Näkökulma: F1:n tuomarilinja jälleen täysi vitsi

© Kuva: Getty Images

Formula 1 -kausi käynnistyi sunnuntaina Itävallan GP:llä yli seitsemän kuukauden odottelun jälkeen. Autot olivat radalla ruosteessa, ja keskeytyksiä tuli peräti yhdeksän. Enemmän ruosteessa oli kuitenkin kilpailun tuomaristo, joka lätki rangaistuksia jälleen viime kauden alun tapaan.

Suurin kärsijä oli hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton, joka sai ennen kilpailua viiden lähtöruudun rangaistuksen. Kisan lopussa britille puolestaan lätkäistiin viiden sekunnin aikasakko törmäyksestä Red Bullin Alex Albonin kanssa. Rangaistus pudotti Hamiltonin lopulta pois palkintopallilta.

Hamilton jäi kilpailussa lopulta neljänneksi, ja kilpailun voittanut Valtteri Bottas sai mukavan kaulan MM-sarjassa tallikaveriinsa. Hamiltonin ei olisi kuitenkaan tarvinnut jäädä neljänneksi, sillä molemmat rangaistukset olivat vähintäänkin kyseenalaisia.

Aika-ajosta Hamilton sai rangaistuksen, kun hän ei hidastanut keltaisilla lipuilla. Rangaistus oli typerä. Hamilton oli aivan radalta suistuneen Bottaksen perässä ja ehti ajamaan koko keltaisen sektorin lähes läpi asti ennen kuin lippuja heiluteltiin. Myöskään minkäänlaista vaaraa tilanteessa ei ollut. Bottas oli pitkällä hiekan ja nurmikon puolella.

Joku voisi perustella aika-ajosta saadun lähtöruuturangaistuksen sillä, että säännöt ovat sääntöjä, eikä niistä voida joustaa. Kilpailussa Hamiltonin saama rangaistus puolestaan oli täysin mielivaltainen. Hamilton ei tehnyt tilanteessa mitään väärää.

Hamiltonia ohittanut Albon, joka teki hienon ohitusliikkeen kylläkin, oli itse liian optimistinen radan riittävyydestä. Albon kiersi Hamiltonin aivan liian ahtaasta välistä, ja rata loppui kesken. Ohituksen thaimaalainen olisi voinut tehdä helposti myöhemminkin. Vaikka Albon maksoi itsekin tilanteessa oppirahoja, myös Hamilton joutui takaajaksi Red Bull -kuskin opintolainaan.

Viime kaudella Itävallassa nähtiin enemmän rangaistuksen mitat täyttävä törmäily, kun Charles Leclerc ja Max Verstappen taistelivat voitosta. Tuolloin tilanne katsottiin racingiksi, ja toivottavasti myös tämän kauden tuomarilinja kääntyy tuohon suuntaan nopeasti.

Juuso Koivumäki