F1-tallipomo lyttää urbaanilegendan F1-auton ajamisen haasteesta – uskomattomalta kuulostava syytös takavuosien huonokuntoisille kuskeille

© Kuva: Getty Images

Moni formulafani kokee nykypäivän F1-autojen olevan fyysisesti liian helppoja ajettavia, sillä kuljettajat eivät tunnu olevan fyysisesti poikki ajosuoritusten jälkeen. Toro Rosson tallipäällikkö Franz Tost näkee selityksen olevan muualla kuin autoissa.

Kokenut Tost on ollut F1-sisäpiirissä jo vuosikymmeniä. Hän on nähnyt paitsi autojen, myös kuskien kehityksen.

– Eri aikakausia on vaikea verrata, mutta 1980-luvun pyörtymisiin päättyneitä suorituksia selitti autojen raakuuden lisäksi myös kuljettajien heikko kunto. Jotkut eivät olleet koskaan nähneet kuntosalia sisältäpäin, minkä lisäksi he tupakoivat ketjussa. Tiedän tarinoita, joissa kuljettaja on ollut niin uuvuksissa, että hän on rikkonut vaihdelaatikon tarkoituksella saadakseen kilpailunsa päättymään. On fakta, etteivät tuon ajan kuskit olleet fyysisesti tarpeeksi hyvässä kunnossa, Tost kertoo Autosportille.

”Keke Rosberg tumppasi tupakan, laittoi kypärän päähänsä ja ajoi F1-historiaa” – brittitoimittaja muistelee suomalaislegendaa SuomiF1-sivustolle

Juttu Keke Rosbergin ”tupakkakypärästä” lähti laukalle – totuus paljon arkisempi