SuomiF1 analysoi: Miltä F1-sarjan pistetilanteet näyttäisivät vanhoilla systeemeillä? Yksi asia tulee karulla asialla julki

© Kuva: Getty Images

Lewis Hamilton on matkalla kohti tämän kauden maailmanmestaruutta. Mutta olisiko tilanne tasaisempi kahdella edellisellä pistejärjestelmällä?

Tämänhetkisen pistetilanteen voit tarkistaa kokonaisuudessaan täältä, mutta kerromme tässä tilanteen kärjen osalta.

MM-pistetilanne, nykyjärjestelmällä:

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 284
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 221
 3. Max Verstappen, Red Bull 185
 4. Charles Leclerc, Ferrari 182
 5. Sebastian Vettel, Ferrari 169
 6. Pierre Gasly, Red Bull/Toro Rosso 65
 7. Carlos Sainz, McLaren 58
 8. Daniel Ricciardo, Renault 34
 9. Alex Albon, Toro Rosso/Red Bull 34
 10. Daniil Kvjat, Toro Rosso 33

12. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 31

MM-pistetilanne, 2003-2009 järjestelmällä:

Kuva: Getty Images
 1. Lewis Hamilton, Mercedes 114
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 92
 3. Max Verstappen, Red Bull 74
 4. Charles Leclerc, Ferrari 73
 5. Sebastian Vettel, Ferrari 70
 6. Pierre Gasly, Red Bull/Toro Rosso 22
 7. Carlos Sainz, McLaren 21
 8. Daniel Ricciardo, Renault 12
 9. Alex Albon, Toro Rosso/Red Bull 11
 10. Nico Hülkenberg, Renault 10

13. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 8

Nykyinen pistejärjestelmä suosii prosentuaalisesti voittoa ja kärkisijoja, mutta pisteitä on jaossa enemmän ja  suuremmalle joukolle. Sen sijaan 2003-2009 sarjassa pisteitä jaettiin kahdeksalle parhaalle kaavalla 10-8-6-5-4-3-2-1.

Hamiltonin etumatkasta saa paremman kuvan. Vaikka mies jäisikin kahdessa seuraavassa osakilpailussa nollille ja Valtteri Bottas voittaisi, säilyttäisi hän silti piste-etumatkansa.

Taistelu sarjan kolmossijasta olisi myös jännittävän tasainen. Tämä järjestelmä tuo erinomaisesti esille Pierre Gaslyn epäonnistumisen Red Bullilla. Mies on hurjasti perässä muita kärkitallien kuljettajia.

Huomionarvoista on, että vaikka Kimi Räikkösen pistemäärä putoaakin dramaattisesti, ei niin käy hänen sijoitukselleen MM-taulukossa. Tällä skenaariolla hän olisi kuitenkin tallin ainoa pisteidentuoja, Antonio Giovinazzin parhaan sijoituksen ollessa yhdeksäs.

Tallien sarjassa Mercedes johtaisi 206 pisteellä. Ferrarilla olisi 143 ja Red Bullilla 103 pistettä. Neljänneksi parhaalla, McLarenilla pisteitä olisi kasassa 28 kappaletta.

MM-pistetilanne, 1991-2002 järjestelmällä:

Kuva: Getty Images
 1. Lewis Hamilton, Mercedes 104
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 71
 3. Max Verstappen, Red Bull 53
 4. Charles Leclerc, Ferrari 53
 5. Sebastian Vettel, Ferrari 46
 6. Pierre Gasly, Red Bull/Toro Rosso 8
 7. Carlos Sainz, McLaren 7
 8. Daniel Ricciardo, Renault 4
 9. Alex Albon, Toro Rosso/Red Bull 4
 10. Daniil Kvjat, Toro Rosso 4

Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 0

Mika Häkkisen aikakaudelta tuttu 10-6-4-3-2-1 järjestelmä tekisi formuloiden nykytilassa karua jälkeä. Kun Mercedes, Ferrari ja Red Bull ovat selvästi muita parempia, mutta keskeytyksiä ei juuri tapahdu, jäävät keskikastin tallit nuolemaan näppejään.

Ero kärkitallien ja keskikastin välillä olisi hurjaa katsottavaa. Sijoilla 4-10 olevilla talleilla olisi yhteensäkin vain 26 MM-pistettä, Mercedeksen, Ferrarin ja Red Bullin imuroidessa lähes kaikki. Mercedes johtaisi sarjaa 175 pisteellä ennen Ferraria (104) ja Red Bullia (64).

Tässä systeemissä Hamiltonin etumatka Bottakseen on kaikista suurin. Nyt britin etumatka kestäisi kolmen kilpailun menemisen täydellisesti vihkoon. Verstappen ja Leclerc jakaisivat kolmospaikan, mutta Vettelillä alkaisi tehdä jo kiirettä pysyä nuorempiensa perässä.

Räikkönen ja koko Alfa Romeo olisivat tällä systeemillä edelleen ilman pisteitä Williamsin tapaan, neljäntenä olevalla McLarenillakin niitä ollessa vain yhdeksän. On ehkä vain hyvä, ettei tätä pistesysteemiä enää käytetä.

******

Huomionarvoista kaikille systeemeillä on se, etteivät sijoitukset muutu. Ainoastaan 2003-2009 systeemissä Nico Hülkenberg korvaa Daniil Kvjatin pistetaulukon kymmenennellä sijalla, muuten järjestys on sama kaikissa muissa skenaarioissa.

Tarkastuksessa näkee, ettei tämän päivän luotettavilla autoilla ja ajovirheet anteeksi antavilla radoilla ole syytä karsia pisteiden jakoa pienelle piirille. Vaikka nykysysteemi on tuhonnut viimeisetkin halut verrata eri aikakausien kuljettajia pelkkien pisteiden perusteella, on se ollut erittäin tervetullut muutos formula ykkösiin.

Lue lisää SuomiF1-sivuston artikkeleita täältä!

Kuva: Getty Images

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale