SuomiF1-sivuston haastattelema Matt Bishop oppi tuntemaan erittäin hyvin Mika Häkkisen. Brittitoimittaja arvostaa kaksinkertaisen maailmanmestarin erittäin korkealle omissa kirjoissaan.

Lue aiempi osa Bishopin haastattelusta täältä. Jutussa käydään muun muassa läpi miehen uraa formulavarikolla sekä nykyistä tehtävää W Seriesissä.

Häkkinen ja Bishop aloittivat F1-maailmassa samoihin aikoihin, 1990-luvun alussa. Molempien tie vei omassa työympäristössä ylöspäin, kun Häkkisestä kuoriutui McLarenin ratissa maailmanmestari, Bishopin raportoidessa lentävän suomalaisen suorituksia F1 Racingin päätoimittajana.

Mika on minun papereissani nopein kuljettaja, jonka olen koskaan nähnyt. – Matt Bishop

Bishop kertoi haastattelun aiemmassa osassa hänen ja Häkkisen välille syntyneestä syvästä luottamuksesta. Vaikka Bishop sai seurata läheltä esimerkiksi Michael Schumacherin, Fernando Alonson, Kimi Räikkösen ja Lewis Hamiltonin kaltaisia tähtiä, nostaa hän Häkkisen silti heitä paremmaksi yhdessä F1-kuskin tärkeimmistä ominaisuuksista.

– Mika on minun papereissani nopein kuljettaja, jonka olen koskaan nähnyt. En halua lähteä väittelemään siitä, onko hän historian paras kuljettaja, mutta raa’assa nopeudessa mitattuna aika-ajovireinen Mika oli nopein kaikista, Bishop täräyttää.

Häkkisen aikakaudella tallit ja kuskit repivät aika-ajoissa autoistaan irti kaikki suorituskyvyn rippeet. Bishop koki Häkkisen olleen juuri tässä leikissä kovin koskaan näkemänsä kuljettaja.

Tuohon aikaan F1:ssä oli puhtaasti kyse Häkkisestä ja Schumacherista. Häkkinen oli yksi harvoista saksalaisen lyömään kyenneistä, ja jopa Schumi itse arvosti suomalaiskuljettajan kovimmaksi vastustajakseen.

Bishop antaa hyvän esimerkin Häkkisen häikäisevästä kyvykkyydestä auton ratissa.

”Saatuaan käsiinsä voittoihin kykenevän auton ei Mikalle löytynyt enää pysäyttäjää. Hän nousi aivan uudelle tasolle vauhdin suhteen.”

Martin Brundle ajoi molempien tallikaverina, Schumacherin kanssa Benettonille 1992 ja Häkkisen McLarenilla 1994. Martin ei ollut itsekään mikään turha kuljettaja, olihan hän urheiluautojen maailmanmestari, Le Mans -voittaja ja pitkän ja komean uran itsekin formula ykkösissä tehnyt kuljettaja. Silti hän ihmetteli minulle usein näistä kahdesta juuri Mikan eroa itseensä. Hän ei voinut olla ällistelemättä joitakin telemetrian paljastamia Mikan ajosuorituksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Mika Häkkinen ja Michael Schumacher taistelivat F1-maailman herruudesta vuosituhannen taitteessa. Kuva: Getty Images

Bishopin mielestä Häkkinen kehittyi kaiken lisäksi entistä paremmaksi kuljettajaksi Brundlen kauden 1994 havaintojen jälkeen.

– Häkkisen uusi tallikaveri David Coulthard pystyi antamaan Mikalle kovan vastuksen kaksikon ensimmäisinä yhteisinä vuosina, mutta saatuaan käsiinsä voittoihin kykenevän auton ei Mikalle löytynyt enää pysäyttäjää. Hän nousi aivan uudelle tasolle vauhdin suhteen. Hän teki selvää paitsi “DC:stä”, myös kaikista muista. Mika oli vuosituhannen molemmin puolin mykistävän hyvä.

Erityisesti Bishopin mieleen on jäänyt Monacon GP 1998, jota Häkkinen on itsekin kuvailut uransa täydellisimmäksi viikonlopuksi. Suomalainen hallitsi sarjan vaikeimman radan metkut täydellisesti, dominoiden koko viikonloppua.

– Hänen paalukierroksensa on syöpynyt mieleeni. Kirjoitin vuosia myöhemmin McLarenille blogikirjoituksen siitä yhdessä Mikan kanssa, ja oli kiehtovaa katsoa miten hän uppoutui muistoihin analysoidessaan kierrosta minulle vielä vuosia tapahtumien jälkeenkin. Se oli kunnioitettavaa katsottavaa. Mika ei itse pidä itseään minään hyvänä teknisenä asioiden selittäjänä, mutta minä olen eri mieltä.

Ron Dennisin aikoinaan yhteen usuttama parivaljakko pitää edelleen tiiviisti yhtä. WhatsApp laulaa säännöllisesti, kun kaksikko vaihtaa kuulumisia.

– Hän on lämmin persoona ja todellinen herrasmies.

Haastattelun seuraavassa osassa Bishop kertoo muistonsa ja havaintonsa Häkkisen manttelinperijästä Kimi Räikkösestä. Myöhemmissä osissa suomalaisten F1-kuskien luottomies perkaa vielä lävitse muut itselleen tutut sinivalkoiset F1-pilotit.

Mika Häkkinen oli omaa luokkaansa kauden 1998 Monacon GP -kisaviikonloppuna. Kuva: Getty Images