Ayrton Sennaa suurempaa F1-legendaa saa hakea. Vuonna 1994 edesmenneen brasilialaisen tarinasta tekee hienon paitsi miehen henkeäsalpaavat otteet radalla, myös miehen luonne auton ulkopuolella.

Sennaa voi kuvata ristiriitaiseksi persoonaksi. Syvästi uskonnollisena ihmisenä hän auttoi vilpittömästi vähäosaisempia, nousten siten kansallissankariksi kotimaassaan. Halua auttaa ja olla avuksi näkyi myös F1-varikolla, jossa hän ohjeisti mielellään uusia tulokkaita antaen heille kullanarvoista tukea raadollisessa formulamaailmassa.

Sanoin Ayrtonille, että älä vain puhu tästä, vaan mene viimeistelemään homma. Ja yht’äkkiä hän oli tipotiessään. – Gerhard Berger

Toisaalta Senna oli räiskyvä persoona, joka sortui ylilyönteihin niin radalla kuin varikollakin. Mikäli mies tunsi kokeneensa vääryyttä, ei hän aristellut tuoda tätä esille. Kunniansa saivat myös kuulla ne, jotka eivät hänen tahtoonsa taipuneet.

Siinä missä esimerkiksi Rubens Barrichello oli F1-uransa alkuaikoina Sennan suojeluksessa, sai brassin uusi tallikaveri Eddie Irvine kokea täysin päinvastaisen kohtalon ensimmäisen F1-kilpailunsa jälkeen.

[readmore from=”historia” amount=”8″ more-button=”1]

Irvinen uran ensimmäinen GP-startti toi hänelle heti pisteen, kun Suzukan radan läpikotaisin tuntenut irlantilainen ajoi Jordaninsa kuudenneksi kauden 1993 Japanin GP:ssä.

Kisa tarjosi paljon hienoja hetkiä, kuten Sennan upean sadetanssin, Mika Häkkisen ensimmäisen podiumin ja hienon tuloksen Jordanille (Barrichello oli Irvinen edellä viides). Se muistetaan kuitenkin Sennan ja Irvinen kohtaamisesta varikolla kisan jälkeen.

Tarina on kerrottu aiemmin. Voit lukea sen tästä F1-tappeluja koskevasta artikkelista.

Kun F1-kuljettajilla kilahtaa kuppi nurin: Lajilegendat olleet hämmentävän usein toisissaan kiinni varikolla – Ayrton Senna varsinainen riitapukari

Autosportin konkaritoimittaja Adam Cooper muisteli tuota kyseistä sunnuntai-iltapäivää Suzukan varikolla. Tuolloin journalistisen uransa alkuvaiheessa ollut kynänieka nousi keskiöön tapauksessa, joka nousi hetkessä otsikoihin ympäri maailmaa.

Voittoisan kilpailun jälkeen Senna istahti hetkeksi alas hyvän ystävänsä ja vanhan tallikaverinsa Gerhard Bergerin kanssa. Kaksikon välillä vallitsi aina tarve pienelle kujeilulle ja kiusanteolle. Tällä kertaa ajatuksia päätettiin vaihtaa alkoholin äärellä.

Senna ja Berger istuivat alas Bernie Ecclestonen apumiehen Karl-Heinz Zimmermannin tiloihin Suzukan varikkoalueella. Juomaa nauttiessaan kuljettajat kävivät lävitse ajosuorituksiaan, ja erityisesti Senna oli äänekäs kritisoidessaan uuden pojan Irvinen otteita edessään.

Berger näki brasilialaisen olevan syvästi ärtynyt. Hän päätti heittää lisää vettä kiukaalle.

– Tiedän täsmälleen mitä snapsilasillinen saa aikaiseksi. Se tekee ihmisistä aggressiivisia! Sanoin Ayrtonille, että älä vain puhu tästä, vaan mene viimeistelemään homma. Ja yht’äkkiä hän oli tipotiessään, Berger muistelee.

– Tiedäthän Gerhardin. Hän osaa todella yllyttää ihmisiä. Hän sanoi Ayrtonille, että Irvine teki tänään oikein hyvää työtä estellessään sinua. Sennan muutoksen pystyi näkemään. Ja niin hän lähti matkoihinsa, en voinut uskoa sitä, Zimmermann puolestaan kertoo.

Shampanjan ja Bergerin tarjoamien snapsilasillisten seurauksena maistissa ollut Senna suuntasi kohti Jordanin varikkotiloja. Siellä odotti haastattelua tehnyt Cooper. Ja Irvine.

Cooper muistelee oven pamahtaneen auki Sennan astuessa sisään tiloihin, perässään huolestuneita McLarenin työntekijöitä. Toimittaja aisti jotain suurta olevan tekeillä, ja niin hän laittoi nauhurinsa päälle.

Seurasi sanaharkka, jossa tulokaskuski Irvinen vähät välittävä suhtautuminen kokeneen ja arvostetun kollegansa läksytykseen sai Sennan lopulta pimahtamaan.

Osapuolille jäi nopeassa tilanteessa epäselväksi mitä Senna teki, mutta lopputuloksena Irvine makasi maassa ja raivostunut Senna poistui paikalta.

En ollut koskaan nähnyt Sennaa niin vihaisena, ja hän oli sentään voittanut juuri kilpailun. – Rubens Barrichello

– En ollut koskaan nähnyt Sennaa niin vihaisena, ja hän oli sentään voittanut juuri kilpailun. Hän oli vasenkätinen, ja hän lähestyi ensiksi Eddietä oikealla kädellään. Kun Eddie väisti, hän täräyttikin vasemmallaan. Kuului luja pamaus ja Eddie tipahti maahan, Irvinen tallikaveri Barrichello muistelee tilannetta.

Vain muutamassa minuutissa välikohtaus oli kaikkien tiedossa varikolla. Koska 1993 tiedonvälitys ei ollut vielä salamannopeaa eivätkä kamerat tallentaneet jokaista hetkeä varikolla, osoittautui Cooperin nauhoite arvokkaaksi.

Nauhoite pyöri seuraavat päivät eri medioissa, mutta sen halusi saada käsiinsä myös FIA. Kattojärjestö halusi selvittää, onko Sennaa syytä rangaista tempustaan.

Nauhoitteen halusi myös Sennan lakimies, joka käytti sitä puolustusvuorossaan.

– Lähetin kopion nauhasta ja 80 punnan laskun perään. Myöhemmin sain shekin ”Ayrton Senna Productionsilta” Lichensteinilaisesta pankista. Oma pankkini ei kuitenkaan voinut lunastaa sitä, joten en saanut rahaa. Shekki on kuitenkin edelleen tallessa jossain laatikossani, Cooper muistelee vanhoja aikoja.

Lopulta Sennalle tuomittiin kahden kilpailun ehdollinen rangaistus tempustaan. Tapaus ei jäänyt kaivelemaan edes iskun saanutta Irvineä.

– Kauden 1994 avauskilpailussa Brasiliassa tapasimme, ja asia oli painettu villaisella. Hän oli täysin sinut asian kanssa, Sennan faniksi tunnustautunut Irvine muistelee.