FIA ei taivu paineen alla – pinkki Mercedes saa kehittää autoansa ”ilmaiseksi” ensi kaudella

© Kuva: Getty Images

Kansainvälinen autoliitto FIA on ilmoittanut F1-talleille, että he eivät aio poistaa sääntöä, mikä mahdollistaa Racing Point sekä Alpha Tauri -autojen ”ilmaisen” päivittämisen kaudella 2021.

Säännön mukaan ne tallit, jotka ostavat sallitut osat muilta valmistajilta, saavat päivittää vuoden 2020 osat autoihinsa ilman poletteja. Polettisysteemi tuotiin sarjaan kausille 2020-21 rajoittaakseen tallien kehitystä. Jokaisella valmistajalla on käytössä kaksi polettia, mitkä talli voi käyttää auton tiettyjen osien kehittämiseen.

Alla olevesta videosta saat lisää tietoa ensi kauden autojen kehityksestä. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä. Artikkeli jatkuu videon alla.

Racing Point sekä Alpha Tauri hyötyvät kyseisestä säännöstä parhaiten, sillä heillä on käytössä Mercedeksen sekä Red Bullin vuoden vanhat osat. Tallit saavat siis päivittää esimerkiksi jousituksen osia tämän vuoden malliksi ”ilmaiseksi”.

Haas sekä Alfa Romeo eivät säännöstä hyödy, sillä heillä on jo käytössä Ferrarin tämän vuoden osat. Sääntö koskee vain päivityksiä vuoden 2020 versioihin.

Säännölle alkoi tulla takapakkia nopesti, kun tallit ymmärsivät kuinka paljon tietyt valmistajat tästä hyötyvät. Kaikki 10 tallia kuitenkin hyväksyivät polettiijärjestelmän ja sen sisäiset säännöt.

Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto kommentoi asiasta Autosportille viime kuussa.

– Ainut ongelmakohta ensi kautta ajatellen on se, miten jotkut tallit saavat päivittää laitteistonsa vuodella eteenpäin ilmaiseksi, italialainen tivasi.

– Mielestäni se olisi epäreilua, sillä jokaiselle tallille on jaettu kaksi polettia kehittämistä varten. Kaikilla on nyt kaksi polettia ja siinä sen tulisi pysyä.

Ferrari sekä Renault ovat yrittäneet saada sääntöä muutetuksi. FIA:n tällä viikolla talleille lähettämässä kirjeessä kuitenkin todettiin, että sääntöä ei voida muuttaa ilman yksimielisyyttä kaikilta talleilta.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.