Autoteollisuudessa on liikkunut vahvoja huhuja, joiden mukaan Fiat-Chryslerin jättikonserni kaavailisi Renault’n autoyhtiön ostoa. Vaikka kyseessä olisikin massiivinen kauppa, eivät sen vaikutukset ulottuisi mitä todennäköisimmin juurikaan F1-sarjaan.

Puheiden FCA-konsernin ja Renault’n liitosta levittyä julkisuuteen innokkaimmat alkoivat spekuloida välittömästi, mitä asia tarkoittaisi ranskalaisfirman F1-tallin kannalta.

Kukaan ei voi sanoa, mitä Fiat-Chrysler haluaisi tehdä tulevaisuudessa Renault’n formulajaoston suhteen.

Haluaako konserni syytää ranskalaisille hurjan määrän rahaa? Entä jos Renault’n F1-budjetti pienenee entisestään? Kysymyksiä, joihin vastauksen tarjoaa vain aika.

Monet intoutuivat spekuloimaan johtaisiko kauppa Ferrarin ja Renault’n F1-tallien yhteistyöhön tai jopa yhdistymiseen.

Kuinka hurjasti Renault hyppäisi eteenpäin vauhtinsa osalta, jos alla olisikin yhtäkkiä Ferrarin moottori? Jännittävä ajatus.

Ajatuksen tasolle se todennäköisesti jääkin, ellei jotain odottamatonta tapahdu.

Käytännön seikat hidastavat haaveilua. Vaikka moni on tottunut mieltämään Ferrarin osaksi Fiatia, ei kuuluisa Maranellon urheiluautobrändi ole ollut enää hetkeen konsernin alla.

Ferrarin ja Fiatin tiet erosivat jo vuonna 2015. Jos Renault siirtyisi Fiat-Chryslerin alle, ei sillä olisi mitään täysin suoraa yhteyttä Ferrariin.

Jos Renault jatkaisi samaan malliin autourheilun kuninkuusluokassa, Fiat-liitto ei näkyisi kilparadalla todennäköisesti lähes lainkaan.

Kuten aiemmin pohdiskelimme, ranskalaiset saattaisivat saada korkeintaan enemmän taloudellisia resursseja käyttöönsä, jos FCA katsoisi järkeväksi sijoittaa rahaa F1:een.

Ferrarin aikeet formula ykkösissä ovat tällä hetkellä muutoinkin epäselvät. Sarjan kuuluisin valmistaja on väläytellyt jopa mahdollisuutta lopettaa F1:ssä, jos vuodeksi 2021 kaavaillut suuret sääntöuudistukset eivät heitä miellyttäisi.

Tunnettu Agnellin suku omistaa edelleen vajaat 29 prosenttia prosenttia Fiat-Chryslerista ja hieman alle 23 prosenttia Ferrarista. Vaikka yhtiöt eivät ole enää saman katon alla, toimivat ne yhä tiiviisti yhteistyössä.

Renault’n siirtyessä FCA:n omistukseen Agnellit menettäisivät epäilemättä osan vallastaan konsernissa.

Agnellien huhutaan myös pohtineen vetäytymistä kokonaan autoalan suurelta näyttämöltä.

Italialaiset haluaisivat kuuleman mukaan keskittyä tulevaisuudessa pelkästään Ferrariin.

Jos Ferrari etääntyisi entisestään Fiatista, olisi varsinainen tekninen yhteistyö Renault’n kanssa yhä kaukaisempi ajatus.

Renault sijoitti vasta myös itse merkittävän määrän valuuttaa Viryn tehtaansa laajennukseen. Olisi melkoisen yllättävä veto, jos ranskalaiset luopuisivat omasta moottorikehityksestään kokonaan.

Täysin mahdoton kyseinen kuvio ei tietenkään olisi. Ferrarilla on vahva tekninen yhteistyö myös Haasin F1-tallin kanssa, vaikka amerikkalainen yksityistalli ei kuulukaan millään tavoin Fiatin sateenvarjon alle.

Ferrarin tuore puheenjohtaja John Elkann hoitaa yhä samaa tehtävää myös Fiat-Chryslerin riveissä. Mies kuuluu myös äitinsä puolelta Agnellin sukuun. Tietty yhteys firmojen välillä tulee säilymään.

Spekuloinnin halu F1-piireissä on toki ymmärrettävää. Kutkuttavien skenaarioiden maalailu on ollut aina yksi koko lajin hauskimmista puolista.

Ylivoimaisen suorituskykyistä Ferrari-Renault’ta ei kuitenkaan kannata odotella aivan hetkeen. Autoteollisuuden puolella tapahtuvalla yritysfuusiolla ei olisi välttämättä juuri mitään vaikutuksia F1-sirkukseen.

Katsotaan, mitä tuleman pitää. Odotuksia emme suosittele nostamaan aivan pilviin asti, sillä muutoin luvassa on varmastikin ainakin jonkin asteinen pettymys. Todellisuus on yleensä aina haaveita tylsempi.