Max Verstappenin eilinen Esteban Oconin töniminen palautti fyysiset tunteenpurkaukset formula ykkösiin. Moni tuomitsi hollantilaisen hyökkäyksen, eihän vastaavaa ole nähty moottoriurheilun kuninkuusluokassa aikoihn.

Mutta olihan kärhämöintejä takavuosina, ja vieläpä ihan lajin suurimpien legendojen toimesta. Ja tuolloin ei tyydytty pelkkiin tönimiseen.

Näkökulma: Jotkut näkevät Max Verstappenin syylliseksi kolariin – ja se kertoo pahasta asennevammasta

SuomiF1-sivusto listasi takavuosien legendaarisia nokkapokkia kuljettajien välillä.

Nelson Piquet ja Eliseo Salazar

Kuva: Getty Images

Tämä tappelu on legendaarinen, sillä se välittyi televisiokameroiden välityksellä suorana lähetyksenä kaikkialle maailmaan.

Kauden 1982 Saksan GP:tä johtanut hallitseva maailmanmestari Nelson Piquet kaipasi hyvää tulosta pysyäkseen mukana mestaruustaistossa. Voitto näytti olevan tulossa, kunnes eteen tuli ATS-tallin Eliseo Salazar.

Chileläiskuljettaja päätti tunkea nopeaan shikaaniin samanaikaissti Piquetin Brabhamin kanssa. Huonostihan siinä kävi.

Molemmat kuljettajat sinkoutuivat rataa reunustaneeseen rengaskasaan ja sitä myöten keskeyttäneiden listalle.

Keskeytyksen myötä Piquetin latinoveri kiehahti. Hän hyppäsi ulos autostaan painellen heti Salazarin luokse kertomaan mietteensä.

Eikä vain kertomaan. Viestin perillemenoa tehostaakseen Piquet mätki käsin ja jaloin pari iskua Salazarin suuntaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nigel Mansell ja Ayrton Senna

Ayrton Senna ja Nigel Mansell taistelivat tiukasti jo brassin Lotus-vuosina. Kuva vuodelta 1986. Kuva: Getty Images

Ayrton Senna oli paikoin jumalainen kuljettaja, mutta minään pyhimyksenä brassia on turha pitää. Kolminkertainen maailmanmestari oli antavana ja ottavana osapuolena lukuisissa välienselvittelyissä.

Aloitetaan lineaarisen aikajanan mukaisesti. Noustuaan formula ykkösiin häikäisi Senna kaikki lahjakkuudellaan. Edessä oli siirto kärkitalli Lotukselle jo toisella kaudella. Silloin Senna pääsi taistelemaan voitoista muun muassa Williamsilla kisannutta Nigel Mansellia vastaan.

[readmore from=”historia”]

Kauden 1987 Belgian osakilpailussa kärkipaikasta taistellut kaksikko teilasi toisensa ulos jo avauskierroksella. Mestaruustaistoa käynyt Mansell oli raivoissaan Sennalle, sillä hän katsoi brassin olleen syyllinen osumaan.

Päästyään takaisin varikolla etsi Mansell välittömästi Sennan käsiinsä. Kirjaimellisesti.

Aikalaiskertomukset kertovat Mansellin nostaneen Sennan ylös seinää vasten miehen ajohaalareista, tehostaen viestinsä perillemenoa pitämällä kättään Sennan kurkulla. Vihaiset Lotus-mekaanikot irroittivat niin ikään vihaisen brittikuljettajan tähtikuljettajastaan, mutta vasta Sennan saatua kuulla kunniansa.

Ayrton Senna ja Michael Schumacher

Senna läksyttää Michael Schumacheria. Kuva: Getty Images

Kaudella 1992 F1-maailman johtavaksi kuljettajaksi noussut Senna sai uuden nuoren haastajan, kun Michael Schumacher aloitti urotekojen tahkoamisen Benettonilla. Kun kaksi äärimmäisen voitontahtoista luonnetta kohtasivat, syntyi kipinöintiä.

Kaksikko otti kauden 1992 aikana yhteen useammankin kerran. Alkukaudesta Brasiliassa Schumacher syytti Sennaa vaarallisen mutkittelevasta ajotavasta edessään. Ranskassa kaksikko kolaroi, ja Senna antoi saksalaiselle sanallisen kurinpalautuksen varikolla televisiokameroiden taltioidessa kaiken.

Myöhemmin Hockenheimissa Senna ja Schumacher ottivat yhteen ensiksi radalla ja myöhemmin varikolla. Tällä kertaa Senna koki ”Schumin” ajoliikkeiden olleen vaarallisia, ja varikolle palattuaan hän säntäsi Benettonin varikkotiloihin, napaten saksalaista ajohaalareista kiinni antaen jälleen kerran sanallisen läksytyksen.

Senna oli saamassa Schumacherista Alain Prostin veroisen arkkivihollisen, kunnes San Marinon GP vuonna 1994 katkaisi tämän tarinan.

