Valtteri Bottas pitää tällä hetkellä hallussaan F1-kuljettajamarkkinoiden pääroolia. Suomalaisen tulevaisuus määrittää myös monen muun tallin kohtalon.

Mercedeksen pantatessa uutista suomalaisen jatkosopimuksen tai Esteban Oconin nousemisesta Lewis Hamiltonin rinnalle toiseksi kisakuljettajaksi malttamattomat fanit ja median jäsenet pyörittävät mielissään erilaisia vaihtoehtoja. Tällainen spekulointi aiheuttaa joissakin tahoissa närää, mutta sen pitää ymmärtää olevan osa lajia ja kilpaurheilua. Spekulaatiot pitävät lajin otsikoissa.

Suomalaisten F1-fanien ykköspaikka spekulaatioille: Moottoriurheilun Olohuone! Liity tästä!

SuomiF1-sivuston toimittaja Juuso Taipale analysoi Bottaksen sopimustilannetta ensi kautta koskien. Käsittelyssä ovat kaikki vaihtoehdot, joita on väläytetty enemmän tai vähemmän tosissaan. Taipale antaa oman arvionsa siitä, mitä kukin mahdollinen siirto tarkoittaisi.

LUE MYÖS ARTIKKELIMME KESÄTAUOLTA:

Arvosanat kuskeille alkukaudesta
Arvosanat talleille alkukaudesta
Toimituksen nostot alkukaudesta

Kuuntele myös Paalupaikka-podcastia Spotifyssä!

Mercedes

Kuva: Getty Images

Jatko Mercedeksellä on todennäköisin vaihtoehto. Kolme kautta Hopeanuolen riveissä ajanut Bottas nauttii tallin sisällä arvostusta, hänen vahvuutensa (ja myös heikkoutensa) tunnetaan, ja se olisi myös tallille riskittömämpi vaihtoehto kuin Oconin valitseminen.

Toisin kuin jotkut F1-fanit, Mercedes ei anna kesätaukoa edeltäneiden kilpailuiden tulostason määritellä päätöstä liikaa. Toto Wolff ja kumppanit eivät ole taatusti unohtaneet sitä alkukauden Bottasta, joka esitti parasta osaamistaan Australiassa ja Azerbaidzhanissa.

Mutta kuten Autosportkin analysoi, tulee päätös Bottaksen ja Oconin kannalta määrittymään sen perusteella, mitä Mercedes haluaa. Vakautta ja varmaa suorittamista ainakin ensi kauden, vai pidemmän aikataulun suunnitelman, vaikka sitten riskillä?

Veikkaus: Bottas jatkaa.

Renault

Kuva: Getty Images

Daniel Ricciardo jatkaa tallissa ensikin kaudella, mutta Nico Hülkenbergin tulevaisuus on vaakalaudalla. Hieman koomisesti Bottas ja Ocon ovat tyrkyllä myös ranskalaistalliin.

Ocon oli matkalla Renaultille jo täksi kaudeksi, kunnes Ricciardon shokkipäätös hylätä Red Bull sekoitti kuljettajapakan. Ranskalaiskuski jäi tuolileikin suurimmaksi häviäjäksi, kun kaikki tallipaikat karkasivat nenän edestä.

Wolff on luvannut sekä Bottaksen että Oconin ajavan F1-sarjassa ensi kaudella. Mikäli Mersu-pomo aikoo todella pitää sanansa, on toisen kuljettajan saaminen Renaultille erinomainen vaihtoehto. Ocon sopisi ranskalaisena Renaultille erinomaisesti, ja viime vuosi osoitti siltä löytyvän kiinnostusta miestä kohtaan.

Siirto tarkoittaisi kuitenkin Mercedeksen päästämistä irti Oconista. Se voisi satuttaa, mutta ehkä se on tallille hyvä vaihtoehto. George Russell on nostanut tänä vuonna osakkeitaan tallin junioriohjelmassa, ja hänestä voi hyvinkin tulla Hamiltonin manttelinperijä. Sen vuoksi Oconin voi uhrata.

Mutta entä jos Renaultille matkaisi Bottas? Suomalainen nauttii varikolla suurta arvostusta, eikä hänen kolme vuotta kertynyttä tietotaitoaan sarjan hallitsijatiimissä tule väheksyä. Renault pestaisi suomalaisen varmasti mielellään pahasti alisuorittaneen Hülkenbergin tilalle.

Haas

Kuva: Getty Images

Kuten aiemmin sanottu, Bottas nauttii kuljettajana kovaa arvostusta. Mikäli Ocon päätyisi Mersulle ja Renault jatkaisi kuitenkin nykyisellä kuskikaksikollaan, löytyisi suomalaiselle ottajia. Haas ei varmasti jättäisi sopimustarjousta esittämättä.

Tämä olisi kuitenkin selkeä kolmosvaihtoehto, johon kannattaisi kuitenkin hädän hetkellä tarttua. Vaikka Haas on ollut tällä kaudella ongelmissa, on sillä silti potentiaalia nyt nähtyä parempaan. Bottas olisi nopeana ja varmana kuskina tallille erinomainen ase keskikastin taisteluissa.

Williams

Kuva: Getty Images

Russell jatkaa Mercedeksen tukemana tallissa myös ensi kaudella. Robert Kubican F1-taru tulee kuitenkin päättymään.

Bottas ajoi Williamsilla ensiksi testi- ja myöhemmin kisakuljettajana 2012-2016, joten hän tuntee tallin ja talli hänet. Mikäli Mercedes haluaa toimia herrasmiesmäisesti Bottaksen jäädessä mahdollisesti ilman paikkaa Hopeanuolen tallissa, saattaa se tukea voimakkaasti suomalaisen paluuta paikkaan, josta se hänet riveihinsä poimi.

Vaihdos sarjan tyvipäähän sijoittuneeseen talliin olisi luonnollisesti pettymys, mutta Bottaksen tietotaito ja kokemus tallista voisivat auttaa sitä nousemaan takaisin jaloilleen. Bottas voisi myös toimia mentorina Russellille, Mercedeksen suunnitelmien mukaisesti.

Jokeri: Formula E

Kuva: Getty Images

Mercedes kisaa tulevalla kaudella ensimmäisen kerran tehdastiiminä sähköformulasarja Formula E:ssä. Mikäli Bottakselle ei löydy paikkaa tallin riveissä formula ykkösissä, ehkä hänet voisi sijoittaa johtotähden ykköstykiksi toisessa luokassa?

F1 on luonnollisesti edelleen jokaisen kilpakuljettajan suurin unelma, ja vaikka Formula E kasvattaakin jatkuvasti suosiotaan, on se vielä lilliputti F1:een verrattuna.

Mercedes ei ole kuitenkaan lähtenyt sähköautokilpailuihin leikkimielellä. Se kisasi sarjassa jo viime vuonna HWA-sateliittitallinsa voimin, ja selvitettyään lastentaudit se on valmis nousemaan myös tämän lajin huipulle.

Kilpakuskia motivoi aina menestys. Kuka tahansa Mercedestä pääseekään ajamaan, on hän yksi tulevan Formula E -kauden mestarisuosikki. Olkoot se sitten Bottas, Ocon tai joku ihan muu.