Ayrton Senna saavutti traagisen kuolemansa myötä lähes koskemattoman aseman kritiikin suhteen, mutta SuomiF1-sivuston toimittaja Juuso Taipale muistuttaa brasilialaisen pelanneen myös härskiä peliä urallaan.

Sennaa suurempaa F1-legendaa on vaikea keksiä. Lukuisia urotekoja radalla tehnyt brasilialainen loi maineen myös sydämellisenä ja muut varikon ulkopuolella ottavana ihmisenä. Syvästi uskonnollisena henkilönä Senna auttoi lukemattomia vähävaraisia maankansalaisiaan perustamansa säätiön kautta. Hydäsydämisyys ja menestys radoilla tekivät hänestä palvotun hahmon kotimaassaan Brasiliassa, ja hänen menettämisensä aiheuttamaa tuskaa emme voi edes ymmärtää.

Sennan yksi suurimmista kyvyistä oli myös hänen suurin heikkoutensa.

Ratin takana Senna oli luonnonlahjakkuus, joka pystyi tekemään autollaan temppuja, joihin tuskin kukaan muu olisi pystynyt. Varsinkin sateella hän nousi kertaluokkaa muiden yläpuolelle.

Sennaa sopii ylistää, mutta kaiken palvonnan ohella on aina syytä muistaa kolikon toinen puoli. Senna ei ollut radalla mikään pyhimys, eikä hän ollut virheetön.

Ajovirheitä ja ulosajoja Sennakin teki. Joskus internetin keskustelupalstoilla vastaan tulee kommenteja, joissa Sennaa ylistetään erehtymättömäksi. Näin sokea ihannointi on vaarallinen ajattelutapa.

[readmore from=”senna ayrton”]

Sennan yksi suurimmista kyvyistä oli myös hänen suurin heikkoutensa. Sammumaton voitonjano.

Senna oli valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen. Oli kyse sitten tempuista radalla tai varikolla, Senna ei jättänyt yhtäkään keinoa kaihtamatta taistellessaan voitoista ja mestaruuksista.

Legendaarinen taistelu F1-maailman herruudesta Alain Prostia vastaan kiehui yli pariinkin otteeseen. Jos voidaan Suzukan 1989 tapahtumista syyttää enemmän ranskalaista, on Sennan kauden 1990 törkeä temppu brasilialaisen perintöä rumasti tahraava temppu.

Nämä kaksi Sennan ja Prostin ikimuistoista kolaria tekivät F1:stä supersuositun – tulehtunut mätäpaise poksahti kahdesti

Senna koki olevansa erehtymätön, jolla oli kaikki oikeudet tekemiinsä temppuihin. Hänen ei kuultu juuri koskaan myöntävänsä olevansa väärässä. Tunteet kävivät kuumina, ja silloin saattoi jopa nyrkki heilahtaa.

Vanha tallikaveri yllytti humalaisen Ayrton Sennan tulokaskuskin kimppuun – F1-legenda tinttasi turpaan

Sennan luonteen nurjat puolet eivät ole kuitenkaan mitenkään pois miehen ajolahjoista tai asemasta F1-legendana. Tämän jutun tarkoituksena on vain muistuttaa, että jopa niin suuri legenda kuin Senna oli vain ihminen, jolta löytyi myös heikkouksia.

Ja nuo heikkoudet kuulostavat perin tutuilta. Ketä muuta tämän hetken F1-kuljettajaa pidetään äärimmäisen nopeana, kaikki keinot käyttävänä, sadekelin hallitsevana kuumakallena?

Ymmärrättekö nyt, miksi Max Verstappenista ollaan niin innoissaan?

Ayrton Sennan kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. SuomiF1 kunnioittaa F1-legendaa lukuisilla erikoisartikkeleilla.

Imolan sysimusta vappu 1994 -artikkelisarjamme:

Ayrton Sennan kuolema muutti formulat pysyvästi – kohtalo riisti meiltä kaikkien aikojen parhaimman kuljettajan: ”Minun on pakko jatkaa”

Roland Ratzenbergerin kuolema -unohdettu sankari – ”Edes menehtyminen ei nostanut esille”

Rubens Barrichellon raju ulosajo säikäytti perjantaina – ”Ennusmerkit roikkuivat ilmassa”

Ayrton Senna mietteliäänä, Kuva: Getty Images