Ayrton Senna ja Eddie Irvine

Eddie Irvine ja Ayrton Sennaa esittävä maalaus. Kuva: Getty Images

Uusi tarina, mutta tuttu nimi mukana. Sennan ja tulokaskuski Eddie Irvinen välikohtaus on legendaarinen.

Uransa ensimmäistä GP-starttia ajanut Irvine ajoi tuloksellisesti hienon kilpailun, mutta kaikki eivät olleet irlantilaisen otteista mielissään.

Nyrkki heilahti, Irvine tipahti tuoliltaan ja Senna marssi pois paikalta.

Japanin formulasarjoissa vuosia ajanut Irvine tunsi Suzukan radan metkut, joten kuudes sija takajoukon Jordanilla oli hieno suoritus. Varsinkin, kun mies oli pystynyt jopa ohittamaan kisan lopulta voittaneen Sennan pariinkin otteeseen nousten takaisin samalle kierrokselle brasilialaisen kanssa.

Senna ei ollut Irvinen otteista kuitenkaan mielissään. Kaikkea muuta. Hän joutui seuraaman sydän syrjällään usean kierroksen ajan, kuinka Irvine taisteli sijoituksesta Damon Hilliä vastaan. Senna pelkäsi, että Irvine teilaa koko kolmikon vielä ulos kisasta. Pelko oli aiheellinen, sillä aiemmin kisassa hän teki kyseisen tempun Derek Warwickille.

Sinisistä lipuista viis veisaaminen ja röyhkeät ohitukset saivat Sennan veren kiehahtamaan. Palkintoseremonioiden jälkeen hän ryntäsi Jordanin tiloihin, antaen Irvinelle tervetulialaislahjaksi voimakassanaisen ripityksen.

[readmore from=”senna ayrton”]

Irvinen maineen tuntevat tietävät, ettei mies kumarra ketään. Hänen vähät välittävä suhtautuminen Sennan läksytykseen sai brassin päässä napsahtamaan. Nyrkki heilahti, Irvine tipahti tuoliltaan ja Senna marssi pois paikalta. Myöhemmin brassille langetettiin tapauksesta kahden kilpailun ehdollinen kilpailukielto.

– Osuitko häntä päähän? Sennalta kysyttiin tapauksen jälkeen.

– Ei sillä tyypillä ole edes päätä, Sennan kerrotan tuhahtaneen vastaukseksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Michael Schumacher ja David Coulthard

Schumacherin uudesti muotoiltu Ferrari palasi takaisin varikolle Belgiassa 1998, perässään David Coulthardin takasiivetön McLaren. Kuva: Getty Images

Belgian GP vuosimallia 1998 on jäänyt historiankirjoihin monista asioista. Kaikkien aikojen joukkokolari ja Jordanin ikimuistoinen ensimmäinen voitto saivat rinnalleen lisäksi yhteenosuman, joka oli kärjistyä avoimeksi nyrkkitappeluksi.

Mika Häkkisen jouduttua keskeyttämään kilpailun oli Ferraria ohjastaneella Michael Schumacherilla tuhannen taalan paikka iskeä MM-taistoa ajatellen. Täysi pistepotti McLarenin suomalaisässän nollatulosta vastaan heilauttaisi vaakakupin vahvasti saksalaisen kannalle.

Kaikki näyttikin sujuvan ”sademestarin” suunnitelmien mukaan, mutta sitten miehen eteen hurjassa sadesäässä ilmestyi toista McLarenia kuljettanut David Coulthard.

Skotti oli tipahtanut kauaksi kärjestä hänenkin kolisteltua uusintastartissa. McLarenin varikkomuurilta viestitettiin skotille kisaa johtaneen Ferrarin lähestyvän häntä.

Mitä Coulthard seuraavaksi teki, oli typerää.

Mies nosti jalkaa kaasulta keskellä suoraa, vaikka autosta nouseva vesipatsas oli massiivinen. Schumacher, joka oli jo aivan McLarenin kannassa, ei ehtinyt reagoimaan lainkaan, vaan hän täräytti Ferrarinsa voimalla skotin kilpuriin.

Kyseessä oli todellinen vaaratilanne, mutta kuin ihmeen kaupalla sekä Schumacher että Coulthard saivat taiteiltua autonsa takaisin varikolle.

Molempien tallien henkilöstö tajusi mitä oli kehittymässä, ja niinpä kuljettajien väliin muodostui nopeasti runsashenkinen ihmismuuri pitämään saksalaisen kurissa.

Schumin kilpailu oli ohi, ja tilanteesta monestakin syystä raivoissaan ollut saksalainen päätti etsiä syyllisen käsiinsä.

Televisiokamerat poimivat kuviinsa ripein askelin kohti McLarenin varikkopilttuuta harpponeen Ferrari-tähden. Molempien tallien henkilöstö tajusi mitä oli kehittymässä, ja niinpä kuljettajien väliin muodostui nopeasti runsashenkinen ihmismuuri pitämään saksalaisen kurissa. Sanallisen viestinsä, joka on melkoisen painokelvoton, Schumi sai silti DC:lle välitettyä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jacques Villeneuve ja Juan Pablo Montoya

Jacques Villeneuve ja Juan Pablo Montoya naamat vakavina. Kuva: Getty Images

Kausi 2001 oli lähtenyt käyntiin surullisissa merkeissä. BAR-tallin Jacques Villeneuve kolaroi kauden avauskilpailussa Australiassa Williamsin Ralf Schumacherin kanssa sillä seurauksella, että kanadalaisen autosta irronnut rengas oli surmannut yhden ratavirkailijan.

