mainio ässä Red Bullin hihaan mestaruustaistossa.

Eetu Lehtonen: Lando Norris. Nuori britti teki maksimisuorituksen ja toi McLarenin värit hienosti neljäntenä maaliin. Siinä missä hänen tallikaverinsa Daniel Ricciardo vielä totuttelee McLarenin ajokkiin, ovat tällaiset suoritukset Norrisin osalta varsinkin alkukaudesta kullan arvoisia taistelussa valmistajien MM-sarjan kolmannesta sijasta.

FLOP 1

Tulokaskuski Nikita Mazepinin kisa päättyi jo avauskierroksella.

Juuso Koivumäki: Nikita Mazepin. Farssi. Tuo sana riittää kuvaamaan venäläisen räpellystä avausviikonloppuna. Maksukuskeja on aina ollut ja tulee aina F1:ssä olemaan, mutta Mazepin saattaa olla historian surkein rahalla paikkansa sarjaan lunastanut kuljettaja.

Törkytempun tehnyt F1-kuski puolustautuu: ”Sain ohjeet tallilta”

Nooa Ruuth: Nikita Mazepin. Yksi kaikkien aikojen surkeimmista F1-debyyteistä. Naurettavaa pelleilyä lauantain aika-ajoissa ja koko viikonloppu kruunattiin amatöörivirheellä kilpailun kolmannessa mutkassa. Venäläinen on suorittanut F1-urallaan enemmän lämmittelykierroksia kuin kisakierroksia. Olisihan se paremminkin voinut mennä.

Eetu Lehtonen: Nikita Mazepin. Tulokaskuljettaja pyörähteli, ja hämmensi radalla käytännössä koko viikonlopun. Toki auton rajat täytyy hakea, mutta aika-ajossa pilasi Q1:ssä monien viimeiset vedot ja viikonloppu huipentui jo ensimmäisten mutkien jälkeen ulosajoon. Varsinkin kilpailussa meno näytti siltä, kuin venäläiskuljettaja istuisi ensimmäistä kertaa F1-auton ratin takana.

FLOP 2

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Ei mahalasku, mutta ei myöskään viime kauden tasolla. Etenkin nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastian Vettelin viikonloppu meni pahasti penkin alle. Lance Stroll onnistui pelastamaan tallille pisteen, mutta Aston Martinin vauhti on tällä hetkellä kaukana viime kauden pinkistä Mersusta.

Nooa Ruuth: Mercedeksen varikkotiimi. Valtteri Bottaksen tulinen suhde Bahrainin varikkopysähdysten kanssa sai jatkoa. Talli sössi suomalaisen renkaanvaihdon kisan puolivälissä ja tuhosi Bottaksen mahdollisuudet haastaa voitosta. Näiden pienten virheiden kertyessä voi mestaruustaisto kallistua kilpailijalle. Onneksi Mercedes yleensä hoitaa hommat suhteellisen hyvin.

Eetu Lehtonen: Ratarajat. Miljoonaluokan bisnes, jossa kaikille ei ole vielä edes starttivalojen sammuessa selvillä yhteiset pelisäännöt. Lewis Hamilton lasketteli useaan otteeseen radan neljännessä mutkassa leveäksi ratarajoja rikkoen, vaikka lauantain aika-ajoissa se oli kielletty. Itse kilpailussa siinä ilmeisesti oli sallittua mennä leveäksi, mutta kilpakumppanien valittaessa asiasta Hamiltonia uhkailtiin varoituksella. Jälleen kerran vaadittaisiin tuomaristolta jämäkkyyttä ja johdonmukaisuutta, jotta sirkuksen osallistujat edes itse olisivat sääntöjen osalta samalla viivalla.

Sebastian Vettelin ja Aston Martinin ensimmäinen kisaviikonloppu ei sujunut ruusuisesti.

FLOP 3

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Mercedeksen suomalaiskuski ei saanut missään vaiheessa viikonloppuaan käyntiin. Oli askeleen Hamiltonin perässä koko rupeaman. Vaikka talli mokasikin varikkopysähdyksellä pahasti, ei Bottas olisi taistellut voitosta. Tänä viikonloppuna nähty vauhti riittää vain varmistamaan Mercedekselle valmistajien MM-sarjan voiton – ei henkilökohtaiseen maailmanmestaruuteen.

Pettynyt Valtteri Bottas tilitti tallinsa strategiavalintaa välittömästi kilpailun jälkeen – ”Olimme todella puolustuskannalla”

Nooa Ruuth: Red Bullin varikkostrategia. Energiajuomatalli pelasi upporikasta tai rutiköyhää strategiallaan. Tällä kertaa se kostautui. Verstappenin voitto oli silti lähellä, mutta jälkiviisaana on helppo huudella, että hollantilaisen ajattaminen noin paljon Hamiltonia pidempään oli syy, miksi voitto karkasi tallin hyppysistä.

Eetu Lehtonen: Sebastian Vettel. Nelinkertainen maailmanmestari totuttelee vielä uuteen työkaluunsa, mutta uskoiko kukaan avausviikonlopun voivan olla hänelle näin tahmea? Vauhtia ei löytynyt missään vaiheessa ja kilpailuistakin käteen jäi lähinnä Aston Martinin etusiivestä lentäneitä hiilikuidun palasia.

Lue kaikki Bahrainin GP:n uutiset kisasivuiltamme!