Mercedeksen juhliessa jälleen yhtä kaksoisvoittoa Barcelonan pimenevässä illassa ilmassa oli myös haikeutta. Ja kenties jopa pelkoa, kirjoittaa SuomiF1-sivuston Juuso Taipale.

Pitkän ja komean uran Mercedeksen emoyhtiön Daimlerin johdossa tehnyt Dieter Zetsche seurasi Espanjassa viimeistä F1-sarjan osakilpailua roolissaan. Edessä koettavat ansaitut eläkepäivät, sillä mies onnistui pitämään automaailman jättiläisen kurssin vakaana useissa maailmantaloudellisissa kriiseissä.

Automerkit pelaavat kuitenkin raakaa bisnestä suurilla panoksilla, ja moottoriurheilu on niille vain yksi keino PR-työkalupakissa.

Muhkeita viiksiä saattaa tulla ikävä myös Mercedeksen F1-tallin johdossa, sillä pahimmassa tapauksessa edessä ovat epävarmat ajat. Ronskeimpia kauhukuvia maalatessa vaakalaudalla on jopa koko tallin tulevaisuus.

Vaikka Mercedes on ollut yhtäjaksoisesti mukana formula ykkösissä vuodesta 1994, ei se ole mikään tae kaiken pysymisestä ennallaan. Mercedes on ennen kaikkea autonvalmistaja, joka nyt vain sattuu pyörittämään erittäin menestyvää formulatallia.

Automerkit pelaavat kuitenkin raakaa bisnestä suurilla panoksilla, ja moottoriurheilu on niille vain yksi keino PR-työkalupakissa. Koska Mercedes on saanut nauttia käytännössä yhtämittaisesta menestyksestä jo yli 20 vuotta, ei sillä ole ollut suurta tarvetta miettiä F1-projektinsa järkevyyttä.

Tässä Zetschen rooli on ollut merkittävä. Mies on ollut Daimlerin johtoportaan henki ja sielu, mitä tulee formula ykkösiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Dieter Zetsche oli mukana kuvioissa Mika Häkkisen aikakaudella. Kuva: Getty Images

Juuri Zetscheä meidän on kiittäminen Mercedeksen paluusta mukaan lajiin omana tehdastiiminään. Mies muistetaan McLarenin varikkopilttuusta jo Mika Häkkisen ajalta, mutta autourheilua rakastavana Zetsche halusi Hopeanuolen olevan itse pääosassa menestyksen hetkellä. Pelkkä moottorikumppanuus ei hänelle riittänyt.

Zetsche antoi tukea, turvaa ja ennen kaikkea vapautta F1-tallin johtohenkilöille tallin rakentaessa itseään nykyisen kaltaiseksi menestystakomoksi. Zetsche ymmärsi, että menestyvä F1-tiimi kaipaa resurssien lisäksi myös aikaa.

Ilmassa on myös merkkejä maailmantalouden taantumasta. Kymmenen vuotta sitten sama tilanne sai Toyotan, Hondan ja BMW:n jättämään F1-sarjan nopeasti, vähät lajista ja faneista välittämättä.

Suuren autonvalmistajan alaisuudessa operoiva F1-talli ei olisi voinut parempaa johtajaa itselleen toivoa.

On pakko myöntää, etten ole kovin tietoinen uudeksi johtajaksi nousevan Ola Källeniuksen F1-innokkuudesta. Mutta siitä voin olla varma, että Zetscheä innokkaampaa pääjohtajaa on vaikea löytää.

Källeniuksen myötä Daimler voi miettiä uudelleen PR-tarpeitaan. Sähköautot tekevät tuloaan, ja Mercedes on liittymässä omalla tallillaan mukaan Formula E -sarjaan. Ilmassa on myös merkkejä maailmantalouden taantumasta. Kymmenen vuotta sitten sama tilanne sai Toyotan, Hondan ja BMW:n jättämään F1-sarjan nopeasti, vähät lajista ja faneista välittämättä.

Mercedes on myös tilanteessa, jossa sillä ei ole F1:ssä enää mitään muuta kuin hävittävää. Kun rakkaus moottoriurheilua kohtaan ei enää johda tallia, on Mercedeksen lähdölle F1-sarjasta annettava jopa pelottavan todennäköinen arvio.

Lue lisää Juuso Taipaleen näkökulmia

Uskotko Mercedeksen lähtevän F1-sarjasta? Osallistu keskusteluun Moottoriurheilun Olohuoneessa!

Kuva: Getty Images