Niinpä tulokaskuljettaja Juan Pablo Montoyan myöhemmin kauden aikana laukoma kommentti oli ajattelematon.

Kaksikon välit olivat jo ennestään viileät, vai pitäisikö sanoa tulenarat. ”Jaska” ei ole koskaan pelännyt laukoa mielipiteitään toisista, eikä sarjassa hänen tapaansa Williamsilla debytoinut kolumbialaiskuljettaja ollut välttynyt kanadalaisen vähemmän mairittelevilta kommenteilta.

Liekkeihin kaksikko pääsi Kanadassa. Harjoituksissa tapahtuneen yhteenoton jälkipyykki kuljettajien palaverissa lähti pelottaville urille jo alusta alkaen.

Perään ajanut Villeneuve koki Montoyan olleen syyllinen osumaan oudoilla ajolinjavalinnoillaan ja jarruttamisillaan. Montoya oli lievästi sanoen värikkäästi eri mieltä, ja pian kaksikko latoi törkeyksiä toisistaan.

– Sinut pitäisi hirttää, tulistunut Villeneuve latasi.

– Sehän sinulta onnistuu, olet tappanut ihmisiä ennenkin, Montoyan vastine kuului.

Vain hetkeä myöhemmin kanadalainen oli kollegassaan kiinni, mutta nopean reagoinnin ansiosta käsirysy saatiin talttumaan välittömästi. FIA:a nuhteli kuljettajia, mutta asia painettiin villaisella. Sydänystäviksi kaksikko ei kuitenkaan koskaan muodostunut

Fernando Alonso ja Felipe Massa

Fernando Alonso tuulettaa, Felipe Massaa ei hymyilytä. Kuva: Getty Images

Tämä on siitä erikoislaatuinen tilanne, että Fernando Alonso on kerrankin riidan rauhallisempi osapuoli!

Jännittävän Euroopan GP:n loppuratkaisu saatiin vain muutama kierros ennen maalia, kun McLarenia kuskannut espanjalainen ohitti Massan Ferrarin. Kaksikon autot osuivat tilanteessa toisiinsa, molempien suureksi ärtymykseksi.

Kisan jälkeen Alonso pyysi parc fermessä televisiokameran kuvaamaan autoaan, jossa osuman jäljet näkyivät selvästi. Lisäksi kameralle heiluteltu toruva käsiele oli Massalle liikaa.

Tämä on siitä erikoislaatuinen tilanne, että Fernando Alonso on kerrankin riidan rauhallisempi osapuoli!

Palkintojenjakoa odotellessa kaksikko ajautui verbaaliseen välienselvittelyyn, jossa varsinkin Massa kävi erittäin kuumana. Alonso, joka nautti voitostaan, teki tilanteesta entistä nöyryyttävämmän Massalle vähät välittämällä tämän jatkaessa ja jatkaessa huuteluaan.

Myöhemmin kaksikko ajoi yhdess neljä kautta Ferrarilla. Johtuiko se sitten tästä tapauksesta, mutta Alonso piti brasilialaista kaikki yhteiset kaudet henkiessä yliotteessaan.

Daniil Kvjat ja Sebastian Vettel

Sebastian Vettelillä oli asiaa Daniil Kvjatilla Kiiann GP:n jälkeen kaudella 2016. Kuva: Getty Images

”Tulit kuin torpedo”. Sebastian Vettelin lausahdus jäi elämään, antaen Daniil Kvjatille uuden lempinimen.

Kiinan GP:n startti vuosimallia 2016 oli sekamelskainen. Vettel ja tallikaveri Kimi Räikkönen osuivat toisiinsa, Vettelin osoittaessa syyttävän sormensa hurjan sukelluksen avausmutkaan tehneeseen Red Bull -kuski Kvjatiin.

Kilpailun jälkeen kaksikko löysi itsensä palkintojuhlallisuuksista. Se tarjosi Vettelille loistavan mahdollisuuden päästä ojentamaan kuljettajaa, joka korvasi hänet energiajuomatallissa.

– Jos ajamme tuolla lailla, kolaroimme, Vettel raivosi lämpiössä.

– Älä sitten aja tuolla tavoin, Kvjat vastasi naureskellen.

Vettelin läksytys ei näyttänyt uppoavan nuoreen venäläiseen, joka nauroi useaan kertaan toistellen kyseessä olleen kilvanajotilanteen.

Seuraavassa kisassa Kvjat kolaroi Vettelin kanssa parinsadan metrin aikana kahdesti. Nyt tarpeekseen saivat jo muutkin.

Seuraavassa kisassa Kvjatin autoa ajoi Max Verstappen.